​Circa 500 de delegati ai UNPR participa la aceasta ora la ultima adunare extinsa - Conferinta Nationala Extraordinara - a partidului infiintat de Gabriel Oprea inainte ca acesta sa fie absorbit de PMP-ul lui Traian Basescu, intr-o Congres care va incepe la ora 14.00. Oprea, care a parasit UNPR in urma cu trei saptamani, s-a declarat dezamagit ca fostul sau partid isi pierde identitatea pentru "zestrea unei fuziuni de conjunctura". In ciuda acestui lucru, Oprea a fost aplaudat in lipsa, in semn de recunostinta, in conferinta de miercuri.

UNPR - Ultima conferintaFoto: Hotnews

Din discursul presedintelui Valeriu Steriu, cel care va deveni presedinte executiv in noul PMP:

"Mi-as fi dorit ca barbatia si onoare sa nu fi fost doar lozinci la televizor. Ultima perioada mi-a aratat ca in politica romaneasca sunt putini barbati adevarati. Nu pot cu constiinta impcata sa accept varianta fuziunii cu PSD care spune asa: facem fuziunea in varianta noastra. Nu pot accepta neseriozitatea PNL. Nu stam cu mana intinsa la nimeni. Cerem sa fim tratati cu respect. PMP ne-a aratat acest respect. In politica trebuie sa existe si chimie si voturi. Povestea UNPR merge mai departe, purtam trecutul nostru pozitiva, purtam amintirile frumoase. UNPR nu dispare, se transforma. Sa mergem inainte cu curaj!"

La randul sau, in discursul sustinut in fata salii aproape pline din Palatul Parlamentului, liderul deputatilor UNPR, a vorbit despre tradatorii din partid care au plecat catre PSD si s-a intrebat, retoric, daca a fost bine ca UNPR a stat mereu in spatele altor partide.

Evenimentul a inceput cu intonarea imnului national si s-a incheiat cu "Noi suntem romani", in aplauzele ritmate ale participantilor.

La un moment dat, progresistii au decis sa se aplaude singuri pentru ca au muncit timp de sase ani, apoi si-au aplaudat alegatorii.

Ion Raducanu:

"Au trecut 116 zile de la ultima noastra intalnire. De data aceasta (ne intalnim) nu pentru a raspunde la intrebarea de data trecuta - "a fi sau a nu fi?" ci "incotro?". Spre o opozitie vesnica sau spre un orizont senin, prin contopirea unui partid asemanator nostru?

Am avertizat ca UNPR a devenit dusman de clasa pentru toti dar in primul rand pentru PSD care a inceput operatiunea "jumulirea", ca sa fac o referire la vulturul nostru (simbolul UNPR - n.r.).

Parlamantarii UNPR au fost luati cu minciuni de PSD. Tradatatorii UNPR, oameni fara caracater si rusine, parlamentari de profesie, condusi cu marsavie de … un vesnic combinator.

Experimentul UNPR va ramane ca un partid cu bune si rele, cu succesul si insuccesul sau. Vreme de peste 6 ani, condus de presedintele fondator Gabriel Oprea caruia tebuie sa ii fim recunoscatori, am asigurat prin votul nostru stabilitatea guvernamentala.

Prin doctrina noastra am promovat interesul national, inainte de toate. Aceasta expresie a fost dusa in derizoriu… Am fost oare promotorul interesului national stand in spatele unor partide mari? Sigur, intrebarea era retorica.

Am realizat tarziu cu totii ca avem nevoie de o rebranduire. Decat sa supravietuisti tarandu-te mai bine restartezi sistemul, a mai spus el, referindu-se ulterior la "jungla politica din Romania plina de animale salbatice".

UNPRa fost carne de tun pentru mercenarii din toate marile partide in toata existenta sa si astazi paritdul vulturului trece prin momente grele. Singura solutie a prins contur in aceasta luna si paote fi salvatoare pentru toti dar mai putin pentru vultur, pentru denumirea partidului.

Decizia (fuziunii - n.r.) se bazeaza pe motive intemeiate si este justa.

Vulturul nu va disparea din inimile noastre!"

"Acest drum continua cu acesti oameni frumosi si buni. Apare o formatiune mai puternica, capabila sa dea ceva pentru Romania de astazi" a spus la randul sau Luminita Adam, deputat, care a fost purtatorul de cuvant al UNPR.

"Nu putem fi mandri de aceasta decizie, dar este singura" a admis si deputatul Gheorghe Emacu.