Deputații juriști discută din nou miercuri după-amiază propunerile privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate precum detenția la domiciliu sau în zilele de sâmbătă și duminică și ar trebui să dea un raport final pe un proiect de lege în acest sens. Majoritatea PSD-ALDE-UDMR a adoptat deja, săptămâna trecută, o serie de amendamente aduse de grupul PSD, printre care și cea potrivit căreia și persoanele condamnate pentru fapte de corupție, cu pedepse de până la 5 ani de închisoare, să poată beneficia de aceste măsuri. O altă măsură propusă de UDMR și votată săptămâna trecută este și cea potrivit căreia, pentru fiecare lucrare știițifică sau invenție, unui deținut i se consideră câte 20 de zile executate din pedeapsă.

PenitenciarFoto: Agerpres

Vezi aici centralizate toate propunerile care urmează să primească vot final în comisia juridică

Camera Deputaților este for decizional. Cel mai probabil, votul final în plen se va da săptămâna viitoare.

Propunerile PSD au fost aduse ca amendamente la un proiect de lege al PNL, care prevedea ca persoanele condamnate pentru infracţiuni cu violenţă sau profitând de starea de neputinţă fizică sau psihică a victimei, infracţiuni de serviciu, pentru infracţiuni de corupţie sau cele conexe infracţiunilor de corupţie, cât şi persoanele aflate în stare de recidivă să fie exceptate de la aceste măsuri alternative. Deputații PSD au scos aproape toate aceste excepții, mai puțin pe cei condamnați pentru infracţiuni cu violenţă sau profitând de starea de neputinţă fizică sau psihică a victimei.

Ce prevăd propunerile PSD:

"Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse de judecătorul de supraveghere a executarii pedepsei conform Legii 254/2013,constând în înlocuirea măsurii executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenție cu măsura executării acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar.

Judecatorul de supraveghere a executarii pedepsei va dispune aceste masuri pentru persoanele condamnate la o pedeapsa de pana la 5 ani, care au efectuat fractia de 1/5 necesara pentru luarea in discutie a regimului de detentie.

Masurile alternative nu pot fi dispuse in cazul detinutilor care au savarsit abateri disciplinare.

Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt:

a) măsura de executare la domiciliu a pedepsei privative de libertate;

b) măsura de executare fracţionată a pedepsei privative de libertate în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat pentru această măsură de executare;

c) măsura de executare a pedepsei privative de libertate în regim mixt, de echivalent zile de muncă în folosul comunităţii şi de zile de executare sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat.

Măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate a executării la domiciliu constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate, cu supraveghere prin brăţară electronică.

Măsura este aplicabilă pentru condamnarea la pedeapsa de până la 5 ani închisoare cu executarea acesteia în regim de detenție

Măsura nu se aplică pentru condamnările privative de libertate aplicate pentru săvârșirea de către condamnat a unei infracțiuni cu violență sau profitând de starea de neputință fizică sau psihică a victimei.

Măsura alternativă de executare fracționată a unei pedepse privative de libertate constă în executarea pedepsei în regim deschis de detenție numai în zilele de sâmbătă și duminică, în penitenciarul in care a executat restul pedepsei sau într-un centru de detenție special înființat în acest scop.

Măsura este aplicabilă pentru condamnarea la pedeapsa de până la 5 ani închisoare cu executarea acesteia în regim de detenție.

Măsura nu se aplică pentru condamnările privative de libertate aplicate pentru săvârșirea de către condamnat a unei infracțiuni cu violență sau profitând de starea de neputință fizică sau psihică a victimei.

Măsura alternativă de executare în regim mixt a unei pedepse privative de libertate constă în executarea pedepsei prin prestarea de zile de muncă în folosul comunității în echivalent și de executare a pedepsei în regim deschis de detenție.

Măsura este aplicabilă pentru condamnarea la pedeapsa de până la 5 ani închisoare cu executarea acesteia în regim de detenție.

Măsura nu se aplică pentru condamnările privative de libertate aplicate pentru săvârșirea de către condamnat a unei infracțiuni cu violență sau profitând de starea de neputință fizică sau psihică a victimei."

Alte propuneri care se regăsesc în tabelul de lucru și votate punctual săptămâna trecută sunt și cele ale UDMR care modifică regimul semideschis și deschis de detenție, astfel:

  • Regimul închis se aplică inițial persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violență la pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depășește 13 ani."
  • Regimul semideschis se aplică inițial persoanelor condamnate pentr fapte comise fără violență la pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depășește 13 ani, respectiv persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depășește 3 ani în cazul unor fapte comise cu violență.
  • Regimul deschis se aplucă inițial persoaenlor condamnate pentru fapte comise cu violență la pedeapsa închisorii de cel mult un an, respectiv pentru fapte comise fără violență la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depășește 3 ani.
  • În cazul persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de până la un an executarea pedepsei se realizează în arest la domiciliu cu excepția persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violență.

Proiectul care va ieși cu raport din comisia juridică va opera modificări la Legea 254/2013 privind executarea pedepselor.