Social-democrații din Parlamentul European i-au adus critici dure premierului român Viorica Dăncilă cu privire la organizarea referendumului ce urmărește interzicerea căsătoriilor între persoanele de același sex, ei afirmând că astfel de idei nu aparțin familiei socialiste europene, relatează miercuri Euractiv.com, citând surse apropiate discuțiilor.

Dancila nu vrea sa raspunda intrebarilor EuronewsFoto: Captura Euronews

Alianța progresistă a socialiștilor și democraților (grupul S&D din Parlamentul European) a avut miercuri o reuniune în care s-a discutat despre respectarea statului de drept la București și la care a participat și premierul social-democrat român Viorica Dăncilă.

Potrivit surselor citate de Euractiv.com, în cadrul întâlnirii unii dintre eurodeputații S&D au făcut numeroase referiri la situația din Ungaria și la partidul lui Viktor Orban, și chiar au ridicat tonul în timpul acestei discuții intense, cerându-i premierului român să respecte linia „progresistă” a grupului socialist european.

Europarlamentarii S&D au evidențiat totodată că România va deține președinția UE înainte de alegerile europarlamentare de anul viitor și au cerut, prin urmare, autorităților române să asigure „claritate” într-o serie de chestiuni, de la cazurile majore de corupție până la referendumul pentru familie ce urmează să aibă loc.

Euractiv.com amintește că puterea de la București a încercat să modifice legile anticorupție și să asigure astfel un scut pentru politicieni, generând reacții aprinse și proteste în întreaga țară.

Unul dintre europarlamentarii S&D i-a enumerat premierului Dăncilă o serie de presupuse cazuri de corupție din România și a întrebat-o dacă este „fericită” cu aceste evoluții.

„Aceasta este poziția unui partid de stânga?”, a întrebat-o respectivul europarlamentar, al cărui nume nu este precizat.

„Este ușor să spui că PPE-ul (de centru-dreapta) face un joc, dar eu cred că este mai mult decât atât”, a adăugat un alt europarlamentar socialist.

Despre referendumul pentru familie organizat în România

„În apărarea așa-numitei familii tradiționale, dar în contradicție cu standardele europene pe care le-ați aprobat și ratificat, articolul 9 din Carta drepturilor fundamentale a UE spune în mod explicit că oamenii au dreptul să se căsătorească fără discriminare pe baza orientării sexuale”, i-a reproșat un europarlamentar premierului Viorica Dăncilă.

„Să interzici căsătoriile între persoanele de același sex direct în Constituția României este complet deplasat pentru un partid care aparține familiei noastre. Trebuie să avem în vedere că multe organizații LGBT se bazează pe noi și ne consideră apărătorii lor în sfera UE”, a completat europarlamentarul.

„Am dori să vedem partidul socialist român opunându-se acelei modificări constituționale care interzice căsătoriile între persoanele de același sex”, a subliniat el.

Viorica Dăncilă le-ar fi spus eurodeputaților social-democrați că ea nu face campanie în favoarea referendumului, însă surse din S&D au declarat pentru Euractiv.com că „înapoi în România ea face exact opusul”, a precizat publicația citată.

Unii europarlamentari au adus în discuție și chestiunea privind intenția guvernului Dăncilă de a muta ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, idee ce contravine liniei oficiale a UE.

De asemenea, un europarlamentar i-a cerut lui Dăncilă să clarifice relațiile lui Liviu Dragnea cu consilieri ai prim-miniștrilor israelian Benjamin Netanyahu și ungar Viktor Orban.

Vizita Vioricăi Dăncilă la Bruxelles și reacțiile liderilor politici europeni cu privire la situația din România au fost și subiectul unei dezbateri la postul Euronews. Jurnaliștii televiziunii paneuropene de știri au comentat că premierul român a avut astăzi o „zi foarte dificilă” și că „nu a fost foarte dornică să vorbească” cu reporterii străini, care au încercat să afle de la ea ce a discutat cu colegii social-democrați din grupul S&D și dacă va susține în continuare referendumul pentru familie. (Vezi momentul de la minutul 06:00).

Citește și: