Comisia speciala parlamentara condusa de deputatul PSD Florin Iordache a dat marti seara raport pe ultimele doua legi ale justitiei din pachetul pe care PSD si ALDE si-au propus sa il treaca pana la Craciun - proiectul de modificare a Legii 304 privind organizarea judiciara si proiectul de modificare a Legii 317 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Dupa un vot surpriza dat luni seara, cei de la PSD s-au razgandit si au venit marti cu o noua propunere la Legea 304 - Sectia speciala privind infractiunile din justitiei va avea un procuror-sef numit si revocat de plenul CSM si nu de Presedintele Romaniei, si va investiga toate infractiunile comise de magistrati. In ceea ce priveste organizarea CSM, comisia nu a adus modificari esentiala fata de forma adoptata de Camera Deputatilor, Inspectia Judiciara ramane in continuare in cadrul CSM, insa inspectorul-sef primeste puteri sporite. Ambele legi intra miercuri in plenul Senatului, for decizional. Sedinta a avut si azi doza ei mare de circ, cand deputatul Stelian Ion de la USR a acuzat ca dezbatere este o "mascarada" si a decis sa puna muzica clasica.

Comisia speciala privind legile justitieiFoto: Hotnews

Vezi aici detalii

Vezi aici transmisiunea video cu dezbaterea din comisie

Vezi aici tabelul de lucru cu amendamentele propuse la Legea 304

Vezi aici tabelul de lucru cu amednamentele propuse la Legea 317

Vezi aici ce s-a decis in comisie luni seara

Desfasurarea LIVE TEXT a dezbaterilor:

21.25 S-a dat raport si pe cea de-a treia lege a Justitiei, fara modificari esentiale fata de forma adoptata la Camera. Inspectia Judiciara ramane la CSM, iar inspectorul-sef are puteri sporite.

Plenul Senatului va da votul final pe Legea 304 si pe Legea 317 miercuri. In paralel, comisia speciala incepe discutiile pe controversatele amendamente la Codul penal si de procedura penala, la transpunerea directivei europene privind prezumtia de nevinovatie.

21.10 Amendament PSD adoptat: "Inspectorii din cadrul Inspecţiei Judiciare sunt numiţi în funcţie de către inspectorul-şef, în urma unui concurs organizat de Inspecția Judiciară, pentru un mandat de 3 ani care poate fi reînnoit o singură dată, pe aceeași durată, dintre judecătorii şi procurorii care au o vechime de cel puţin 10 ani în magistratură, care au funcționat cel puțin la tribunal sau parchet de pe lângă tribunal şi au avut calificativul ‹‹foarte bine›› la ultima evaluare."

Cei de la USR si PNL critica puterile sporite pe care le primeste inspectorul-sef al Inspectiei Judiciare.

21.00 Viteza cu care Iordache supune la vot amendamentele face aproape imposibil de urmarit ceea ce se adopta si respinge.

20.52 Scantei il intreaba pe Iordache de ce nu se regaseste Inspectia Judiciara in procedura actiunii in regres, Iordache ii aminteste ca plenul Senatului a eliminat ceea ce ei au stabilit in comisie, luni seara.

20.20 Serban Nicolae isi sustine un amendament prin care sunt exclusi practic procurorii DNA si DIICOT din CSM, insa acesta este respins. Pe de alta parte, acesta poate trece in plen, asa cum s-a intamplat astazi cu cele privind raspunderea magistratilor.

(3) Sunt aleşi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii 2 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și un procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care au obţinut majoritate de voturi în adunările generale respective

In prezent, este prevazut astfel:

(3) Sunt aleşi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii 2 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și un procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau de la Directia Nationala Anticoruptie ori de la DIICOT, care au obţinut majoritate de voturi în adunările generale respective

20.10 A reinceput sedinta. Stelian Ion a renuntat la muzica.

19.58: S-a finalizat raportul pe Legea 304 si s-a adoptat de catre cei majoritatea PSD-ALDE-UDMR - 12 voturi pentru. Iordache anuntat pauza de 5 minute, apoi se incepe lucrul pe Legea 317 privind CSM.

19.57: S-a adoptat un amendament PSD care prevede ca "Secția de investigare a unor Infracțiuni din Justiție începe să funcţioneze în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

(2) Cauzele de competența secției înregistrate la parchetele competente, inclusiv cele specializate anterior datei prevăzute la alin. (1) se înaintează spre soluționare, Secției pentru Investigarea unor Infracțiuni din Justiție de îndată ce aceasta este operațională."

19.48 Muzica clasica se aude in continuare, insa mai incet.

19.30 Iordache a revenit, s-a reluat sedinta, se voteaza in continuare amendamente la legea 304.

19.27 In sala de comisie e haos, Iordache a iesit din sala, mai multi deputati USR au venit in sala.

19.23 Dupa afirmatia lui Marton Arpad, Stelian Ion a pus "Dans unguresc" de Brahms. Stelian Ion: "Fata de etnicii maghiari, tot respectul. Dar UDMR a devenit un fel de PSD." Afirmatia a fost facuta pentru colega sa Cosette Chichirau care face transmisiune live.

Vezi aici transmisiunea lui Chichirau

19.21 Pauza de 5 minute.

19.20 Marton Arpad: "Domnule presedinte, sunteti obligat sa eliminati deputatul din sedinta!"

19.18 Iordache: "Potrivit Regulamentului Camerei Deputatilor, constituie sanctiuni urmatoarele... (da citire articolului). "V-am atentionat ca incalcati regulamentul si rog sa se consemneze. Voi sesiza Comisia juridica cu privire la comportamentul dvs."

Stelian Ion: Domnule presedinte, puteti face o sedinta extraordinara chiar in seara asta.

19.15 Stelian Ion a schimbat registrul si a pornit melodia "Locul potrivit" de la Guess Who.

19.12 Scantei cere trei minute ragaz sa citeasca un ultim alineat de la articolul privind Sectia speciala. Iordache: "Sa va dau o veste proasta. Nu plecam azi de aici pana nu terminam cele doua legi. Poate va ajuta la citit".

18.56 S-a revenit din pauza. Muzica pusa de Stelian Ion continua, Iordache si Scantei discuta si sunt nevoiti sa ridice putin vocea ca sa se auda, intrucat volumul este destul de ridicat.

18.42: Marton Arpad: "Domnule deputat, va bateti joc nu doar de parlament ci si de muzica."

18.41 Iordache a spus ca ii ofera senatoarei PNL Iulia Scantei 15 minute sa lectureze toate propunerile privind Sectia speciala si apoi sa nu il mai intrerupa.

18.38 Se voteaza in continuare amendamentele privind Sectia speciala in forma propusa de PSD. Stelian Ion: "Votati degeaba, ca in plen oricum vine Serban Nicolae cu alte amendamente."

18.31 Radulescu: "Domnule presedinte puteti sa ii cereti sa ne puna Vivaldi." Stelian Ion: "Nu, o sa fie Recviem, ca ati ingropat justitia."

18.29 Stelian Ion a dat drumul la muzica, in toata sala se aude Bach.

18.23 Dialog ireal in comisie. Stelian Ion: "Domnule presedinte, aceasta comisie este o mascarada. V-am rugat la inceput sa suspendati sedinta si reluam dupa plen si asta era. Dumneavoastra va comportati ca si cum nu am exista. Mascarada trbeuie sa fie insotita de note muzicale. In seara asta o sa ascultam Bach."

Catre Catalin Radulescu, care ii striga ceva: "Va rog sa ma sanctionati. Doar sa nu scoateti mitraliera aia de la Revolutie, ca nu am omorat pe nimeni. Cred ca nu imi va fi rusine de-a lungul timpului sa ridic ochii din pamant."

Intervine Steluta Cataniciu (ALDE): "Dar oare la metrou v-ar putea astepta cineva? Ca nu v-am auzit luand pozitie in partid.

Stelian Ion: "Colega mea a dat dezminitire si a spus ca nici nu stia de acel incident. Toate au o limita. Cum puteti sa ne acuzati? V-ati simtit amenintata?

Cataniciu: Au fost colegi de fata cand distinsa dvs colega a spus acele cuvinte. Dumneavoastra ne amenintati tot timpul."

18.12 Iordache ii spune lui Scantei ca poate interveni dupa ce se voteaza.

18.11 Scantei (PNL): "Daca Victor Alistar, reprezentant al societatii civile in CSM, va comite un accident, il va ancheta aceasta sectie?"

Iordache nu raspunde, trece la vot pentru urmatorul alineat.

18.10 Majoritatea PSD-ALDE-UDMR a votat noul alineat privind Sectia speciala (vezi mai jos in articol textul).

18.07 Iulia Scantei (PNL) semnaleaza ca PSD propune ca Sectia speciala sa ancheteze toti membrii CSM, adica si Ministrul Justitie si cei din societatea civila. "Il veti adopta pentru ca aveti majoritate, dar il veti adopta asa? Cum se va aplica practic?" Iordache: "E dreptul meu sa nu va raspund."

18.01 Silviu Dehelean (USR) semnaleaza ca "nu se mai justifica denumirea" acestei sectii din moment ce se va ocupa de toate infractiunile, inclusiv cele precum comiterea unui accident rutier.

17.49 Stelian Ion: "Este chiar pe repede inainte. Dumneavoastra imi propuneti niste texte si eu ar trebui ca asa la prima vedere sa dau un verdict."

17.44 Cupsa sustine ca trebuie analizat daca nu este neconstitutionala modificarea privind noile competente pe care PSD vrea sa le acorde Sectiei speciale.

! 17.40 PSD s-a razgandit din nou, de pe o zi pe alta - Seful Sectiei speciale va fi numit si revocat de CSM, nu de Presedintele ROmaniei, cum au votat luni seara in comisie tot la propunerea PSD, dupa ce tot PSD votase initial forma cu CSM. Mai mult, Sectia se va ocupa de toate infractiunile comise de magistrati. De asemenea, s-a schimbat si numarul de posturi si s-a introdus doar un numar maximal - 15 procurori.

Vezi aici noile modificari obtinute de HotNews.ro

Dintre acestea:

"(1) În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se înființează și funcționează Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie care are competența exclusiva de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, inclusiv judecătorii și procurorii militari si cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

(2) Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie își păstrează competența de urmărire penală și în situația în care, alături de judecator sau procuror, sunt cercetate și alte persoane.

(3) Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie funcționează cu un număr maxim de 15 procurori.

(1) Procurorul sef adjunct al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie este numit in functie de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea motivata a procurorului sef Sectie, dintre procurorii deja numiti in cadrul Sectiei.

(2) Numirea in functia de procuror sef adjunct al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

(3) Revocarea procurorului sef adjunct al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie se face de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea motivata a procurorului sef de Sectie, în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei, in cazul in care acesta a fost sanctionat disciplinar."

17.30 Ioan Cupsa (PNL) atrage atentia ca Iordache a trimis noi amendamente in urma cu o ora, iar unul dintre acesta prevede ca Sectia speciala pentru infractiunile din justitie se va ocupa de toate infractiunilor comise de magistrati.

Stelian Ion (USR): Cum e posibil sa ne trimiteti amendamente cu jumatate de ora inainte de sedinta?

Iordache: "Sunt niste amendamente pe care le puteam formula pe loc, dar tocmai pentru a sti de la inceput o anumita logic vi le-am depus acum o ora pentru ca in cursul diminetii am lucrat."

17.27 Stelian Ion ii raspunde lui Catalin Radulescu, deputat PSD, care i-a strigat ceva fara microfon: "Nu ma sinucid, vorbiti aiurea, domnule Radulescu." Stelian Ion continua sa acuze ca Iordache face un abuz, insa Iordache ii taie microfonul.

17.18 Iordache: Am reamintit, ne desfasuram activitatea potrivit regulamentului, avem aprobarea de la biroul permanent sa lucram in paralel cu plenul. Iordache a supus votului prounerea sa fie suspendata sedinta pana cand se finalizeaza plenul comun. Stelian Ion insista: "Nu puteti continua", Iordache ii taie microfonul.

17.15 Stelian Ion (USR) reclama faptul ca trebuie ca parlamentarii din comisia speciala trebuie sa aleaga daca sa mearga la plenul comun unde se discuta bugetul asigurarilor sociale, desi regulamentar este obligatoriu sa fie in ambele locuri. Dupa cateva minute, Iordache ii taie microfonul. "Ceea ce faceti este un abuz inimaginabil. Va solicit sa suspendati sedinta".