​Liviu Dragnea: Intervenția Jandarmeriei a fost 100% legală/ Această acțiune a Parchetului General are ca scop timorarea

de Ionut Baias     HotNews.ro
Vineri, 21 septembrie 2018, 22:11 Actualitate | Politic


Jandarmi
Foto: Hotnews
​​Președintele PSD a declarat vineri seară, după victoria din CEx, că intervenția Jandarmeriei din Piața Victoriei din 10 august a fost 100% legală. Liderul PSD susține că acțiunea Parchetului împotriva șefilor Jandarmeriei are ca scop timorarea.

"Convingerea mea e că jandarmii au reacționat legal. După părerea mea, această acțiune a Parchetului General are ca motiv timorarea forțelor de ordine. Nu am văzut o acțiune împotriva celor care au fost violenți și au lovit", a declarat Liviu Dragnea

Şefi din Jandarmerie şi un secretar de stat din Ministerul de Interne au fost citaţi, vineri, la Parchetul General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au calitatea de suspect în dosarul privind protestul din 10 august, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres. Este vorba de fostul și de actualul șef al Jandarmeriei, Sebastian Cucoș și Cătălin Sindile, de coordonatorul intervenției din Piața Victoriei, Laurențiu Cazan, precum și de secretarul de stat din MAI Mihai Dan Chirică.


Procurorii militari din cadrul Parchetul General au dispus în cauza privind evenimentele violente din zilele de 10 și 11 august 2018 produse cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din Bucureşti, efectuarea în continuare a urmăririi penale față de trei șefi din Jandarmerie și față de un secretar de stat din MAI, informează Ministerul Public.

Este vorba de suspecții:

- maior Cazan Laurenţiu Valentin, în prezent împuternicit director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals;

- comisar şef de poliţie Chirică Mihai Dan, secretar de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată;

- colonel Cucoș Gheorghe Sebastian, în prezent prim adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române, pentru săvârșirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată;

- colonel Sindile Ionuț-Cătălin, în prezent împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată;

Ce spun procurorii:

Maiorul Cazan Laurențiu Valentin, în data de 10.08.2018, în calitate de comandant al acţiunii de menţinere a ordinii publice în cadrul manifestaţiei desfăşurate în Piaţa Victoriei, a creat aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Ordinul de intervenţie pentru evacuarea pieţei a fost emis cu încălcarea dispoziţiilor art. 19 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi a art. 33, 34, 36 şi 37 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române.

De asemenea a ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

În noaptea de 10/11.08.2018 suspectul a determinat autorul scriptural al Jurnalului Acţiunilor Operative, întocmit la nivelul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, să consemneze în mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului Bucureşti a aprobat intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice în Piaţa Victoriei și ulterior a determinat folosirea Jurnalului Acţiunilor Operative ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfăşurat intervenţia în forţă.

Comisarul șef de poliție Chirică Mihai Dan, în noaptea de 10/11.08.2018, a uzat de autoritatea conferită de funcţia deţinută pentru a-l ajuta pe maior Cazan Laurenţiu să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, exercitând presiuni asupra prefectului municipiului Bucureşti pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, atât anterior, cât și ulterior orei la care acesta a fost emis de conducătorul forțelor de ordine, cauzându-se astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire. Aparența de legalitate creată a permis forţelor de ordine din cadrul Jandarmeriei Române să folosească mijloacele din dotare pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind una graduală, uzând de mijloacele din dotare inclusiv împotriva copiilor, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

Colonelul Cucoș Gheorghe Sebastian și colonelul Sindile Ionuț Cătălin, în noaptea de 10/11.08.2018, în lipsa unui ordin sau dispoziții fragmentare care să consemneze preluarea comenzii de la maior Cazan Laurențiu, prin ordinele date direct forțelor de ordine, au participat nelegal la conducerea operațiunilor și l-au ajutat pe acesta din urmă să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenţie în forţă pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire, cu consecinţa exercitării de către forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind făcută în mod gradual și având loc inclusiv împotriva copiilor, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

Suspecților susmenționați li s-au adus la cunoștință, în cursul zilei de 21 septembrie 2018, atât calitatea procesuală cât și acuzațiile.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

997 vizualizari

 • +9 (9 voturi)    
  Liviu Dragnea Nu Uita! (Vineri, 21 septembrie 2018, 22:22)

  un domn [utilizator]

  Romania Nu E A ta!
 • +7 (7 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 21 septembrie 2018, 22:22)

  qwerasdf [anonim]

 • +5 (7 voturi)    
  haha (Vineri, 21 septembrie 2018, 22:26)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  bine, liviule, tine-o tot asa cum ne-ai obisnuit si o sa fie foarte bine :)) exact ce ne dorim se va intampla, conditia e sa nu pleci! sa te vedem la europarlamentare cand iei primul soc real cum mai scoti camasa :))
 • +7 (7 voturi)    
  De de unde stie asta? (Vineri, 21 septembrie 2018, 22:26)

  tarabost [utilizator]

  E magistrat si nu stim noi?
  • +2 (2 voturi)    
   nop (Sâmbătă, 22 septembrie 2018, 12:54)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui tarabost

   e doar copia nefericită a lui ceaușescu, altul care le știa pe toate.
 • +8 (8 voturi)    
  daca dictatorul spune ca e legal, (Vineri, 21 septembrie 2018, 22:31)

  yellowdog [utilizator]

  ce ne mai trebuie justitie? Avem nevoie doar de un organ de forta care o sa faca intototdeauna ce e legal.
 • +9 (9 voturi)    
  asta da borfas (Vineri, 21 septembrie 2018, 22:38)

  vali2 [utilizator]

  Doar un Condamnat penal, borfas de joasa speta poate sa zica ca parchetul general il "timoreaza"

  Mars javra
 • +7 (7 voturi)    
  Dobitocul a facut si (Vineri, 21 septembrie 2018, 22:54)

  adrian88000 [utilizator]

  facultatea de Drept ? A fost premiant? Stie mai bine decat procurorii ce este legal si ce este ilegal ? Ar trebui arestat imediat pentru subminarea statului de drept !Si sa dispara ,asa cum zicea Tariceanu ca se intampla in zilele noastre. Ca vine duba neagra noaptea la ora 3 te inhata din pat si dispari pentru totdeauna.
  • -2 (4 voturi)    
   Eu stiu ca la noi procurorii numai acuza, (Sâmbătă, 22 septembrie 2018, 15:09)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

   cei care stabilesc legalitatea sau ilegalitatea actiunii sunt totusi judecatorii, asa ca nu sariti din tufis, rabdare sa vedem sentinta definitiva si apoi comentati!
   • +3 (3 voturi)    
    Mircica, breh, unkiu tau Varanu (Sâmbătă, 22 septembrie 2018, 18:23)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    A luat ZECE cu felicitari la Talharirea ICA !
    A recunoscut fapta si a stat mai putzin in Brutarie! (Termenii Eliberarii Conditionate Presupun Obligatoriu Recunoasterea Faptelor pe langa cartile scrise)
 • +8 (8 voturi)    
  Sincer, nu mai pot cu asta/astia (Vineri, 21 septembrie 2018, 22:57)

  Jean05 [utilizator]

  Sa va duceti langa mortii vostri, cu totii! De maine daca se poate!
 • +7 (7 voturi)    
  SI DE UNDE STIE LACHE (Vineri, 21 septembrie 2018, 22:59)

  torna_fratre [utilizator]

  ca interventia a fost legala?
  are vreo decizie definitiva a vreunei instante?
  pana una alta are decizie definitiva ca infractor.
 • +8 (8 voturi)    
  Da.. (Vineri, 21 septembrie 2018, 23:54)

  karula [utilizator]

  Timora- te-ar moartea!
 • +7 (7 voturi)    
  Cum a fost (Vineri, 21 septembrie 2018, 23:58)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Brutala, de tip nazist si CRIMINALA, asa cum e tot grupul organizat numit psd, o cloaca de hoti si mafioti
 • +8 (8 voturi)    
  Mai aveam si noi speranta la un proces corect (Sâmbătă, 22 septembrie 2018, 1:28)

  liviul2006 [utilizator]

  Mai aveam si noi speranta la un proces corect al slugilor din Jandarmerie. Dar hotul de Dragnea si hotii din PSD au aratat azi ca nu se dezic de hotie si minciuna... :(
 • +8 (8 voturi)    
  alo, se aude acolo? (Sâmbătă, 22 septembrie 2018, 2:01)

  Coco Whistle [utilizator]

  atita timp cit criminalii 'revolutiei', 'mineiriadei' nu au platit, ce sa ne mai asteptam acum, cind aceleasi structuri isi fac de cap, pe fata? ei doar trebuie lasati in pace sa fure, alegerile sint doar de fatada, romania nu e stat democratic sau stat de drept. asta se intimpla cind asistatii isi dau mina cu infractorii....mai avem o masa mare de nepasatori, care se intreaba pina pe patul de moarte 'eu cu cine votez?'.
 • +10 (10 voturi)    
  Deci Gazarea fu Legala (Sâmbătă, 22 septembrie 2018, 3:03)

  Parzivall [utilizator]

  Votati Psd si va da decat GaZe.
 • +3 (3 voturi)    
  sictir (Sâmbătă, 22 septembrie 2018, 11:44)

  Ilidia [utilizator]

  Pana la urma se va ajunge la organizatori. De asta se teme, n-a fost de loc strain...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by