Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat luni că trebuie organizat un referendum pe tema redefinirii familiei în Constituţie şi a transmis că România nu va deveni mai puțin liberală prin acest lucru, pentru că ”avem în acelaşi timp în vedere să cadrăm, din punct de vedere legal, cât mai bine parteneriatul civil”, astfel încât să poate fi dat ”un anumit confort și celor care aparţin altor tipuri de minorităţi”, relatează Agerpres.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres (editat)

"Eu rămân la convingerea că nu putem să neglijăm trei milioane de semnături ale cetăţenilor români pe această problemă. Suntem obligaţi, practic, să organizam un referendum şi, sigur, celor care au îngrijorări că România va deveni mai puţin liberală, eu am să le spun că nu. Avem în acelaşi timp în vedere să cadrăm, din punct de vedere legal, cât mai bine parteneriatul civil şi în aşa fel încât să putem da un anumit confort şi celor care aparţin altor tipuri de minorităţi", a afirmat Tăriceanu la Parlament.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a anunțat, luni, că vrea să analizeze ”oportunitatea legiferării unui tip de parteneriat civil”, pentru că ”nu putem să nu analizăm și situația unei minorități din România”, ”e o minoritate pe care nu ne putem face ca nu o vedem sau ca nu exista”.

Camera Deputaţilor a adoptat în mai 2017 iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, semnată de 3 milioane de cetăţeni. Iniţiativa trebuie adoptată şi de Senat, în calitate de for decizional, ulterior fiind necesară organizarea unui referendum.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut pe 14 martie Parlamentului reexaminarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Legea referendumului se află inclusă pentru reexaminare pe ordinea de zi de luni a plenului Senatului.

Citește și:

Patriarhia Română respinge parteneriatul civil: Legalizează concubinajul. Nu putem fi de acord cu o formă alternativă la căsătorie / Accept: Ar pune capăt suferinței și umilințelor comunității LGBTI

Dragnea vrea să lanseze o dezbatere despre legiferarea parteneriatului civil: E o minoritate pe care nu ne putem face că nu o vedem sau că nu există