Președinte fondator ”Mișcarea România Împreună”, Dacian Cioloș, și președintele USR, Dan Barna au semnat un comunicat care acuză presiunile editoriale din TVR ca fiind inacceptabile și în care cer demisia directorului general al TVR, Doinea Gradea, care a calificat o jurnalistă din cadrul televiziunii publice cu apelativul ”cap de porc”. Solicitarea vine după ce jurnalistul Dragoș Pătraru a dezvăluit o serie de înregistrări în care președintele-director general al instituției vorbește insultător la adresa jurnaliștilor de la Știrile TVR și afirmă că aceștia ar merita "pumni în gură".

Dan Barna si Dacian Ciolos la protestFoto: Hotnews

Dragoș Pătraru a spus că face aceste dezvăluiri în calitate de avertizor public, el reclamând, la începutul mesajului video: acțiuni de intimidare, amenințări, cenzură, abuz de putere, încălcarea valorilor și normelor etice ale TVR, decizii editoriale împotriva interesului public, decizii financiare împotriva bugetului public. El declară că tot ceea ce afirmă va dovedi cu probe adunate în ultimele șapte luni.

Comunicatul celor doi președinți:

”Este deosebit de toxic pentru România faptul că majoritatea PSD-ALDE din Parlament încearcă subordonarea editorială a canalului public, folosind mecanismul dependenței financiare a televiziunii publice față de Parlament prin alocarea bugetului anual.

Directorul general al TVR, Doina Gradea, consideră că angajații postului public trebuie să fie recunoscători PSD, pentru că PSD le-a acordat un buget mare anul acesta și lasă să se înțeleagă că libertatea editorială este negociabilă atunci când coaliția majoritară aprobă finanțarea televiziunii publice.

De asemenea, din dezvăluirile apărute astăzi reiese că un reporter al TVR este insultat de către directorul general TVR, Doina Gradea, cu apelativul ”cap de porc” pentru că îi adresează întrebări incomode primarului general al Capitalei, Gabriela Firea.

Tot doamna Gradea spune că angajații ar trebui ”tăiați”, deoarece nu-și văd interesul, sunt ”hateri înnăscuți”, lovind în cei care sunt la putere și care le dau bani. ”Interesul” TVR, așadar, este acela de a răspunde la comenzile PSD pentru că PSD împarte bugetul.

Aceste dezvăluiri din televiziunea publică arată o situație revoltătoare: TVR este îndreptată într-o zonă de subordonare editorială în fața coaliției de guvernare de chiar directorul ei. Jurnaliștii sunt intimidați pentru că nu se comportă slugarnic cu puterea. Dar definiția meseriei de jurnalist într-o democrație nu este aceea de a fi slugarnic și nici aservit clientelei politice! Probabil că ne-am obișnuit prea mult cu derapajele și ne-am îndepărtat de definiția corectă.

Televiziunea publică pare să își abandoneze misiunea de a fi în slujba cetățenilor. În acest moment este limpede pentru toți că actuala putere, cu bani publici, a cumpărat și își aservește TVR.

Considerăm că presiunile editoriale din televiziunea publică trebuie să înceteze imediat iar directorul general, Doina Gradea, trebuie să-și dea demisia pentru că a ales să servească puterea politică în detrimentul informării corecte a publicului.

Președinte fondator ”Mișcarea România Împreună”, DACIAN CIOLOȘ

Președinte USR, DAN BARNA ”

ȘiPNL cere demisia președintelui-director general al TVR, Doina Gradea, și a directorului TVR 1, Eduard Dârvaru, după publicarea înregistrărilor audio în care cei doi folosesc un limbaj ”obscen” la adresa angajaților și vorbesc despre acțiuni de intimidare a jurnaliștilor care pun întrebări incomode reprezentanților puterii.