Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni că liberalii au luat decizia de a demara procedura de demitere din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor a lui Liviu Dragnea, însă nu a detaliat în ce va consta acest demers.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Motivele care vor sta la baza demersului nostru sunt motive care ţin de gravele prejudicii de imagine aduse Parlamentului României prin menţinerea în fruntea Camerei Deputaţilor a unui cetăţean precum Dragnea, de două ori condamnat penal, care are o percepţie îngrozitoare şi care nu face altceva decât să deterioreze imaginea unei instituţii fundamentale a statului român, cum este instituţia Parlamentului. La baza solicitării noastre vor sta temeiuri de încălcare a Constituţiei, a Regulamentului Camerei Deputaţilor, cum ar fi refuzul de convocare a unei sesiuni extraordinare atunci când condiţiile procedurale au fost îndeplinite, cum ar fi angajarea de poziţii publice la nivel internaţional în numele Camerei Deputaţilor fără existenţa unei hotărâri a Parlamentului şi, practic, substituirea lui Liviu Dragnea Camerei Deputaţilor", a declarat Orban dupa ședința Biroului Executiv al PNL, citat de Agerpres.

El a refuzat să dea detalii cu privire la această procedură de demitere a preşedintelui Camerei Deputaţilor.

"Procedura va fi în conformitate cu prevederile regulamentului şi cu deciziile anterioare ale Curţii Constituţionale. Veţi vedea. Regulamentul ne permite şi pronunţările Curţii Constituţionale, veţi vedea cum se va derula procedura. Decizia este luată, când vom avea documentul îl vom prezenta opiniei publice. Eu cred că niciun parlamentar din România nu mai poate să accepte ca în fruntea Camerei să fie un astfel de individ cum este Liviu Dragnea, care nu are niciun fel de respect pentru Constituţie, pentru Regulamentul Camerei, pentru colegii săi", a menţionat Orban.

Amintim că regulamentul Camerei Deputaților prevede că doar liderul grupului parlamentar care a propus președintele forului poate face propunerea de revocare a acestuia.

Victor Ponta a anunțat luni că va depune un amendament de modificare a Regulamentului Camerei Deputaților astfel încât să fie simplificată procedura revocării președintelui Camerei Deputaților.

Modificarea ar face posibilă revocarea lui Dragnea fără să fie nevoie de cererea grupului parlamentar care l-a propus.

"Am văzut intenția, altfel foarte bună, a celor de la PNL privind schimbarea președintelui Camerei Deputaților. Nu poți să schimbi președintele Camerei Deputaților în primul pas, poți să schimbi Regulamentul Camerei și noi vom depune un amendament la regulament astfel încât să schimbăm acel articol care spune că numai grupul parlamentar poate să propună, în așa fel încât printr-o majoritate a Camerei să poată fi schimbat președintele. Dacă amendamentul este votat, apoi putem trece și la votul pe persoane. (...) Sperăm că cei de la PNL, USR, UDMR și o parte din PSD să susțină", a declarat Ponta într-o conferință de presă.