Presedintele Consiliului Alesilor Locali din Tinutul Secuiesc, Antal Árpád, il solicita premierului Mihai Tudose sa-si ceara scuze dupa ce a declarat, miercuri seara, la Realitatea TV, ca "nici nu poate fi vorba" de o autonomie a Tinutului Secuiesc, si a avertizat ca "daca steagul secuiesc va flutura pe institutiile de acolo, toti vor flutura langa steag". Antal Árpád califica declaratia premierului drept "o provocare revoltatoare la adresa comunitatii maghiare" si spune ca va fi prezentata de Consiliul Alesilor Locali tutoror cancelariilor occidentale pentru a atrage atentia ca statul roman nu respecta drepturile funamentale ale comunitatilor nationale in Romania.

Antal ArpadFoto: Hotnews

Redam mai jos integral comunicatul transmis de Antal Árpád András, președintele Consiliul Aleșilor Locali din Ținutul Secuiesc

"Consiliul Aleșilor Locali din Ținutul Secuiesc în numele miilor de aleși locali - președinți ai consiliilor județene, primari, consilieri județeni și locali - condamnă amenințarea cu spânzurare a primului-ministru, și îi solicită să-și ceară scuze.

Consiliul Aleșilor Locali din Ținutul Secuiesc condamnă declarația primului-ministru Mihai Tudose, conform căruia „dacă steagul secuiesc va flutura pe acolo, toți vor flutura lângă steag”, și consideră cele declarate ca fiind o provocare revoltătoare împotriva comunității maghiare.

Steagul secuiesc este un simbol regional al unei comunități, interzicerea folosirii acestuia în secolul XXI este ridicol și absurd, este contrară dreptului fundamental la autoexprimare. Prim-ministrul României nu poate amenința secuii, care simt că acest steag este al lor, cu spânzurarea. Declarația lui gravă, jignitoare și amenințătoare nu poate să rămână fără consecințe.

Consiliul Aleșilor Locali din Ținutul Secuiesc îi cere primului-ministru Mihai Tudose să-și ceară scuze de la oamenii din Ținutul Secuiesc, cărora le-a fost rănită demnitatea și amenințată integritatea fizică. Considerăm că într-o democrație normală primul-ministru nu poate amenința sub nicio formă membrii comunităților naționale care trăiesc în țară cu agresiuni barbare. Oriunde în Europa, după o asemenea declarație ar trebui să plece.

Consiliul consideră că este de datoria sa să prezinte declarația primului-ministru opiniei publice internaționale, să o trimită tuturor forurilor internaționale competente, cât și tuturor cancelariilor occidentale. Astfel dorim să atragem atenția la faptul că statul român nu respectă drepturile fundamentale ale comunităților naționale din România și îi amenință cu agresiune fizică pe cei care consideră exprimarea identității lor naționale și regionale ca fiind importantă.

Consiliul este profund dezamăgit de faptul că la începutul centenarului primul-ministru nu apelează la conviețuirea pașnică dintre comunitățile naționale și la rezolvarea conflictelor și nemulțumirilor istorice, ci incită opinia publică română împotriva maghiarilor și ia în considerare spânzurarea maghiarilor din România."