Ion Ganea, ales in urma scrutinului de duminica senator pe lista PMP Tulcea, sustine ca el a fost ofiter de informatii in cadrul unui serviciu de contraspionaj al statului roman, ceea ce contravide cu decizia Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), potrivit careia ar fi fost lucrator al Securitatii din perioada regimului comunist.

"Nu am colaborat cu Securitatea inainte de anul 1989, ci am fost ofiter de informatii in cadrul unui serviciu de contraspionaj", a declarat joi, pentru Agerpres, candidatul PMP, Ion Ganea.

El a mai spus ca a lucrat timp de aproximativ 30 de ani in serviciul de contraspionaj al statului roman si ca nu intentioneaza sa anuleze in instanta decizia CNSAS potrivit careia a fost lucrator al Securitatii. "Eu nu ma pot regasi in Parlament alaturi de persoane cu probleme penale. Din cauza lor riscam ca institutiile Justitiei sa fie controlate si folosite in interesul lor", a mai spus Ganea.

Potrivit lui, in acest context trebuie inteleasa declaratia pe propria raspundere inregistrata la Biroul Electoral Judetean (BEJ) odata cu depunerea candidaturii la alegerile parlamentare, declaratie potrivit careia nu a fost lucrator sau colaborator al Securitatii care a functionat in Romania inainte de Decembrie 1989.

"Potrivit declaratiei inregistrata la BEJ inca din perioada de primire a candidaturii, declaratie aflata in original la Birou, al doilea exemplar in original transmis la CNSAS, domnul Ganea a mentionat ca nu a indeplinit calitatea de lucrator sau colaborator (al Securitatii, n.red.)", a precizat purtatorul de cuvant al BEJ, judecator Daniel Nicola-Gheorghiu.

CNSAS a anuntat in urma cu o saptamana ca sase dintre candidatii la alegerile parlamentare din 11 decembrie au decizii definitive de colaborator sau lucrator al fostei Securitati. Printre acestia se afla si Ion Ganea, candidat aflat pe prima pozitie pe lista pentru Senat depusa la BEJ de organizatia judeteana a PMP care, potrivit CNSAS, a fost lucrator al Securitatii.

In urma alegerilor parlamentare, potrivit BEJ, organizatia judeteana a PSD a obtinut doua mandate de deputat si unul de senator, organizatia judeteana a PNL a obtinut doua mandate de deputat, iar cea a PMP - un mandat de senator.

La Camera Deputatilor, PSD a obtinut 49,44% din voturile valabil exprimate, PNL - 18,78%, PMP - 7,22%, ALDE - 6,06%, iar USR - 5,33%. La Senat, PSD a obtinut 51,94%, PNL - 20,25%, PMP - 7,39%, ALDE - 6,22%, iar USR 6,04%.