Surse social-democrate au declarat pentru Hotnews.ro că situația în interiorul PSD se precipită. Peste 20 de lideri de organizații intenționează să-i ceară președintelui PSD Liviu Dragnea, printr-o scrisoare, să convoace ședința Comitetului Executiv Național. Paul Stănescu, Niculae Bădălău și Mihai Tudose sunt cei care au inițiat demersul și au reușit să-i mobilizeze pe șefii de organizații.

Paul Stanescu si Liviu Dragnea (arhiva)Foto: Hotnews

Potrivit surselor citate, este vorba de 28 de lideri de organizații care au semnat o scrisoare prin care îi solicită lui Liviu Dragnea convocarea ședinței Comitetului Executiv. Semnatarii vor să dezbată în ședință modul în care este condus partidul și viitorul acestuia.

De altfel, în momentul de față, 16 organizații județene și-au exprimat susținerea față de tabăra Stănescu-Bădălău-Tudose și vor să-i ceară lui Dragnea să facă un pas în spate din funcțiile pe care le deține, în special cea de lider PSD dar și cea de președinte al Camerei Deputaților. Aceștia vor să-i retragă sprijinul politic lui Liviu Dragnea iar deciziile în partid să fie luate printr-o decizie colectivă.

De precizat este că în tabăra celor care vor să-i ceară lui Dragnea să facă un pas în spate au fost cooptați trei lideri județeni importanți: Dumitru Buzatu liderul PSD Vaslui, Adrian Țuțuianu liderul PSD Dâmbovița și Horia Nasra liderul PSD Cluj.

Organizațiile județene care vor retragerea lui Dragnea sunt: Olt, Argeș, Giurgiu, Brăila, Ilfov, Dâmbovița, Bistrița, Prahova, Vrancea, Vaslui, Buzău, Constanţa, Cluj, Caraş Severin, Timiș, București și trei organizații de sector, iar cea mai recent cooptată este organizația Cluj.

Demersul are loc în contextul în care, la începutul săptămânii, s-a discutat la grupul PSD din Camera Deputaților posibilitatea convocării ședinței Comitetului Executiv. Mai exact, parlamentarii PSD au cerut marți explicații privind tensiunile din partid și au solicitat tranșarea discuțiilor în Comitetului Executiv. În replică, secretarul general al PSD, Marian Neacșu, mâna dreaptă a liderului PSD le-ar fi răspuns acestora că nu se impune deocamdată o ședință CEX.

Totodată, în cursul zilei de joi au loc alegeri în organizația PSD Giurgiu, unde interimar este Niculae Bădălău, iar alegerile se anunțe unele cu scântei. La alegerile interne vor participa vicepremierul Paul Stănescu care se pare că s-a erijat în liderul pesediștilor din teritoriu și Mihai Tudose și Adrian Țuțuianu. Sursele Hotnews.ro susțin că cei trei lideri județeni vor fi prezenți la alegeri în semn de susținere pentru Niculae Bădălău. De precizat este că, de obicei, la alegerile interne, Dragnea participa în calitate de invitat de onoare.

De partea celalată, Liviu Dragnea i-a convocat la sediul partidului, în Kiseleff, pe șefii de organizații sub pretextul oficial de a vorbi despre organizarea referendumului pentru familia tradițională. Neoficial, sursele Hotnews.ro susțin că Dragnea încearcă să-și consolideze poziția de lider prin discuții și negocieri cu liderii de organizații.

În prezent Dragnea are sprijinul organizațiilor județene Dolj, Gorj, Teleorman, Vâlcea, Ialomița, Neamţ, Bacău, Maramureş, Satu Mare, Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita, Alba, Arad şi două organizaţii de Sector din Bucureşti (sector 5 - Daniel Florea și sector 6 - Gabriel Mutu).

Reamintim că la întâlnirea informală a pesediștiilor de la Neptun, care s-a desfășurat în urma cu două săptămâni, Paul Stănescu, Niculae Bădălu și Mihai Tudose i-au reproșat lui Dragnea că partidul a scăzut drastic în sondaje și că există nemulțumiri ale oamenilor din teritoriu pentru modul cum acesta ia deciziile.

Tensiunile au escaladat în ședința CEX unde Gabriela Firea a cerut retragerea sprijinului politic pentru ministrul de Interne, Carmen Dan, pentru modul în care a gestionat activitatea Jandarmeriei la mitingul din 10 august. Propunerea lui Firea nu a avut ecou în ședința CEX, liderii județeni evitând atunci un conflict deschis cu Dragnea. Firea a iesit public cu acuzații la adresa liderului PSD și a încercat să se erijeze în liderul nemulțumiților din PSD însă social-democrații nu doresc să o susțină pe aceasta în războiul cu președintele partidului.

Citește și: