Codul administrativ, adoptat de Senat / Pensii speciale pentru primari, deciziile ce țin de administrarea patrimoniului local se iau cu votul a jumătate plus unu din consilieri

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 11 iunie 2018, 19:15 Actualitate | Politic


Marcel Ciolacu
Foto: cdep.ro
Senatul a adoptat în şedinţa plenului de luni, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul Codului administrativ, în baza raportului de admitere dat săptămâna trecută de comisia specială care a luat în discuţie acest act normativ, anunță Agerpres.

Proiectul, care are peste 600 de articole, a fost iniţiat de parlamentarii PSD şi a întrunit, în plenul Senatului, 85 de voturi "pentru", 21 - "împotrivă" şi 11 abţineri.

Din cele 176 de amendamente respinse, incluse în raportul comisiei, plenul nu a adoptat niciunul, dar a adoptat patru amendamente formulate în plen de social-democratul Marcel Ciolacu, preşedinte al Comisiei de Cod administrativ, care au vizat corelări şi reformulări ale amendamentelor din comisie.

Potrivit prevederilor adoptate în comisia specială şi însuşite de plenul Senatului, aleşii locali - primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene - vor beneficia de pensie dacă îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare şi dacă nu au fost condamnaţi definitiv, în această calitate, pentru fapte de corupţie. Vor fi luate în calcul persoanele alese începând cu anul 1992. Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Pentru mandatele incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat complet de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene. Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suportă din bugetul de stat, prin bugetul ministerului în domeniul administraţiei publice şi se plăteşte de către acesta.

O altă modificare importantă: este necesară majoritatea absolută, și nu cu majoritatea calificată,
adică două treimi, ca în prezent, a consilierilor locali pentru aprobarea hotărârilor privind bugetul local, contractarea de împrumuturi, hotărârilor prin care se stabilesc impozite şi taxe locale, celor privind participarea la programe de dezvoltare judeţeană, regională, zonală sau de cooperare transfrontalieră şi în cazul celor privind organizarea şi dezvoltarea urbanistică a localităţilor şi amenajarea teritoriului. De asemenea, sunt vizate şi hotărârile privind asocierea sau cooperarea cu alte autorităţi publice, cu persoane juridice române sau străine.

Una dintre mizele acestei modificări este mize transferul patrimoniului Capitalei la companiile înființate de Gabriela Firea. Mai multe aici.

Comisia specială a mai stabilit şi plenul a fost de acord ca aleşii locali să aibă dreptul la PFA, eliminând un text de la articolul referitor la incompatibilităţi, care prevedea că aceştia nu pot avea calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială, dacă intră în relaţii comerciale cu instituţii publice.

Alte amendamente prevăd:
 • serviciul de permise de conducere şi certificate de înmatriculare a vehiculelor să fie descentralizat începând cu data de 1 ianuarie 2019;
 • reintroducerea cuvântului "etnic" în definiţia judeţului;
 • intrarea în corpul funcţionarilor publici prin susţinerea unui singur examen naţional, în loc de două, cum se propusese iniţial;
 • interzicerea utilizării funcţiei de funcţionar public în acţiuni publicitare pentru promovarea unei activităţi comerciale, precum şi în scopuri electorale;
 • acordarea rangului de ministru, respectiv secretar de stat persoanelor care deţin funcţiile de secretar general al Guvernului/secretar general adjunct al Guvernului, fiind votate de Parlament, odată cu echipa guvernamentală.
Potrivit unui articol al noului Cod administrativ, principiile care guvernează conduita profesională a funcţionarilor publici şi personalului contractual din administraţia publică sunt: supremaţia Constituţiei şi a legii, prioritatea interesului public în exercitarea funcţiei publice, asigurarea egalităţii de tratament a cetăţenilor în faţa autorităţilor şi instituţiilor publice, profesionalismul, imparţialitatea şi independenţa, libertatea gândirii şi a exprimării, cinstea şi corectitudinea, deschiderea şi transparenţa, responsabilitatea şi răspunderea.

Hotărârile privind translativitatea dreptului de proprietate se adoptă de către consiliul local cu majoritatea calificată de două treimi din numărul consilierilor locali în funcţie. Este vorba de tranzacţii de vânzare-cumpărare, donaţii, moşteniri, schimburi de teren. Excepţie de la această prevedere fac concesiunea şi închirierea.

Un alt text adoptat prevede că mandatul primarului încetează la "pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărui/cărei listă a fost ales". De asemenea, "încetarea mandatului poate avea loc numai după rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti".

Codul administrativ mai prevede că eliberarea din funcţie a viceprimarului se poate face de consiliul local, prin hotărâre adoptată, prin vot secret, cu majoritatea a două treimi din numărul consilierilor în funcţie, la propunerea temeinic motivată a primarului sau a unei treimi din numărul consilierilor locali în funcţie. Eliberarea din funcţie a viceprimarului nu se poate face în ultimele şase luni ale mandatului consiliului local.

"Consiliul local poate fi dizolvat prin referendum local, organizat în condiţiile legii. Referendumul se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de cel puţin 25% din numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială", se arată într-unul dintre articolele Codului administrativ.

Un alt text din lege precizează că mandatul primarului declarat ales este validat în termen de 20 de zile de la data desfăşurării alegerilor de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripţia electorală pentru care au avut loc alegeri, în procedură necontencioasă. Validarea se realizează la judecătorie, după depunerea raportului detaliat al veniturilor şi cheltuielilor electorale, potrivit legii privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, prin încheiere pronunţată în camera de consiliu, fără a fi aplicabilă procedura de regularizare a cererii.

Consilierii locali împuterniciţi să reprezinte interesele unităţii administrativ-teritoriale în societăţi, regii autonome de interes local şi alte organisme de cooperare sau parteneriat sunt desemnaţi prin hotărâre a consiliului local, în condiţiile legii, cu respectarea regimului incompatibilităţilor aplicabil şi a configuraţiei politice de la ultimele alegeri locale.

Membrii Comisiei speciale au mai decis şi senatorii au încuviinţat introducerea preşedinţilor consiliilor judeţene în rândul autorităţilor administraţiei publice locale, alături de consiliile locale, primari, consiliile judeţene.

Propunerea legislativă privind Codul administrativ va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4477 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Liber la jaf (Luni, 11 iunie 2018, 20:15)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  PFA-uri si prin vot toti banii pot fi șmenuiti dupa pofta nestapanita de imbuibare a gastilor de hoti numite psd. alde si udmr.
 • +15 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 11 iunie 2018, 20:30)

  [anonim]

 • +6 (6 voturi)    
  "traiasca" (Luni, 11 iunie 2018, 20:55)

  MoemBius [utilizator]

  Noua NOMENCLATURA PCR .............................aaaaaaa P$D
  S-a rezolvat
  A inviat Ceausescu
  Sau n-a murit?
  oricum nu s-a schimbat nimic
  sintem inapoi in timp

  Tot acelasi rahat
  Puie M$D
  Long "live" P$D .....ca morcovu'n pamant
  la -2 m asa
  Sanatatea lu' Fane Babanu
 • +5 (5 voturi)    
  Pensionari cu 2 guri (Luni, 11 iunie 2018, 21:13)

  jorj_bv [utilizator]

  De ce trebuie sa existe pensii speciale, nemuncite?
  Daca ti-a convenit statutul de profesor, de medic, de primar - inseamna ca ai acceptat si rasplata materiala: imediata (salariul) si indepartata (pensia).
  De ce trebuie sa fie platita o generatie de primari inutili, corupti, pe baza salariilor unora care poate vor incerca sa faca ceva cu localitatile lor: fonduri europene, elvetiene si norvegiene, parteneriate publice-private, atragerea de investitori in zona.

  Pentru asta ataca inversunat pilonul 2? Ca sa rasplateasca mai multi berbeci/magari conducatori de oi la miting?
 • +5 (5 voturi)    
  jaful cu pensii suplimentare trebuie oprit (Luni, 11 iunie 2018, 22:07)

  hopsinoi [utilizator]

  pensia trebuie sa se calculeze exclusiv dupa cat ai contribuit la ea.

  orice pensie suplimentare se chema furt.

  gruparea organizata PSDALDEUDMRPNL poate confirma.
 • +2 (2 voturi)    
  mita, mita, mita (Luni, 11 iunie 2018, 23:02)

  revo [utilizator]

  Totusi, de unde atatia bani? Si nici n-o sa se termine cu atat, in general, daca ai dat o data mita, mituitul se asteapta sa-l mituiesti in continuare, ca doar e dreptul lui, esti la mana lui. Deci, de unde atatia bani?
 • +1 (1 vot)    
  inca 100 lei (Marţi, 12 iunie 2018, 6:19)

  zot [utilizator]

  ca oricum vine 21 decembrie 2018( alt 1989) cand se vor putea sterge toate abuzurile "speciale" ale politicienilor actuali
 • 0 (0 voturi)    
  frate.... (Marţi, 12 iunie 2018, 8:47)

  liviu_ [utilizator]

  d c nu ne pune si pe noi nimeni sa votam daca vrem sau nu sa ne fie marite salariile?!

  e clar ca o parte din pesedei incep sa se prinda directia in care su duce tara si nu le convine... si ca sa nu se destrame partidul... mai marii pesedei le dau mita...
  disperarea e mare!
 • +2 (2 voturi)    
  CAT DE JENANT si PENIBIL (Marţi, 12 iunie 2018, 9:25)

  jidanul [utilizator]

  Cat de imbecil trebuie sa fie decidentii nostrii ca sa inteleaga sa pensia speciala si cumulul salar-pensie sunt 2 (doua) forme de abuz pentru ca unei / unor categorii socio-profesionale i se acorda un privilegiu, producandu-se o sfidare, o diferenta si o discriminare fata de alte categorii socio-profesionale. In concluzie, absolut toate pensiile speciale si cumulul salar-pensie trebuie sa dispara din Romania. Cei din armata si politie trebuie reincadrati la un nivel de salarizare mai ridicat, pentru a echilibra raportul salariu-pensie, intr-un mod corect.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by