Actualizat

Conflictul de interese și incompatibilitățile se vor prescrie după trei ani - proiectul lui Rădulescu, adoptat de Senat / Plus: Aleşii locali în conflict de interese vor fi sancţionaţi cu 10% din indemnizaţie, pe maximum 6 luni

de Iulia Roșca     HotNews.ro
Marţi, 10 iulie 2018, 11:04 Actualitate | Politic


Catalin Radulescu
Foto: Agerpres
Senatul a adoptat, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, prin care conflictul de interese sau starea de incompatibilitate constatate în urma unor fapte comise de demnitari sau funcționari publici se prescriu după trei ani de la data săvârșirii lor.

Au fost 72 voturi "pentru" și 13 împotrivă.

"Faptele săvârșite de persoanele aflate în exercitarea demnităților publice sau funcțiilor publice ce determină existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârșirii lor," prevede unicul articol al proiectului.
 
Termenul de prescriere de trei ani a fost practic preluat din Codul Civil, acolo unde este prevăzut la art. 2517.

În Camera Deputaților proiectul a picat la votul final, unde nu a adunat suficiente voturi pentru o lege organică - doar 159 în loc de minimum 165.  

Proiectul de lege va intra la vot final în plenul Senatului tot marți, la ora 13.00. Dacă va fi adoptat, va merge la promulgare.

De precizat că o prevedere identică a fost adoptată într-un alt proiect votat de parlament, tot al lui Rădulescu, în luna mai. Pe lânga această prevedere, acel proiect permite aleșilor locali să desfășoare activități în sectorul privat în domenii care nu au legătura cu atribuțiile de aleși locali. Și acela a fost trimis la promulgare.

UPDATE Un alt proiect al lui Cătălin Rădulescu de modificare a Statutului aleșilor locali a fost adoptat marți de Senat. Ce prevede: fapta aleșilor locali de a încălca legislaţia privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancționează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni.

Proiectul mai prevede şi că aleşii locali au un interes personal într-o anumită zonă "dacă au posibilitatea să anticipeze că votul lor este decisiv în luarea unei decizii a autorităţii publice din care fac parte care ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea, orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, o societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, administrator sau de la care obţin venituri, o altă autoritate din care fac parte, asociaţie sau fundaţie din care fac parte."

În prezent, art. 75 din lege prevede astfel:

"Aleșii locali au un interes personal într-o anumită problema, dacă au posibilitatea să anticipeze ca o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru:
a) soț, soție, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv;
b) orice persoana fizica sau juridica cu care au o relație de angajament, indiferent de natura acestuia;
c) o societate comercială la care dețin calitatea de asociat unic, funcția de administrator sau de la care obțin venituri;
d) o alta autoritate din care fac parte;
e) orice persoana fizica sau juridica, alta decât autoritatea din care fac parte, care a făcut o plata către aceștia sau a efectuat orice fel de cheltuieli ale acestora;
f) o asociație sau fundație din care fac parte."

Proiectul adaugă un alineat (2) la acest articol, și anume: "fapta aleșilor locali de a încălca legislaţia privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancționează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni."

Atenție însă! Legea pe care o modifică acest proiect va fi ABROGATĂ oricum, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod administrativ.

Codul prevede că sancțiunile pentru încălcarea faptelor reglementate de cod ajung până la diminuarea cu 50% din indemnizația lunară sau chiar retragerea indemnizației pe o lună sau două luni. Aleșii locali însă nu își vor pierde mandatul ca urmare a conflictului de interese administrativ.
 

Cătălin Rădulescu a fost condamnat în decembrie 2016 la un an și jumătate de închisoare cu
suspendare pentru dare de mită și efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2185 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Stiti cele 10 porunci? (Marţi, 10 iulie 2018, 11:11)

  Aspus [utilizator]

  in 20 20 nu vrom mai fi valabile.
 • +4 (4 voturi)    
  asta ii tare (Marţi, 10 iulie 2018, 11:15)

  an_drei [utilizator]

  Asa pentru termen scurt cat tine o alianta cu inamicul. Daca mai tarziu nu mai suntem prieteni, nu mai conteaza ca nu ma mai poate atinge (denunta).
 • +6 (6 voturi)    
  Ciordache (Marţi, 10 iulie 2018, 11:24)

  mos ion roata [utilizator]

  si mitraliera au ajuns sa faca legi in tara asta.Oare se poate si mai rau?
  • +4 (4 voturi)    
   Sigur (Marţi, 10 iulie 2018, 11:48)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

   se pot lichida creantele, acestia doi reprezentand creantele.
   Sunt insi care pentru un pachet de tigari trec la maturat.
 • +8 (8 voturi)    
  Statul Mafiot (Marţi, 10 iulie 2018, 12:26)

  Kosmos [utilizator]

  Sustinut puternic de miliardarii infractori internationali sau fugiti din Romania


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by