Senatul a adoptat proiectul Guvernului prin care Liviu Dragnea va controla strategia "România 2040", obligatorie pentru toate guvernele viitoare

de I.R., C.P.     HotNews.ro
Miercuri, 27 iunie 2018, 16:18 Actualitate | Politic


Viorica Dancila si Liviu Dragnea
Foto: Agerpres/AP
Plenul Senatului a adoptat miercuri, în calitate de primă cameră sesizată, proiectul de lege inițiat de Guvern privind elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung "România 2040". Această strategie va fi realizată de o comisie condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi va deveni obligatorie pentru toate guvernele ce vor urma.

Proiectul va merge acum la Camera Deputaților, care este for decizional.

Citește aici proiectul de lege


Liberalii au criticat dur proiectul, spunând că trădează un mod de gândire bolnav, infestat de nostalgiile comuniste ale unor oameni care n-au reuşit nici până acum să asimileze în mod real valorile democraţiei.


Practic, cetăţenii nu vor mai avea niciun cuvânt de spus, în alegeri, în privinţa direcţiei pe care o urmează România, întrucât tot ceea ce va stabili "Comitetul lui Dragnea" devine obligatoriu pentru orice guvernare va veni ulterior", mai avertizează PNL.

Actul normativ prevede înființarea Comisiei "România 2040", organism consultativ, fără personalitate juridică, cu scopul pregătirii proiectului de strategie. Comisia "România 2040" va fi condusă de președintele Camerei Deputaților, iar coordonarea metodologică şi științifică a activității Comisiei "România 2040", precum și a întregului proces de elaborare a strategiei, vor fi realizate de Consiliul de Programare Economică şi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.

Potrivit Guvernului, comisia "România 2040" va fi alcătuită din reprezentanți ai Guvernului României, ai Președinției României, ai partidelor parlamentare, reprezentanți ai  comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaților, reprezentanți ai Academiei Române, ai Consiliului de Programare Economică şi ai Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză. De asemenea, în componența Comisiei vor fi incluse și personalități ale științei, din mediul academic şi universitar, desemnate de conducerea Comisiei "România 2040", la propunerea Consiliului de Programare Economică.

"Comisia "România 2040" își desfășoară activitatea în perioada 1 septembrie 2018 - 1 iulie 2019, atât în cadrul unor reuniuni lunare în plen, cât și în mod curent, prin realizare de lucrări de fundamentare și sinteză."

Actul normativ prevede, pentru asigurarea consensului naţional şi a validării direcțiilor de dezvoltare, organizarea, de către Comisie, de dezbateri publice, sub forma unor forumuri naţionale, cu participare deschisă, în care se vor prezenta rezultatele de etapă.

De asemenea, Comisia "România 2040" va urma să prezinte informări periodice, la cererea conducerii, cu privire la activitatea sa, atât Guvernului cât şi Parlamentului.

Strategia "România 2040" se va fundamenta pe baza prognozelor macroeconomice şi a scenariilor de dezvoltare alternative realizate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză şi avizate de Consiliul de Programare Economică.

Elaborarea strategiei de dezvoltare se va realiza prin fundamentarea a trei scenarii: optimist, moderat şi pesimist, diferențiate în raport cu premisele, obiectivele şi liniile directoare stabilite de Comisia "România 2040".

Strategia se va corela cu Planul naţional de adoptare a monedei euro, precum şi cu strategiile sectoriale aprobate de către Guvern.

La finalul activității Comisiei "România 2040" vor rezulta următoarele documente:

 • Declarația politică de asumare a Strategiei naţionale pe termen lung "România 2040";
 • Strategia naţională pe termen lung "România 2040";
 • Prognozele şi scenariile de dezvoltare, precum şi detalierea acestora sub forma unui raport de fundamentare;
 • Propuneri de actualizare a strategiilor sectoriale şi principalelor politici publice necesare pentru implementarea Strategiei "România 2040".
În funcție de schimbările din contextul internaţional şi de evoluțiile economico-sociale interne, Strategia "România 2040" se va actualiza la un interval de 3 ani, de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză şi va fi prezentată Guvernului şi Parlamentului, după avizarea de către Consiliul de Programare Economică.

Parlamentul, prin comisiile de specialitate, va asigura monitorizarea continuă a implementării Strategiei "România 2040".

La elaborarea proiectului legii bugetului de stat, se vor lua în considerare cu  prioritate prevederile Strategiei "România 2040". Totodată, pentru eficientizarea cheltuielilor, guvernele investite potrivit prevederilor art. 103 din Constituția României republicată vor continua programele şi proiectele de dezvoltare ce decurg din Strategia "România 2040".

Cheltuielile legate de organizarea, funcționarea și activitatea specifică a Comisiei "România 2040" se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputaților, iar Parlamentul va asigura spațiile necesare desfășurării activității Comisiei "România 2040, precum și birotica necesară.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3440 vizualizari

 • +12 (12 voturi)    
  E strategie pe maxim 2 ani (Miercuri, 27 iunie 2018, 16:23)

  tarabost [utilizator]

  Ce legifereaza Parlamentul actual poate anula Parlamentul viitor (tot obligatoriu pentru toate guvernele
  viitoare :) ). Tortionarul verbal Nicolicea spunea ceva asemanator in legatura cu "suspendarea neterimata" la care viseaza PSD. Ar fi interesant sa aflam si parerea CCR - nu ca ar schimba ceva.
  • +3 (5 voturi)    
   Mai erau cativa cu planuri pe 1000 de ani, (Miercuri, 27 iunie 2018, 18:00)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui tarabost

   au ajuns toti in shantz.
  • +1 (1 vot)    
   Eroare, domnu! (Joi, 28 iunie 2018, 8:59)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui tarabost

   Strategia este pe 3 ani jumate: România 2040=Teleorman 3 ani și 1/2....
 • +8 (10 voturi)    
  ei na (Miercuri, 27 iunie 2018, 16:25)

  bogdan1477 [utilizator]

  Si ce, urmatorul parlament nu poate da o lege care s-o invalideze pe actuala? Sa avem noi o majoritate din care sa fie excluse macar PSD/ALDE/UDMR, si se rezolva cu toate aberatiile alea.
 • +9 (9 voturi)    
  6% la pilonul 2? (Miercuri, 27 iunie 2018, 16:26)

  jorj_bv [utilizator]

  Guvernul decide mintind sa scada contributiile la pilonul 2 cu intentii de nationalizare mascata cel putin pe fondurile viitoare si face roadmap-uri pentru 20 ani?
 • +10 (10 voturi)    
  mare (Miercuri, 27 iunie 2018, 16:30)

  martel55 [utilizator]

  lucru, pai cand se schimba majoritatea se abroga legea si gata
 • +10 (12 voturi)    
  aberatie (Miercuri, 27 iunie 2018, 16:34)

  grongobar [utilizator]

  Orice guvern are dreptul de a-si face propria strategie,fara sa fie nevoit sa urmeze aberatiile unui guvern anterior.Strategie din asta pe termen lung a facut si Ceasca,era ceva cu fondul forestier si se intindea pana in 2010.In final s-a intins pana la Targoviste.
 • +7 (7 voturi)    
  viitor la amanet (Miercuri, 27 iunie 2018, 16:39)

  clencix [utilizator]

  Nu erau suficient de la fiecare împrumut care trebuie plătit de guvernele următoare? Acum le zice ca baba Omida, ce sa facă până la apocalipsa?
 • +11 (13 voturi)    
  o cretinatate... (Miercuri, 27 iunie 2018, 16:40)

  liviu_ [utilizator]

  1 - da posibilitatea psd sa culeaga laurii a roice face orice guvern pana in 2040...
  2 - nu are nici o valoare... o lege se poate rescrie cu alta lege. daca o face sd o sa fie din cauza celorlalti... daca o fac ceilalti o sa fie pentru ca nu vor binele romaniei...

  asta urmareste psd... ATAT!

  ce strategie sa faca un partid care nu face in 2 ani in km de autostrada si a carui ministru zice ca autostrazile sunt rele?!
 • +7 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 27 iunie 2018, 17:30)

  [anonim]

 • +6 (8 voturi)    
  asta nu mai (Miercuri, 27 iunie 2018, 17:43)

  nahir [utilizator]

  e democratie.
  Cine da dreptul unei formatiuni politice si conducatorului acestei formatiuni politice sa hotarasca destinul unei tari indiferent de votul politic dat de populatie la alegerile generale parlamentare?
  Cum sa hotarasca dragnea, un penal condamnat, cum sa se traiasca pana in 2040?
  Iar vitele majoritare din Senat (si probabil asa vor face si la Deputati) mugesc afirmativ. Inadmisibil. Doar ceausescu mai avea astfel de "viziuni" politice si uite unde si-a "incheiat" atat cariera politica cat si viata.
 • +2 (2 voturi)    
  In mintea lui Dragnea poate (Miercuri, 27 iunie 2018, 18:15)

  vasile78 [utilizator]

  E de la sine inteles ca aceasta asa zisa strategie nu poate fi obligatorie pentru nici un guvern viitor, pentru ca aceasta lege va fi schimbata sau chiar abrogata dupa ce PSD pleaca de la guvernare. Probabil scopul ei este sa traseze directiile tipice unor tari precum Ungaria sau Turcia: dominatia partidului stat, cresterea natalitatii prin metode fortate, 0 investitii in infrastructura, modificari de legi ale justitiei in functie de cati deputati si senatori PSD se afla sub urmarire penala si asa mai departe.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by