PNL propune înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă cu privire la demersul Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal legat de Rise Project, a declarat luni liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan.

Sigla PNLFoto: Facebook/ Partidul National Liberal

"PNL solicită comisie de anchetă cu privire la Autoritatea de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal şi la demersul acestei instituţii împotriva unei instituţii de presă independente, ameninţând această instituţie cu amendă şi cu presiune dacă nu dezvăluie sursele de informaţii. Ce poate fi mai antieuropean şi mai antidemocratic decât să soliciţi unei instituţii de presă să facă publice sursele de informaţii?", s-a întrebat Turcan.

Ea a spus, la Parlament, că astfel se creează premisa ca o instituţie a statului român să funcţioneze din nou la comanda unei singure persoane şi să intimideze o instituţie de presă liberă, care a ajuns în posesia unor documente.

"Gândiţi-vă că mâine oricare dintre dumneavoastră aţi putea fi în aceeaşi situaţie, oricare dintre dumneavoastră aţi putea ajunge victima unei instituţii care trebuie să fie independentă, dar care de fapt acţionează la comandă politică, îngrădindu-vă activitatea şi spiritul pe care dumneavoastră trebuie să îl respectaţi şi orice instituţie de presă trebuie să îl respecte - acela de a informa cetăţenii într-un mod echilibrat, imparţial şi corect", a spus Turcan.

Rise Project a anunțat săptămâna trecută că a primit o notificare de la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, în care i se solicită divulgarea surselor în cazul anchetei #TeleormanLeaks.

Ulterior, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a susținut că a solicitat publicației informații "ca urmare a sesizării primite de la o persoană fizică, care a semnalat posibile încălcări ale legislației privind protecția datelor cu caracter personal, prin postările realizate de Rise Project în spațiul public".

”Protecția datelor trebuie să fie în echilibru cu libertatea de exprimare și de informare”, a reacționat luni Comisia Europeană.