Premierul Viorica Dăncilă este așteptată miercuri în plenul Camerei Deputaților, la solicitarea PNL, pentru a da explicații privind respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale reprezentanților instituțiilor europene referitoare la modificarea legilor justiției și a codurilor penale.

Viorica Dancila la RTVFoto: Captura Romaniatv.net

Cu o zi în urmă, Comisia Europeană a publicat raportul MCV, cu opt recomandări suplimentare pentru România, cerând puterii de la București să suspende punerea în aplicare a legilor justiției și să le revizuiască în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și GRECO. De asemenea, Comisia cere înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse Codului penal și Codului de procedură penală, dar și suspendarea procedurilor de numire și revocare a procurorilor șefi.

Viorica Dăncilă este așteptată în plenul Camerei Deputaților de la 10.00, la "Ora prim-ministrului", la solicitarea grupului liberal.

Dezbaterea cerută de PNL are tema "Angajamentul Guvernului Dăncilă privind respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale reprezentanților instituțiilor UE referitoare la modificările legilor Justiției, ale Codului penal și ale Codului de procedura penală".

Liberalii ceruseră prezența premierului în plen în săptămâna 5-9 noiembrie, însă Viorică Dăncilă a transmis o scrisoare conducerii Camerei în care anunța că în 2 noiembrie va participa la Reuniunea cvadrilaterală România-Grecia-Bulgaria-Serbia, iar apoi va face vizite în Oman și Qatar, în perioada 3-8 noiembrie.

Cu o zi în urmă, Comisia Europeană a publicat raportul MCV, cu opt recomandări suplimentare pentru România, cerând puterii de la București să suspende punerea în aplicare a legilor Justiției și să le revizuiască în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și GRECO. De asemenea, Comisia cere înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală, dar și suspendarea procedurii procedurilor de numire și revocare a procurorilor șefi.

Potrivit Comisiei Europene, cele 12 recomandări formulate în raportul din ianuarie 2017 nu mai sunt suficiente pentru a permite respectarea orientării formulate de preşedintele Jean-Claude Juncker la începutul mandatul său de a încheia MCV până la sfârşitul mandatului actualei Comisii. Prin urmare, în raportul publicat marți sunt formulate opt recomandări suplimentare menite să remedieze situaţia actuală. În acest sens, va fi necesar ca instituţiile-cheie din România să facă dovada unui angajament ferm faţă de independenţa sistemului judiciar şi de lupta împotriva corupţiei, să recunoască rolul indispensabil al acestora drept pietre de temelie şi să redea statului capacitatea de a acţiona, prin pârghiile sale de control şi echilibru, atunci când există riscul unei involuţii.

CITEȘTE ȘI: Raportul MCV. Cele 8 recomandări suplimentareale Comisiei Europene pentru România / PSD, somat să renunțe la controversatelemodificări din legile justiției și codurile penale

Tot marți, Parlamentul European a adoptat în plenul de la Strasbourg Rezoluția privind statul de drept din România, în care este condamnată intervenția "violentă și disproporționată a poliției în timpul protestelor de la București din august 2018" și se recomandă autorităților "să se opună măsurilor care ar duce la dezincriminarea corupției în rândul funcționarilor de stat și să aplice strategia națională anticorupție".

CITEȘTE ȘI: UPDATE Parlamentul European a adoptat rezoluțiala adresa României privind statul de drept