Vicepreședintele liberal Gigel Știrbu va propune, în ședința Biroului executiv al PNL, o analiză privind oportunitatea unui proiect de hotărâre pentru revocarea lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților. El spune că vrea să vadă dacă cei 50 de parlamentari despre care vorbeau opozanții lui Dragnea din PSD își asumă un astfel de demers. Regulamentul Camerei Deputaților nu prea lasă marjă de manevră opoziției sau disidenților din PSD.

Camera DeputatilorFoto: Hotnews

”Astăzi, în ședința Biroului Executiv al Partidului Național Liberal voi propune spre analiză oportunitatea inițierii unui proiect de hotărâre pentru schimbarea președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Vreau să vedem cu toții dacă cei 50 de parlamentari PSD de care vorbeau Stănescu, Firea și Țuțuianu se gândesc într-adevăr la binele României sau vor doar să pună mâna pe puterea din partid”, a scris deputatul Gigel Știrbu, pe Facebook.

Regulamentul Camerei Deputaților prevede la articolul 21, alin 4:

Calitatea de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi a celorlalţi membri ai Biroului permanent încetează înainte de expirarea mandatului, ca urmare a revocării în condiţiile prezentului regulament, sau încetează de drept, în următoarele situaţii:

  • în caz de demisie, la data menţionată în cererea de demisie; 
  • în caz de încetare a calităţii de deputat, la data prevăzută la art. 7 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată; 
  • în caz de pierdere a calităţii de membru al grupului parlamentar căruia îi aparţine funcţia şi care l-a propus pentru această funcţie, la data precizată de deputat sau de liderul grupului respectiv, după caz; 
  • în caz de pierdere a sprijinului politic, potrivit art. 32 alin. (3) din Legea nr. 96/2006, republicată, la data informării plenului Camerei Deputaţilor despre încetarea de drept a calităţii de membru al Biroului permanent.

Art. 26 mai spune că preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar care l-a propus şi căruia îi aparţine funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.