Parchetul General: Șefii din Jandarmerie și un secretar de stat din MAI, suspecți în dosarul violențelor din 10 august / Ordinul de intervenție, emis cu încălcarea legii / ”Acte de violenţă nejustificate, inclusiv împotriva copiilor”

de G.S.     HotNews.ro
Vineri, 21 septembrie 2018, 15:01 Actualitate | Esenţial


Interventie a Jandarmerie la protestul Diasporei
Foto: Agerpres
​Procurorii militari din cadrul Parchetul General au dispus în cauza privind evenimentele violente din zilele de 10 și 11 august 2018 produse cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din Bucureşti, efectuarea în continuare a urmăririi penale față de trei șefi din Jandarmerie și față de un secretar de stat din MAI, informează Ministerul Public.

Este vorba de suspecții:

- maior Cazan Laurenţiu Valentin, în prezent împuternicit director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals;

- comisar şef de poliţie Chirică Mihai Dan, secretar de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată;

- colonel Cucoș Gheorghe Sebastian, în prezent prim adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române, pentru săvârșirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată;

- colonel Sindile Ionuț-Cătălin, în prezent împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată;

Ce spun procurorii:

Maiorul Cazan Laurențiu Valentin, în data de 10.08.2018, în calitate de comandant al acţiunii de menţinere a ordinii publice în cadrul manifestaţiei desfăşurate în Piaţa Victoriei, a creat aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Ordinul de intervenţie pentru evacuarea pieţei a fost emis cu încălcarea dispoziţiilor art. 19 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi a art. 33, 34, 36 şi 37 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române.

De asemenea a ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

În noaptea de 10/11.08.2018 suspectul a determinat autorul scriptural al Jurnalului Acţiunilor Operative, întocmit la nivelul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, să consemneze în mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului Bucureşti a aprobat intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice în Piaţa Victoriei și ulterior a determinat folosirea Jurnalului Acţiunilor Operative ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfăşurat intervenţia în forţă.

Comisarul șef de poliție Chirică Mihai Dan, în noaptea de 10/11.08.2018, a uzat de autoritatea conferită de funcţia deţinută pentru a-l ajuta pe maior Cazan Laurenţiu să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, exercitând presiuni asupra prefectului municipiului Bucureşti pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, atât anterior, cât și ulterior orei la care acesta a fost emis de conducătorul forțelor de ordine, cauzându-se astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire. Aparența de legalitate creată a permis forţelor de ordine din cadrul Jandarmeriei Române să folosească mijloacele din dotare pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind una graduală, uzând de mijloacele din dotare inclusiv împotriva copiilor, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

Colonelul Cucoș Gheorghe Sebastian și colonelul Sindile Ionuț Cătălin, în noaptea de 10/11.08.2018, în lipsa unui ordin sau dispoziții fragmentare care să consemneze preluarea comenzii de la maior Cazan Laurențiu, prin ordinele date direct forțelor de ordine, au participat nelegal la conducerea operațiunilor și l-au ajutat pe acesta din urmă să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenţie în forţă pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire, cu consecinţa exercitării de către forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind făcută în mod gradual și având loc inclusiv împotriva copiilor, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

Suspecților susmenționați li s-au adus la cunoștință, în cursul zilei de 21 septembrie 2018, atât calitatea procesuală cât și acuzațiile.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


4520 vizualizari

 • +19 (23 voturi)    
  Gasesc ei o cale sa-i scape de puscarie (Vineri, 21 septembrie 2018, 15:31)

  emil bobu [utilizator]

  Nu stiu exact cum, dar legile romanesti sunt scrise de hoti.
  • +17 (23 voturi)    
   in 10 aug (Vineri, 21 septembrie 2018, 16:33)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   pesedeaua vesela si-a platit polita catre rezist ! Hahaha ! Jandarmeria = menajeria pesedeului !
  • +8 (12 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 21 septembrie 2018, 19:35)

   [anonim] i-a raspuns lui emil bobu

  • +7 (11 voturi)    
   N-au cum scapa.... (Vineri, 21 septembrie 2018, 21:06)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Au falsificat ora interventiei, cei doi papagali din Teleorman au preluat comanda fara sa aiba dreptul si au ciomagit manifestanti. Asta este chiar foarte grav, prostii au vrut sa se remarce in fata lui dinti cariati (colonei din Jandarmeria romana vor sa dea frumos in fata unui infractor), dinti cariati o sa-i lasa sa infunde puscaria. Vedeti exemplul lui Shaideh care este bolnava, n-are bani de medicamente si avocati si va sfarsi in puscarie, iar daddy nu misca un deget sa o ajute. Asa face daddy, se serveste de oameni si dupa aceea se sterge la fund cu ei.
   • +4 (6 voturi)    
    Shaideh fara bani? (Sâmbătă, 22 septembrie 2018, 11:26)

    revo [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    Nu exista asa ceva! Fina lu' Dragnea a lucrat mana in mana cu Mazare si cu Constantinescu, la Constanta, nu exista sa nu fie burdusita cu averi peste averi, pe aici sau aiurea, in paradisuri fiscale. Crezi ca de frumoasa a luat-o sirianul?
    De bolnava, a fost bolnava mai demult, asta e o intoxicare.
 • +17 (21 voturi)    
  a explicat carmen danilova (Vineri, 21 septembrie 2018, 15:39)

  Frank777 [utilizator]

  ca nu aveau timp sa faca ordinele scrise si se tragea si apoi se puneau intrebari. a vazut prea multe filme carmen dan . avea ea treaba sa dea cu gaze ca era lovitura de stat. ca au vrut sa intre in sediul guvernului. au vrut jandarmii in civil care au fost infiltarti tocmai pentru provocarea asta.
  reactia jandarmilor din provincie a fost de frustrare ca au dormit pe jos si erau plecati de acasa. s-au ofticat si ptr ca doreau sa plece acasa repede au dat cu gaze ca sa o rezolve.de fapt a fost scapata din mana toata operatiunea si s-a escaladat dupa zvonuri si dupa frustrarea jandarmilor din provinvie.
 • +16 (22 voturi)    
  pana acum pare corect (Vineri, 21 septembrie 2018, 15:48)

  clencix [utilizator]

  sa vedem consecințele concrete, pedepse reale, recunoașterea vinovăției și plata daunelor
 • +18 (22 voturi)    
  Sapati mai sus... (Vineri, 21 septembrie 2018, 15:48)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Poate aflam de la cercetatii penal si cine le-a dat "directiva" sa se curete Piata cu orice pret, prin orice mijloace...
 • +18 (22 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 21 septembrie 2018, 16:00)

  [anonim]

 • +14 (18 voturi)    
  dezamagitor (Vineri, 21 septembrie 2018, 16:40)

  martel55 [utilizator]

  nimic despre represiune nedreapta, nimic despre incitare la violent si agresiuni, se mai puteau adauga capete de acuzare, sa speram ca nu e timpul trecut
  • +2 (4 voturi)    
   nu, exclus (Sâmbătă, 22 septembrie 2018, 11:28)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   va avea grija Procuratura Militara - toti sunt din acelasi aluat, toti din acelasi trunchi, toti sub acelasi stindard - al traiului bun realizat prin furt si pe nemeritate.
 • +9 (11 voturi)    
  ce ar trebui (Vineri, 21 septembrie 2018, 16:58)

  ber [utilizator]

  Jandarmeria sa fie deteleormanizata si depolitizata!
  Si dupa aceea sa fie condusa de oameni civilizati!
 • +8 (10 voturi)    
  nu se gaseste (Vineri, 21 septembrie 2018, 17:22)

  martel55 [utilizator]

  vreo acuzatie si pentru mascaricii aia doi de la conferinta d epresa care au intit fara sa clipeasca?ca e clar ca au facut-o in cunostinta de cauza
  • +4 (4 voturi)    
   Complicitate.... (Vineri, 21 septembrie 2018, 21:09)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   nu cred ca scapa nici pitigoii aia fara sa-si primeasca cateva scatoalce. Daca sapa bine procurorii cred ca pot descoperi dovezi de complot si in acest caz purtatorii de cuvant o incurca rau de tot.
 • +9 (13 voturi)    
  Chirica (Vineri, 21 septembrie 2018, 18:14)

  Barbozen [utilizator]

  Domnul Mihai Chirica, o persoana agresiva verbal si fizic inca de cand l-am cunsocut in facultate. Extrem de slab la invatatura, copia la toate examenel iar examenul de licenta l-a picat, dar a rezolvat cu relatii si bani. Fiu de cadru MAI, a afisat tot timpul un comportament opulent si arogant in relatia cu colegii de scoala. Poza ca baiat cu bani si relatii. Vorbea foarte urat si injura cu patos in cercuri deschise.
  L-am reintalnit ca Sef al Serviciului de Audit din cadrul MAI la fel de smecher si plin de el. A trucat ceva licitatii din care si-a scos bani de un Audi S5 rosu. Cu ajutorul parinitilor si-a construit o retea de influenta in MAI, pozitia curenta demonstrand succesul traficului de influenta printre colegi.
  • +10 (12 voturi)    
   Trebuie demis (Vineri, 21 septembrie 2018, 18:23)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui Barbozen

   Sunt hoti din tata in fiu in MI care impreuna cu alti hoti fura si protejeaza retele de criminalitate organizata fiind la randul lor protejati de controlori care aduna spaga. Ce vrei sa iasa din viata asta fraeri? Ca Dragnea.
 • +6 (6 voturi)    
  Bag seama (Vineri, 21 septembrie 2018, 21:58)

  MoemBius [utilizator]

  ca se lasa cu muuuuuuuuuuulte cheftele cu prashtia
  Gunoaie
  LA BULAU cu voi
 • +5 (5 voturi)    
  cine a fost rau (Sâmbătă, 22 septembrie 2018, 9:24)

  nash pandelica [utilizator]

  sa mearga la bulau !
  • +1 (1 vot)    
   manifestantii, desigur! (Sâmbătă, 22 septembrie 2018, 11:31)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   maciucarii doar si-au facut datoria patriotica de a salva Guvernul de la lovitura de stat!

   Asa au zis PSD-ALDE-UDMR, asa e! Stii ca ei nu mint niciodata!
   • +1 (1 vot)    
    pai (Sâmbătă, 22 septembrie 2018, 12:03)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui revo

    era vorba de maiori si colonei, aspirantii la ...onoarea de general.
    ei au fost pusi sub ...ocrotirea legii,
 • +1 (1 vot)    
  he, he! (Sâmbătă, 22 septembrie 2018, 11:21)

  revo [utilizator]

  desigur, nu vor pati nimic, Justitia "oarba" va face "justitie", dar tot imi place ca stau nitel ca pe ghimpi.

  Vor (mai) fi avansati de urgenta, li se vor da beneficii ascunse prin insule exotice, ca sa nu ciripieasca ceva despre sefa. Fireste, si Parchetul Militar va proceda cu mare grija sa nu se ajunga cumva la sefa, la sefu' si la incadrari grave, dar paza buna trece primejdia rea.

  Pleava.
 • +2 (2 voturi)    
  Miting neautorizat, trebuiau sa-i mature din (Sâmbătă, 22 septembrie 2018, 15:04)

  xrogo [utilizator]

  piata la primele semne de ocupare a carosabilului, asa spune legea!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by