Plenul Parlamentului a validat miercuri noua componență a Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, din care face parte și Cazimir Ionescu, propus de PSD, care este trimis în judecată pentru crime împotriva umanității în Dosarul "Mineriadei". Din acest motiv, parlamentarii PNL și USR au votat împotrivă, iar deputatul USR Cristian Seidler a cerut, înainte de vot, ca Ionescu să fie "fie retras, fie să se retragă chiar dânsul".

Cazimir IonescuFoto: Agerpres

"Am vrut să iau acum cuvântul ca să îi ofer o ultimă ocazie dlu Cazimir Ionescu să se retragă. Poate cei de la PSD găsesc persoane care nu sunt trimise in judecată pentru crime împotriva umanității" a spus Seidler.

"PNL va vota impotrivă," a anunțat și liderul deputaților PNL Raluca Turcan, înainte de vot.

Au fost 252 voturi "pentru" noua componență și 99 "impotrivă".

Amintim că marți, la ședința comisiilor juridice reunite, PSD a decis să valideze nominalizările fără să mai audieze candidații, deși aceștia veniseră la ședință.

Atunci când deputatul USR Stelian Ion a insistat totuși să fie o "minimă audiere" și i-a adresat o întrebare privind implicarea lui Cazimir Ionescu, propus de PSD, în dosarul Mineriadei, și dacă acest lucru ar afecta imaginea CNSAS, în apărarea acestuia a sărit deputatul Florin Iordache.

Citește aici mai multe

Noua componență CNSAS

Preşedinţia a propus-o pe Alexandra Toader, iar Guvernul l-a propus pe Constantin Buchet.

PSD i-a propus pe Valentin Blănariu, Mihai Adrian Cioflâncă, Cătălin Boris Precul, Cazimir Ionescu, Nicolae Vuvrea; USR - pe Germina Nagâţ, UDMR - pe Ladislau Antoniu Csendes, ALDE - pe Marius Oprea, PMP - pe Florian Bichir.

PNL nu a făcut propuneri, întrucât reprezentanților săi nu le-a expirat mandatul.

Cazimir Ionescu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Militar în iunie 2017 pentru crime împotriva umanităţii în dosarul Mineriadei din 1990, scrie g4media.ro.

Ionescu face parte şi acum din Colegiul CNSAS, dar mandatul său a expirat.

El a fost trimis în judecată pentru faptele săvârşite în calitate de vicepreşedinte al primului parlament post-revoluţionar (Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională - CPUN). La Mineriada din 13-15 iunie 1990 au murit împuşcaţi 4 persoane, alte 1.338 de persoane au fost bătute sau torturate.

Procurorii militari susțin că, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau, în mod pașnic, opiniile politice în contradicție cu cele ale majorității care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării, potrivit Agerpres.

În dosarul Mineriadei au mai fost trimişi în judecată Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma.