PNL cere demisia președintelui-director general al TVR, Doina Gradea, și a directorului TVR 1, Eduard Dârvaru, după publicarea înregistrărilor audio în care cei doi folosesc un limbaj ”obscen” la adresa angajaților și vorbesc despre acțiuni de intimidare a jurnaliștilor care pun întrebări incomode reprezentanților puterii. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaților, deputatul liberal Gigel Știrbu.

Sigla PNLFoto: Facebook/ Partidul National Liberal

Deputatul spune că tocmai de Ziua Mondială a libertății presei, asistăm ”siderați” la modul în care actuala conducere a TVR înțelege să se poarte cu jurnaliștii. ”Toată presa națională vuiește despre înregistrările audio postate recent, în care conducerea TVR îi insultă pe unii jurnaliști de la știri pentru că sunt critici cu puterea actuală. Concret, doamna Gradea, președinte-director general al Consiliului de Administraţiei al Societăţii Române de Televiziune este nervoasă pe o jurnalistă de la departamentul Știri al TVR pentru că a îndrăznit să îi pună de patru ori aceeași întrebare primarului Gabriela Firea <<în fața tuturor>>, si o caracterizează având un <>. (...) Sau, mai grav, merită <> și să fie <>”, spune Știrbu.

În context, el spune că actuala conducere ar trebui să plece, iar, în cazul în care cei doi nu vor demisiona, îi va chema la audieri în comisia parlamentară.

”În urma limbajului licențios și obscen folosit și intimidarea angajaților TVR prin diverse amenințări( că ”merită tăiați”, “pumni în gură“ și să fie “pusă poliția pe ei”) vă solicit public, atât dvs, doamnă Doina Gradea, cât și Directorului TVR 1, Eduard Dârvariu, demisia din aceste funcții. În situația în care nu înțelegeti să dați curs solicitării mele, vă informez pe această cale, că în calitate de președinte al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, vă invit să veniți la audieri în cursul săptămânii viitoare, pentru a vă exprima în mod public răspunsurile la acuzațiile grave care vi se aduc în vizavi de atitudinea dvs nerespectuoasă față de angajații TVR”, declară deputatul PNL.

Membrii PNL desemnați în Consiliul de Administrație al TVR vor lua atitudine față de acest incident, mai susține Gigel Știrbu.

Solicitarea PNL vine după ce jurnalistul Dragoș Pătraru a dezvăluit o serie de înregistrări în care președintele-director general al instituției vorbește insultător la adresa jurnaliștilor de la Știrile TVR și afirmă că aceștia ar merita "pumni în gură".

USR și partidul lui Dacian Cioloș, Mișcarea Împreună România au cerut demisia conducerii TVR.