​UNPR-ul fondat de Gabriel Oprea - condus pana azi la ora 14.00 de catre Valeriu Steriu - si PMP-ul lui Traian Basescu s-au contopit miercuri sub votul unanim al celor peste 2500 de delegati ai celor doua partide veniti la Palatul Parlamentului, unde au aplaudat si au cantat cu Mircea Rusu fostul imn al PDL-ului, "Iarba Verde de Acasa".

Congres PMPFoto: Hotnews

Dupa ce UNPR s-a reunit in ultima lor sedinta pentru a aproba fuziunea cu PMP, partidul lui Basescu a avut la randul sau un congres propriu, in care a votat sa absoarba partidul "interesului national". Basescu i-a chemat apoi in sala si pe fostii progresisti, de acum "populari", pentru un ultim vot in unanimitate pentru fuziune. Congresul a inceput pe acordurile piesei "Pasarea Phoenix" - interesanta alegere avand in vedere discursul despre vulturul-simbol al UNPR de la sedinta progresistilor - si s-a incheiat cu "Iarba verde de acasa" - care aduce aminte de PDL.

Congresul a avut parte de doua momente mai deosebite - cel in care Basescu l-a dat disparut pe Valeriu Steriu cand cei doi urmau sa anunte fuziunea impeuna de pe scena si cel in care Basescu s-a trezit, la final, pe scena, chiar cu Mircea Rusu, fostul coleg de la PDL si cel care le-a compus imnul "Iarba verde acasa".

Steriu se afla la un "scurt interviu" cand Basescu, aflat pe scena cu cei din conducerea partidului sau, l-a invitat pentru ca toata lumea sa voteze fuziunea celor doua partide. "S-a pierdut mireasa?" a glumit cineva de jos, iar Basescu l-a trimis pe Dorel Onaca sa il caute pe Steriu, de astazi presedintele executiv al PMP. "Vezi ca ai plecat si cu mapa" cu discursul, i-a strigat Basescu lui Onaca, razand.

In asteptarea acestuia, Basescu a enumerat salii rezultatele "pragmatice" ale fuziunii: peste 2500 de consilieri locali, 44 de primari, 51 de consilieri judeteni, 8 vicepresedinti de consilii judetene, 35 de conslieri la sectoarele Capitalei.

"V-am prezentat aceste cifre dintr-un singur motiv. Ca sa intelegem ca apare o a treia forta politica (care va insemna) consolidarea capacitatii democratice a parlamentului. Deciziile nu se vor mai juca intre Modrogan (Aleea Modrogan, sediul PNL - n.r.) si Kiseleff (sediul PSD), ci vor trebui sa treaca si prin Nicolae Iorga (sediul PMP), a spus Basescu.

Dupa ce Steriu a venit pe scena si echipa s-a intregit, s-a dat votul unanim pentru fuziune. "De astazi suntem toti PMP. Vom avea un nou partid puternic. sunt convins ca vom avea impreuna sute de mii de voturi care vor da o noua speranta romanilor" a spus Steriu, apoi i-a multumit lui Basescu "pentru intelepciunea si pragmatismul de care ati dat dovada".

Basescu a anuntat ca PMP va avea un grup parlamentar in Camera Deputatilor.

Fostul presedinte a tinut sa atraga atentia asupra prezentei pe scena a lui Cristian Diaconescu, cel care a participat la fondarea ambelor partide care s-au contopit astazi. A fost fondatorul UNPR alaturi Oprea si primul presedinte de onoare al uniunii, iar in 2014, dupa doi ani in functia de consilier prezidential al lui Traian Basescu, a fost unul dintre initiatorii Fundatiei Miscarea Populara.

La congres a participat si Robert Turcescu, fostul candidat la Primaria Capitalei.

Basecu a enumerata cateva dintre prioritatile PMP-ului - sistemul de sanatate, educatia, incurajarea mamelor "sa nasca" si, in aplauzele salii, unirea cu Republica Moldova. "Sunt convins ca este un obiectiv pe care si cei veniti din UNPR si-l asuma cu convingerea ca este posibil" a spus el.

In inchieiere, inainte sa aplaude si sa cante "Iarba verde de acasa", Basescu si-a invitat colegii la "Pavilionul H, in Herastrau".