Senatorul PNL Iulian Dumitrescu și-a anunțat demisia din funcția de lider al grupului senatorilor liberali în ședința Biroului Executiv al PNL de PNL, au precizat surse politice pentru HotNews.ro, după o discuție avută înaintea ședinței cu Ludovic Orban. Locul său va fi luat de senatorul Florin Cîțu, la propunerea lui Orban.

Iulian DumitrescuFoto: Agerpres

Dumitrescu a spus în ședință că a avut "o discuție constructivă cu domnul președinte" și că îl interesează să se ocupe de organizația din Prahova. "Dumnealui și-a exprimat anumite nemulțumiri pertinente legate de activitatea grupului" a mai spus Dumitrescu.

Iulian Dumitrescu este și prim-vicepreședinte al partidului.

Orban i-ar fi cerut acestuia să demisioneze într-o discuție avută luni dimineață, reproșându-i anumite voturi ale liberalilor în Senat, au precizat surse politice.

UPDATE Orban a exclus ideea că decizia lui Iulian Dumitrescu de a se retrage din funcţia de lider al senatorilor PNL ar fi putut avea loc ca urmare a unor acuzaţii privind un blat cu PSD.

"Decizia domnului Iulian Dumitrescu de a se retrage de la conducerea grupului parlamentar de la Senat este o decizie care îi aparţine, pe care a luat-o în urma unei discuţii pe care a avut-o cu mine, iar ideea retragerii sale de la conducerea grupului parlamentar din Senat nu înseamnă o dezangajare a domnului Dumitrescu, ci înseamnă o consacrare mai serioasă asupra exercitării atribuţiilor extrem de importante pe care le are în partid şi anume atribuţia de prim-vicepreşedinte pe relaţia cu mediul de afaceri şi societatea civilă şi, de asemenea, funcţia de preşedinte al uneia dintre cele mai puternice organizaţii a partidului - filiala Prahova. Decizia a fost luată de comun acord. Este o decizie prin care domnul Dumitrescu va aloca mai mult timp şi mai multă energie pentru întărirea relaţiilor cu mediul de afaceri şi cu societatea civilă", a explicat Orban, după şedinţa Biroului Executiv al PNL, potrivit Agerpres.

Întrebat despre faptul că s-a speculat că a avut o relaţie conflictuală cu Iulian Dumitrescu, el a răspuns: "Faptul că există diferenţe de opinie de-a lungul timpului, în funcţie de anumite situaţii, de anumite poziţii, asta nu înseamnă că există conflicte. Putem avea păreri diferite şi să colaborăm extrem de bine, aşa cum cred că eu am arătat ca şi preşedinte al PNL că am disponibilitatea de a coopera cu oricine pune osul la treabă pentru PNL".

Preşedintele PNL a mai susţinut că în privinţa pierderii preşedinţiei unor comisii de la Senat este "greu de adus o observaţie critică" la adresa lui Iulian Dumitrescu, în condiţiile în care Opoziţia s-a confruntat cu un "dictat" din partea majorităţii parlamentare.

Amintim că Iulian Dumitrescu a fost privit ca un rival al lui Orban în urmă cu câteva luni, fiind unul dintre cei care ar fi încercat un "puci" la adresa acestuia. Dumitrescu l-a criticat în vară pe Orban pentru că nu s-a consultat cu partidul atunci când acesta a decis să depună plângere penală pe numele Viorică Dăncilă.

"Dl preşedinte Ludovic Orban nu s-a consultat înainte să ia această decizie cu nimeni. Astăzi, cerând vot de susţinere în Biroul Politic Executiv, practic şi-a recunoscut greşeala, practic a recunoscut că nu este nicio diferenţă între persoana fizică Ludovic Orban şi preşedintele partidului Ludovic Orban. Nu am comentat în fond decizia, în schimb este absolut normal ca totdeauna să discuţi în partid şi apoi să iei o decizie aşa de importantă. (…) Acum tensiuni au fost pentru că s-a luat o decizie, s-a spus că este pe persoană fizică. (…) Eu cred că plângerea penală este exclus să fie o armă politică a PNL", a declarat Dumitrescu în luna mai, citat de Agerpres.

Orban i-a dat replica atunci cerându-i să fie mai dur la adresa PSD: "Iulian Dumitrescu a ieşit din muţenie în momentul în care am declanşat cel mai dur atac împotriva PSD. Îl aştept cu opinii critice la adresa PSD, față de clica lui Dragnea și a camarilei sale, îl aștept să fie la fel de vocal față de abuzurile guvernului".

O altă divergență între cei doi a avut loc pe tema codului administrativ, inclusiv a pensiilor speciale pentru aleșii locali, pe care Dumitrescu l-a susținut, deși Orban a cerut ca PNL să voteze împotrivă.

Dumitrescu este unul dintre liderii politici care s-au aflat la masă la întâlnirea organizată în biserica din localitatea Bănești din Prahova, în timpul campaniei pentru referendumul pentru familie, după cum arată fotografia publicată de campinatv.ro.