Închisoarea de weekend și la domiciliu, aprobată de Comisia Juridică; brățara electronică nu va fi obligatorie. Care sunt ultimele modificări adoptate / Stelian Ion (USR): Infractorii sunt incurajați

de Iulia Roșca     HotNews.ro
Luni, 23 aprilie 2018, 16:43 Actualitate | Politic


Parlamentul are grija de detinuti
Foto: Flickr / Ken Mayer
Majoritatea PSD-ALDE a votat luni raport de admitere la proiectul de lege privind măsuri alternative de executare a pedepselor, precum detenția la domiciliu și de weekend pentru condmnările de maxim 5 ani, proiect ce aparține inițial parlamentarilor PNL, dar modificat substanțial de deputații juriști PSD și ALDE. Cei care au comis infracțiuni cu violență, recidiviștii, precum și cei care au fost condamnați pentru luare de mită, dare de mită și trafic de influență nu pot beneficia de aceste măsuri.

Cei doi membri UDMR în comisie s-au abținut de la votul final pe raport, deși au votat o parte dintre amendamente alături de PSD-ALDE. 

Proiectul va intra la votul final miercuri, Camera Deputaților fiind decizională.

Legea ar urma să intre în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, iar ministerul Justiției are 30 de zile la dispoziție pentru a aproba normele metodologice.

"Măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate a executării la domiciliu constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate cu supraveghere din partea unor lucrători anume desemnați de către MAI cu sau fără brăţară electronică," prevede proiectul.


Cei de la PNL și USR au criticat proiectul.

"O ideea bună, generoasă a fost dusă către absurd," a comentat deputatul PNL Gabriel Andronache votul asupra proiectului astfel modificat.

"Trebuie să ne gândim și la persoanele cinstite din această țară, infractorii sunt incurajati, direct sau indirect, să comită pe viitor fapte. Este inadmisibil," a afirmat si Stelian Ion (USR), care a adăugat că ia în calcul contestarea proiectului la Curtea Constituțională. 

Mai jos, principalele prevederi ale aceste legi, așa cum au fost modificate în ședința comisiei de luni:

Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse prin hotărâre de judecătorul de supraveghere a privării de libertate, constând în înlocuirea măsurii executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenție cu măsura executării acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar.

Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt:

a) măsura de executare la domiciliu a pedepsei privative de libertate

b) masura de executare fractionata a pedepsei privative de libertate: in timpul saptamanii la domiciliu si in zilele de sambata si duminica într-un centru de detenție special înfiinţat pentru această măsură sau în penitenciar;

c) masura de executare a pedepsei privative de libertate în regim mixt la domiciliu, cu prestarea de zile de muncă în folosul comunităţii, în echivalent


Judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune una dintre măsurile alternative pentru persoanele condamnate la o pedeapsa de pana la 5 ani, care au efectuat fracţia de 1/5 necesara pentru luarea in discuţie a regimului de detentie, cu aplicarea procedurii prevăzute la art. 8 din prezenta lege.

Masurile alternative nu pot fi dispuse in cazul detinutilor care au savarsit abateri disciplinare.

Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate nu se aplică pentru condamnările privative de libertate :
a) pentru săvârșirea de către condamnat a unei infracțiuni cu violență sau profitând de starea de neputință fizică sau psihică a victimei,
b) pentru infracţiuni de corupţie prevăzute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare sau pentru infracţiunile prevăzute la art. 254-257 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificările şi completările ulterioare
(luare de mită, dare de mită, trafic de influență, codul penal și vechiul cod penal - n.r.)
c) persoanelor aflate in stare de recidiva.

Măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate a executării la domiciliu constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate cu supraveghere din partea unor lucrători anume desemnați de către MAI cu sau fără brăţară electronică.

Măsura alternativă de executare fracţionată a unei pedepse privative de libertate constă în executarea pedepsei numai în zilele de sâmbătă şi duminică, într-un centru de detenţie special înfiinţat pentru această măsură sau în penitenciar.

Măsura alternativă de executare în regim mixt a unei pedepse privative de libertate constă în executarea pedepsei la domiciliu cu prestarea de zile de muncă în folosul comunităţii, în echivalent.

Ministerul Justiţiei implementează dispoziţiile prezentei legi, prin adoptarea de norme metodologice, în cel mult 30 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial

Judecătorul de supraveghere a privării de libertate, in condiţiile prezentei legi, va dispune stabilirea unei masuri alternative de libertate pentru persoanele care au executat, fara a fi sanctionate, jumatate din fracţia minimă de executat in sistemul penitenciar.
(2) Hotărârea privind stabilirea măsurii aplicării acesteia se comunica deţinutului in termen de 3 zile de la pronunţare. In situaţia in care a fost amanata aplicarea unei masuri alternative de executare a pedepsei, deţinutul poate contesta hotararea in 3 zile de la comunicare, la judecatoria din raza locului de deţinere. Hotararea pronunţata de judecătorie este definitiva.
(3) În situația în care, în urma analizei, judecătorul de supraveghere amana luareea unei masuri alternative, termenul maxim de amanarea nu poate depasi 6 luni.
Dupa aeasta perioada, din oficiu sau la solicitarea persoanei private de libertate, judecatorul va dispune asupra stabilirii unei masuri alternative de executare a pedepsei.
(4) Pe durata executarii pedepsei persoana privata de libertate poate beneficia de oricare dintre masurile alternative.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4382 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  bratara electronica (Luni, 23 aprilie 2018, 17:01)

  ras-putin [utilizator]

  asa e, la ce le mai trebuie, au acasa destule bratari, ghiuluri si lantzoace. si bratara electronica nu vine cu iphone-x la pachet.
 • +8 (10 voturi)    
  Se subînțelege că dacă ai 2 sau mai multe (Luni, 23 aprilie 2018, 17:07)

  nick24 [utilizator]

  locuințe, poți executa pedeapsa la oricare din ele.
  Deci chiar și în Bazilia, Costa Rica, Monte Carlo, etc.
 • +6 (8 voturi)    
  E ca si cum (Luni, 23 aprilie 2018, 17:22)

  dealucaragiale [utilizator]

  Ar fi in delegatie, vine frumos acasa in weekend, bea o bere cu prietenii si luni pleaca iar. Trai, neneaca, pe banii babachii!
 • +7 (9 voturi)    
  Am intrebat acum 2 saptamani ? (Luni, 23 aprilie 2018, 17:24)

  NicolaeA [utilizator]

  Cum este cu detentia la domiciliu ? La domiciliul infractorului sau mai degraba la domiciliul pagubitului ?
  Eu as propune la domiciliul parlamentarilor !
 • +10 (12 voturi)    
  Se pare ca usor-usor (Luni, 23 aprilie 2018, 17:25)

  ady77 [utilizator]

  In tara asta e bine sa fi infractor, iar un cazier curat " bate la ochi" daca vrei sa te angajezi.
  Le multumesc celor care intro zi de 6 Decembrie nu au binevoit sa mearga la vot.
 • +9 (11 voturi)    
  Ce mai conteaza? (Luni, 23 aprilie 2018, 17:29)

  Cataleya [utilizator]

  Puscariasii sunt deja aproape toti eliberati inainte de termen si mai primesc si cateva sute sau mii de euro despagubiri, onor marelui jurist Todirash.
  PSD-ul a inceput deja sa-si caleasca viitorul electorat, punandu-i pe copiii de 3-4 ani sa faca tumbe pe beton, in aplauzele unei maimute cu functie de Premier.
  Cred ca pana si vestitii calugari shaolin pot sa ia ca exemplu "antrenamentul" la care sunt supusi prescolarii Romaniei!
  Elementele recalcitrante din randul copiilor de gradinita, sunt insemnate cu pixul , deocamdata doar pe frunte.
  Si asta e doar inceputul.

  Cat mai rabdati?
 • +8 (10 voturi)    
  jegosilor (Luni, 23 aprilie 2018, 17:35)

  Captain Obvious [utilizator]

  in ce tara o sa creasca copiil vostri ?
 • +6 (10 voturi)    
  Lol (Luni, 23 aprilie 2018, 17:59)

  HP [utilizator]

  Tara hotilor.

  Si nu, nu o mai ardeti superior, ca trei sferturi dintre voi traiti tot ca acum 300 de ani, cu nunti, botezuri, sfinti, cristosi, dumnezei si shaorma.

  Si va mai si place.

  In fond, cineva i-a votat si pe astia, si sunt chiar parintii, bunicii, prietenii vostri.
 • +7 (9 voturi)    
  DDoS (Luni, 23 aprilie 2018, 18:02)

  MinDepous [utilizator]

  Da drumul generatorilor de haos si teama in populatia civila.
  Tine-o sub teroare. Tine-o ocupata.
  Intre timp, tu furi ca-n codru, pentru ca nu mai are cine sa stea cu ochii pe tine, sunt ocupati cu haosul si teroarea.

  Definitia Distributed Denial of Service. Misto... si noi ii tineam de analfabeti functional.
 • +4 (6 voturi)    
  .... (Luni, 23 aprilie 2018, 18:02)

  tirolez [utilizator]

  Daca unii cred ca banii ii protejeaza si nu au nevoie sa foloseasca lifturi cu plebea sau mijloace de transport in comun se inseala. Daca cred ca solutia va fi traiasca in cartiere ingradite de sarma ghimpata s-ar putea sa nu mai fie suficient. Vezi America Latina. Cand ne vom trezi va fi prea tarziu.
 • +6 (10 voturi)    
  studiu de caz (Luni, 23 aprilie 2018, 18:11)

  tahomir [utilizator]

  deci vine un nene, sau mai multi de nene cu niste bate, rangi si alte obiecte ale muncii.
  Si intreaba politicos lumea , fara nici urma de violenta, daca nu ar fi de acord sa le dea si lor neste bani, neste bijuterii manca-ti-as, sa aibe si gura copiilor lor ce sa puie pe masa.
  Si lumea, sensibiloasa cum e, le da care un portofel, care un lantisor , ca un iPhone, dupa cum l-a prins sentimentul caritabil la locul si timpul cu pricine
  Si, cum se mai iegzista si lume rea, nesensibiloasa, face ei reclamatie la politie si ii aduce pe lucratorii cu ranga in fata judecatorului de Teleorman.
  Si judecatorul stabileste 364 de zile de detentie grea, la palat, conac, sau ce are muncitorul.
  Si toata lumea e mandra ca e rromanash si ca nici n-o afecteaza, nici nu o intereseaza.
 • +8 (10 voturi)    
  Era de asteptat (Luni, 23 aprilie 2018, 18:37)

  florinos [utilizator]

  La ce sa te aștepți când principalul partid este condamnat penal ?

  Sunt curios dacă acum PSD-ul se va pune pe treaba, va construi autostrăzi, spitale, școli asa cum au promis in campania electorala.
 • +7 (9 voturi)    
  Merita (Luni, 23 aprilie 2018, 18:51)

  MoemBius [utilizator]

  sa primeasca vechiul proverb Chinez:
  Da(v)yashy(M)uya
  cum isi pot bate unii joc de o tara intreaga prin metoda noi sintem la pute(re) facem ce vrea muschu nostru
 • +4 (8 voturi)    
  Proiect al PNL, modificat de PSD-ALDE! (Luni, 23 aprilie 2018, 18:54)

  Impotriva prostiei din tara [utilizator]

  Toate cele trei partide, trebuie sa plece din Parlament si din viata politica a Romaniei! Niste nemernici care sunt mana in mana cu mafiile interlope care ii sponzorizeaza!!!
 • +7 (9 voturi)    
  Desigur (Luni, 23 aprilie 2018, 19:05)

  Xtiaan [utilizator]

  Infractorii vor fi trimisi la munca in folosul comunitatii in Parlament si in Guvern. Adica inapoi la locul de munca.

  Oare cum se poate masura daca munca a fost intr-adevar in folosul comunitatii sau in detrimentul comunitatii?
 • +6 (6 voturi)    
  Furtul/talharia si in weekend,este mai productiv ! (Luni, 23 aprilie 2018, 19:16)

  Plagarus [utilizator]

  Vom fi iarasi pe primele pagini in lumea larga,la cat de ciudati suntem cu ai nostrii " alesi " !!!!
  Raiul infractorilor de pretutindeni se va chema RO.
 • +6 (6 voturi)    
  Recidivisti? (Luni, 23 aprilie 2018, 19:28)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Cu noile legi, ma astept ca recidiva sa trebuiasca intai dovedita. Pana atunci, castel, ingrijitori si bunataturi ii asteapta pe viitorii nostri compatrioti din inchiso--- scuze, din libertate.
 • +3 (5 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 23 aprilie 2018, 19:29)

  Un Nene [anonim]

 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 23 aprilie 2018, 20:07)

  [anonim]

 • +4 (4 voturi)    
  eh (Luni, 23 aprilie 2018, 20:17)

  CRMS [utilizator]

  Acuma nu stiu la ce altceva sa ne asteptam de la o tara condusa de infractori ecat sa adopte niste legi pe masura.
 • +7 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 23 aprilie 2018, 20:38)

  [anonim]

 • +11 (11 voturi)    
  PSD si ALDE sunt finantate de lumea interlopa! (Luni, 23 aprilie 2018, 21:43)

  Impotriva prostiei din tara [utilizator]

  PSD si ALDE au ajuns sa faca legi pentru infractori pe fata, atat pentru membrii si liderii de partid dar si pentru mafia interlopa care finanteaza cele doua partide de infractori. Aici s-a ajuns cu statul acasa si vesnica nemultumire aruncata in piata manipulatoriu de Antena 3 si Romania TV ca toti sunt la fel. Iesiti in strada pe 12 Mai ca sa-i dam jos pe acesti borfasi de ultima speta!
 • +9 (9 voturi)    
  Nu e parte din programul PSD sa incurajeze hotii? (Luni, 23 aprilie 2018, 22:20)

  emil bobu [utilizator]

  Parca asta e programul PSD:
  -furat cat mai mult din bani publici
  -evitat puscaria
  -distrus justitia romana
  -incurajat hotia fiindca daca devenim toti hoti, nu mai conteaza
 • +7 (7 voturi)    
  dar de ce ne mai complicam (Luni, 23 aprilie 2018, 22:48)

  revo [utilizator]

  N-ar fi mai simplu sa scoata puscaria in afara legii?
  Sau si mai simplu: sa se abroge toate codurile, civil, penal si ce mai exista, sa se desfiinteze Ministerul Justitiei, tribunalele, procuratura si sa se demoleze inchisorile?
 • +2 (2 voturi)    
  d c nu desfiintam puscaria de tot?! (Marţi, 24 aprilie 2018, 9:04)

  liviu_ [utilizator]

  efectiv acolo vor sa ajunga

  "aprobata de comisia juridica" comisia juridica e tot PSD... nu mai vb de aceasta comisie ca si cand ar fi un forum independent!
  • 0 (0 voturi)    
   carnet de note (Marţi, 24 aprilie 2018, 11:09)

   Ionescu Raymond [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Exact.
   Sa fie un carnet de purtare, si sa le sacada nota, sau sa le dea puncte de penalizare.
 • 0 (0 voturi)    
  Decat statul hotilor, mai bine anarhia (Marţi, 24 aprilie 2018, 13:56)

  V. Istina [utilizator]

  “Mai bine sa arda intreaga lume, decat sa stiu ca hotii astia hotarasc viitorul copiilor mei.”

  Asa incepe, astia vor distrugerea noastra, ca societate si natie, doar ca sa scape ei.
 • +1 (1 vot)    
  inchisoarea, de weekend in Crash, (Marţi, 24 aprilie 2018, 19:42)

  iodixit [utilizator]

  sau la domiciliul din Costa Rica, Madagascar, sau Brazilia. bratara electronica NU este obligatorie la sala de fitness!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by