Valentin Popa, ministrul Educației, și-a anunțat joi demisia din funcție, potrivit Digi 24.Decizia vine la scurt timp după o discuție cu Liviu Dragnea,care l-a convocat la discuții după ce UDMR a suspendat protocolul cu PSD ca urmare a prevederilor ordonanței privind predarea limbii române la clasele maghiare. Valentin Popa fusese numit la conducerea Ministerului Educației în ianuarie 2018.

Valentin PopaFoto: Agerpres

După discuția cu ministrul, Liviu Dragnea a declarat că nemulțumirile liderului UDMR sunt întemeiate. „De data asta are dreptate domnul Kelemen”, a spus el.

​​Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, la Parlament, că protocolul de colaborare parlamentară cu PSD este în vigoare, dar formațiunea maghiară nu deschide „niciun subiect” până când Guvernul nu ”rezolvă” problema ordonanței simple privind predarea limbii române. Este vorba de un articol din ordonanța 9, adoptată la finalul lui august, potrivit căruia „în învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, orele de Limba și literatura română prevăzute în planurile de învățământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate".

Kelemen a precizat că speră într-o rezolvare a problemei în această săptămână. „Sper că în această săptămână se va rezolva și atunci, sigur, putem lua prioritățile legislative și ale lor și ale noastre, le putem discuta. Până atunci, nu. Nu există acest subiect până când nu se va rezolva acea problemă”, a menționat președintele UDMR.

Kelemen Hunor a declarat, pe 21 septembrie, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, la finalul şedinţei Consiliului Permanent al UDMR, că ministrul Valentin Popa a luat două decizii în ultimele trei săptămâni cu care UDMR nu a fost de acord, reclamând faptul că Uniunea nu a fost consultată. Liderul Uniunii a criticat și Hotărârea Guvernului prin care a fost recunoscută comasarea UMF Târgu Mureș cu Universitatea "Petru Maior", acuzând că ministrul Valentin Popa a pus UDMR "într-o situație delicată". Drept urmare, Kelemen Hunor a solicitat remanierea ministrul Educației.