Klaus Iohannis si-a lansat proiectul prezidential "Romania lucrului bine facut": Nu ne mai permitem sa pierdem timpul. Nu vreau sa ajungem in 2018 si romanii sa intrebe: ce ati facut pana acum, timp de 30 de ani, cu aceasta tara?

de Red. Politic     HotNews.ro
Luni, 29 septembrie 2014, 17:57 Actualitate | Politic


Iohannis isi lanseaza programul prezidential
Foto: Captura Privesc.eu
 documente
(29 Sep 2014) PDF, 392KB
Liderul PNL Klaus Iohannis, candidatul Alianti Crestin Liberale la alegerile prezidentiale, si-a prezentat oficial, la Palatul Parlamentului, programul electoral "Romania lucrului bine facut". Moderatorul evenimentului a fost analistul politic Emil Hurezeanu.
 • Citeste in documentul atasat programul prezidential al lui Klaus Iohannis

Acesta a subliniat ca urmatorul mandat prezidential va fi marcat de doua evenimente majore: implinirea a o suta de ani de la Marea Unire, in 2018, si preluarea presedintiei rotative a Uniunii Europene, in 2019.

"Nu ne mai permitem sa pierdem timpul. Nu vreau sa ajungem in 2018 sau in 2019 si romanii sa intrebe: ce ati facut pana acum, timp de 30 de ani, cu aceasta tara. Iar raspunsul sa fie: mai nimic sau prea putin. Pentru ca am fost prea ocupati cu scandalul zilnic, cu cautatul agentilor acoperiti, cu speculatiile si scenariile, cu mizele mici si orgoliile marunte", a spus Klaus Iohannis, inainte de a adauga:

"Vreau ca in 2018 si 2019 romanii sa simta deja ca traiesc intr-o tara a lucrurilor bine facute, o tara occidentala, in care se simt respectati si demni. Ca Romania merge pe un drum, cu obiective precise si ca generatiile urmatoare au un viitor".

Klaus Iohannis si-a anuntat oficial sambata candidatura la prezidentiale, in cadrul unui miting ACL in fata Guvernului, aratand ca este "un om al faptelor, nu al vorbelor goale, (...) al spectacolului si scandalului", si ca viziunea sa este "Romania lucrului bine facut". Cateva zeci de mii de persoane au luat parte sambata la mitingul Aliantei Crestin Liberale din Piata Victoriei.

Ora 18:55 Klaus Iohannis isi incepe discursul

"Doamnelor si domnilor,

Va multumesc ca ati raspuns invitatiei noastre si sunteti astazi aici.

Am spus ca imi doresc mai mult dialog si mai multa dezbatere pe teme importante pentru romani.

Am spus, de asemenea, ca acesta va fi modul in care voi face politica in calitate de Presedinte al Romaniei: aducand oamenii impreuna, la masa dialogului, cu seriozitate.

Evenimentul de astazi este, daca vreti, o prefigurare a acestui mod de exercitare a functiei de presedinte. Si sper sa fie doar inceputul unei dezbateri mai ample, pe probleme reale care ii preocupa azi pe cetatenii Romaniei.

Mi-as dori ca in aceasta campanie sa incepem sa daramam mituri, sa deconstruim prejudecati care ne-au tinut pe loc si sa vedem dincolo de ele.

Nu noi ca persoane, ci noi, romanii, ca popor, ca societate, ca natiune de cetateni.

Nu intamplator mi-am intitulat viziunea si proiectul prezidential Romania lucrului bine facut.

Romania lucrului bine facut incepe exact cu abandonarea a doua asemenea mituri, a doua idei paguboase si deloc adevarate:
 • aceea ca in "Romania nu se poate, ca la noi e altfel."
 • si aceea ca "merge si asa", "ne-om descurca noi cumva."
Din pacate, pe ultima dintre ele am auzit-o chiar de la cel care conduce Guvernul Romaniei.

Eu cred ca ceea ce ni se potriveste este tocmai filosofia lucrului bine facut. Vine din trecutul nostru, din ceea ce am construit ca natiune de-a lungul timpului.

Exista parti din mostenirea noastra istorica si culturala care sunt expresia "lucrului bine facut" si cu care ne mandrim. Le stiti, pe unele dintre ele le-ati putut vedea si aici.

De ce Romania lucrului bine facut este o viziune prezidentiala? Pentru ca presedintele este cel care poate imprima o directie natiunii.

In afara atributelor sale constitutionale, presedintele are si un rol mai greu de descris, dar crucial. Cadrul constitutional ne spune ce poate face presedintele.

Insa, nu doar ce face presedintele conteaza, ci mai ales comportamentul, conduita, tinuta si expresia lui publica. Acestea au, de fapt, un impact major asupra mediului politic si asupra intregii societati.

O schimbare profunda in societate nu poate incepe decat de la varf, de la presedinte ca persoana investita cu cea mai mare incredere si legitimitate democratica.

Daca vrem altfel de politica, trebuie sa incepem prin a avea un presedinte cu alta conduita, tinuta si expresie publica.

Am vazut ca Victor Ponta vrea sa fie un presedinte util. Util cui? Util baronilor? Util puscariabililor? Util clientelei politice?

Romanii pot judeca deja intre modelul de politician asa-zis "util" si modelul pe care eu l-am asumat: acela bazat pe seriozitate, respect, competenta si rezultate masurabile.

Sunt cateva domenii importante in raport cu care, ca Presedinte, ma angajez sa fiu garant. Iar cand spun "garant", inteleg prin asta ca voi fi ferm in fata oricaror abuzuri sau derapaje,  din partea oricui.

Veti avea in mine garantul marilor orientari de politica externa si de securitate ale Romaniei: parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenenta la NATO si la Uniunea Europeana.


Aceste mari orientari trebuie consolidate si trebuie sa capete o noua dimensiune calitativa.

Romania trebuie sa se afirme ca un aliat de incredere si ca partener respectat, cu identitate bine conturata in Uniunea Europeana, in NATO si alte organisme de cooperare regionala si internationala.

In viitorii 10 ani, Romania poate deveni un reper important pe harta geopolitica mondiala, prin furnizarea de securitate in plan regional.

In perspectiva acestui rol, voi sustine, in calitate de Presedinte al Romaniei, majorarea bugetului pentru aparare la 2% din PIB.

Veti avea in mine un garant al statului de drept si al independentei justitiei.

Statul de drept nu este o notiune abstracta, ci una cat se poate de concreta.

In vreme ce stanga doar afirma acest principiu, parlamentarii sai votand in mod constant pentru mentinerea imunitatii celor urmariti penal, dreapta se pozitioneaza in mod clar in sensul sustinerii demersurilor justitiei.

Tema independentei justitiei ne diferentiaza astazi de stanga politica.

Consolidarea statului de drept este instrumentul prin care ne putem opune "baronizarii" si feudalizarii Romaniei.

Nu in ultimul rand, veti avea in mine un garant al principiului ca cetateanul este inaintea statului, iar institutiile statului servesc si respecta cetateanul.

Prea mult timp si prea adanc s-a perpetuat impresia ca cetatenii lucreaza ei in folosul statului. Sau ca sunt cifre intr-o contabilitate si birocratie seaca.

Nu. Statul trebuie sa inceteze sa mai fie o piedica pentru romani si sa devina eficient, dinamic si suplu, adaptat permanent nevoilor cetateanului.

Este rolul Presedintelui Romaniei sa indice permanent aceasta prioritate celor responsabili.

Doamnele si domnilor,

Stiu ca sunt cateva intrebari pe care multi romani le au. Sunt intrebari pe care le-am auzit direct de la oamenii cu care m-am vazut in ultima vreme si care trebuie sa primeasca un raspuns.

Ce faceti cu tinerii sa nu mai plece din tara?

Ce faceti cu educatia si sanatatea?

Cum rezolvati problema locurilor de munca?

Presedintele nu poate raspunde singur, nici nu poate decide el politici publice. Dar Presedintele poate si este dator sa expuna o viziune, sa fie mediatorul unei dezbateri si sa genereze acord larg pe asemenea teme.

Din aceste motive, proiectul meu prezidential se vrea a fi preambulul unui proiect de tara.

In afara elementelor care tin in mod direct de exercitarea mandatului si atributiilor prezidentiale, propun opiniei publice 11 teme nationale de dialog si acord, pentru o Romanie a lucrului bine facut.

Nu-mi imaginez ca este usor, ca se pot schimba peste noapte mentalitati si practici perpetuate ani de zile.

Dar stiu ca am forta si determinarea sa fac acest lucru posibil. Si sunt convins ca aceasta este singura cale pentru ca Romania sa fie un stat cu adevarat occidental, care ofera prosperitate si demnitate cetatenilor ei.

Prima arie tematica tine de marile sisteme publice - educatie, sanatate, pensii.

Reforma lor a fost mereu un deziderat, un obiectiv afirmat, niciodata pe deplin infaptuit. Ce s-a construit intr-un an s-a distrus intr-o luna, la fiecare schimbare de putere si de ministru.

Incercarile de dialog si de acord pe aceste subiecte au esuat pentru ca au fost personalizate sau politizate, pentru ca nu au fost scoase din sfera conflictului. Nu au fost gandite pentru viitor, pentru urmatorii 10, 20 de ani, ci pentru prezent.

Incep cu educatia, ca prioritate.
Nu doar pentru ca formatia mea este aceea de profesor. Ci plec de la premisa ca o societate nu poate fi, pe termen mediu sau lung, mai buna decat sistemul sau de educatie.

Viziunea mea este aceea a unei societati care isi bazeaza cresterea si dezvoltarea pe educatie. Daca vrem o natiune prospera, daca vrem ca fiecare individ sa-si valorifice intregul potential va trebui sa investim in educatie.

La sfarsitul ciclului preuniversitar, elevii trebuie sa aiba optiuni diferite si diverse, in functie de abilitati si preocupari. Nu avem voie sa mai lasam pe drum o jumatate de generatie.

Mediul universitar nu trebuie sa produca someri cu diploma, ci oameni bine pregatiti, specialisti, care isi gasesc loc pe piata muncii.

Este inacceptabil pentru o societate civilizata, pentru Romania secolului XXI, ca elevii sa nu aiba manuale in prima zi de scoala.

Aud acum ca guvernul mai taie inca niste bani de la educatie. Ma intreb daca nu cumva in mod deliberat se doreste limitarea sau distrugerea sistemului de educatie de catre actuala guvernare.

Cu cat investim mai mult in educatie, cu atat vor disparea mita electorala, pomenile, mentalitatea de asistat si saracia, cu atat nu vor mai putea fi tinute captive segmente importante de cetateni, de alegatori. Iar acest lucru nu convine celor care guverneaza azi.

Nu doar investitia in educatie, ci si investitia in sanatate este cruciala pentru viitorul  unei natiuni.

In Romania lucrului bine facut, pacientul va fi cu adevarat in centrul sistemului, va sti clar care ii sunt drepturile, ce servicii primeste pentru ceea ce plateste, iar personalul medical va fi tratat cu respect si salarizat pe masura.

In Romania lucrului bine facut, banii publici, si asa insuficienti, nu vor mai fi risipiti pe servicii ineficiente, ci vor fi directionati corect, in asa fel incat problemele de sanatate sa fie rezolvate cat mai aproape de pacient si in modul cel mai eficient din punctul de vedere al costurilor.

Prioritatea acordata sanatatii trebuie sa se reflecte intr-o crestere a finantarii. Aici e nevoie de consens politic.

Dar aceasta crestere a finantarii trebuie insotita, ba chiar precedata, de instituirea unor mecanisme legislative, de management, de control si sanctiune, care sa constituie garantia ca banii publici sunt cheltuiti in mod corect si eficient.

Ca Presedinte al Romaniei, voi chema toate fortele politice sa discutam impreuna viitorul sistemului de pensii.

Stim cu totii ca raportul dintre salariati si pensionari este din ce in ce mai dezechilibrat  si ca sistemul de pensii este supus unei presiuni crescande.

Cu toate acestea, nu a existat nici macar o discutie despre posibile solutii. In schimb, si pensionarilor si angajatilor li se servesc promisiuni sau pomeni electorale. Nu asa vom rezolva problema.

Este important sa decidem daca vom conserva actualul sistem care se bazeaza pe principiul solidaritatii intre generatii, in care plata pensiilor se face din contributiile celor aflati in munca sau trecem la un sistem de conturi individuale
de economisire prin investitii prudentiale, centrat pe principiul contributivitatii, al responsabilitatii individuale si al definirii si garantarii beneficiilor. Si cum pregatim o asemenea trecere.

In paralel, viitorul Presedinte al Romaniei trebuie sa abordeze o provocare pe termen lung despre care nu s-a vorbit in mod serios si responsabil la nivelul clasei politice: reducerea dramatica a populatiei tarii noastre si perspectiva accentuarii acestui trend in urmatorii ani.

Problema demografica este direct corelata cu abordarea pe care o avem in domeniul economic, cu educatia si sanatatea.

Fara o clasa de mijloc puternica si fara o economie competitiva, fara o imbunatatire a starii de sanatate a populatiei, fara o educatie care sa ofere sanse de viitor, fara un sistem de pensii sustenabil, nu vom putea raspunde eficient acestei provocari.

Doamnelor si domnilor,

A doua mare arie tematica tine de transformarea Romaniei intr-o tara cu adevarat dezvoltata economic
, prospera si competitiva in Europa si in lume.

Vorbesc aici despre asigurarea unei cresteri economice sustenabile, bazate pe competitivitate, despre consolidarea si extinderea clasei de mijloc, despre o agricultura generatoare de locuri de munca si bunastare, dar si despre o infrastructura care sa conecteze Romania la Occident.

O crestere economica bazata pe competitivitate va fi o crestere sanatoasa, sustenabila, care se va vedea nu doar in statistici, ci in locuri de munca, in bunastarea vietii de zi cu zi a oamenilor.

Prioritatea in Romania lucrului bine facut trebuie sa fie stimularea actorilor economici performanti, a investitorilor straini si autohtoni pentru a crea locuri de munca.

Daca vrem ca investitiile sa vina, nu sa fuga din Romania, daca vrem mai multi bani la buget si in economie, solutia este nu sa crestem taxe sau sa carpim economia. Ci sa gandim responsabil un model economic care incurajeaza performanta, initiativa privata si dezvoltarea durabila.

O  proba importanta in urmatorul mandat va fi aderarea Romaniei la zona euro
, care trebuie precedata de  politici publice care sa asigure predictibilitate si accelerarea cresterii economice.

Absenta unei infrastructuri functionale, care sa lege Romania de celelalte state europene, risca sa lase tara noastra la periferia Uniunii Europene si reprezinta un impediment serios in dezvoltarea economica, atragerea de investitii, promovarea turismului si culturii etc.

In Romania lucrului bine facut, kilometrii de autostrada nu raman pe hartie, ci sunt construiti, contractele sunt incheiate corect, nu in detrimentul statului roman, iar termenele de finalizare sunt respectate.

La randul sau, agricultura romaneasca poate deveni un motor de crestere economica, prin crearea de locuri de munca pentru populatia din mediul rural si prin sustinerea performantei si a veniturilor agricultorilor.

Romania poate deveni numarul 1 in Uniunea Europeana in privinta agriculturii ecologice. Acesta este un obiectiv de tara pe care ni-l putem asuma pe termen lung.

A treia arie tematica priveste reforma institutiilor politice si administratiei. Avem aici cateva restante si cateva directii fundamentale de clarificat. Acestea trebuie scoase din zona politicianista, a calculelor electorale si intereselor de moment.

O prima tema este modificarea Constitutiei. Misiunea mea, in calitate de viitor Presedinte al Romaniei, este ca, in anul 2015, sa relansez si sa impulsionez finalizarea dezbaterilor cu privire la schimbarea Constitutiei.

A doua tema importanta a anului 2015 priveste reforma de fond a legislatiei electorale.

Romania nu-si mai poate permite un nou mandat parlamentar in conditiile unui sistem electoral care genereaza anomalii precum: cresterea artificiala a numarului de parlamentari, obtinerea de mandate cu un numar insignifiant de voturi si, in ultima instanta, degradarea accentuata a increderii cetatenilor in institutiile democratiei reprezentative.

Ca Presedinte al Romaniei, cred ca statul roman are datoria de a lua toate masurile necesare pentru ca milioanele de romani care muncesc si traiesc in afara granitelor sa-si exercite dreptul fundamental la vot.

Sunt in favoarea votului electronic si in favoarea votului prin corespondenta, in conditiile asigurarii unei depline securitati, astfel incat sa nu existe niciun fel de suspiciune asupra corectitudinii procesului electoral.

De altfel, romanii de pretutindeni au un loc important in proiectul meu prezidential. Imi propun infiintarea unui Consiliul Consultativ, care sa ierarhizeze prioritatile noastre in ceea ce priveste romanii de pretutindeni si sa identifice solutiile potrivite.

Un alt subiect important al reformei politice priveste relatia dintre partide si administratia publica. Din 4 in 4 ani, partidele "ocupa" efectiv administratia publica centrala si serviciile ei deconcentrate in judete prin numiri politice, dar desfasurate sub paravanul unei legislatii aparent legate de functia publica. De fiecare data, atunci cand se schimba culoarea politica a guvernarii, urmeaza un proces masiv de inlocuiri in administratia publica, insotit de conflicte.

Trebuie sa punem capat acestei ipocrizii si sa ajungem la un model rational al functiei publice care sa aiba stabilitate si predictibilitate pe termen lung. Obiectivul meu este ca, impreuna cu toate partidele, sa fixam o departajare realista si onesta, de la nivel national pana la nivel local, a functiilor numite politic de functiile de cariera administrativa.

Ca Presedinte al Romaniei, voi sustine reluarea unei discutii serioase cu privire la regionalizare si descentralizare. In Romania lucrului bine facut, proiectul de regionalizare-descentralizare reprezinta o noua viziune asupra statului roman si a organizarii administrativ teritoriale, printre trecerea de la trei la patru nivele: (1) central; (2) regional; (3) judetean; (4) local.

Tinta acestui proces trebuie sa fie, pe de-o parte, eliminarea decalajelor de dezvoltare, iar pe de alta parte, determinarea unui efect de antrenare a intregii economii.

Doamnelor si domnilor,

Am dedicat un capitol special Republicii Moldova
. Ca Presedinte al Romaniei, nevoia de a construi un "nou Snagov" pentru societatea romaneasca va fi cadrul in care imi voi asuma problematica Republicii Moldova.

Comuniunea de limba, istorie, civilizatie si cultura fac din relatia Romaniei cu Republica Moldova un episod unic la nivel european. Indiferent de culoarea politica a guvernarii de la Bucuresti, Romania are o datorie fata de cetatenii de dincolo de Prut, derivata tocmai din aceasta relatie speciala.

Exista doua tipuri de declaratii publice privind Republica Moldova. Pe de-o parte, angajamentul ferm al Bucurestiului de a sprijini Chisinaul in drumul sau european iar, pe de alta, ideea reunificarii celor doua state. Ar fi o eroare sa le consideram drept contradictorii. Avem, in acest moment, ca proiect politic asumat unanim - Presedintie, Guvern, Parlament - ideea de sprijin european pentru Chisinau.

A pune "reunificarea" impotriva "integrarii" e gresit si inutil. "Reunificarea" este alternativa pe care doar Bucurestiul o poate oferi si doar Chisinaul o poate accepta si beneficia de ea.

Daca cetatenii Republicii Moldova nu doresc reunificarea, nimeni nu ii poate forta, iar daca o doresc, nimeni nu ii poate opri sa o faca. Aceasta este consecinta ultima a relatiei speciale dintre cele doua state.

Batalia politica interna nu trebuie sa impiedice elitele Romaniei sa gandeasca relatia cu Republica Moldova, in perspectiva post- sau ne- electorala. Presedintele Romaniei va trebui sa aiba un rol determinant in acest proces.

Doamnelor si domnilor,

Doua momente majore, cu adevarat istorice, vor marca perioada urmatorilor cinci ani.


In 2018 Romania implineste 100 de ani de la desavarsirea statalitatii sale prin actul Marii Uniri de la 1918. In 2019, Romania este chemata sa asigure Presedintia Consiliului Uniunii Europene.

Acestea fac din mandatul viitorului presedinte unul cu totul special si, mai ales, incarcat de o dubla responsabilitate.

In primul rand, vom avea de trecut un test intern, in raport cu noi insine, cu cetatenii acestei tari.

A doua responsabilitate priveste necesitatea unei Romanii competente si competitive. Momentul preluarii Presedintiei Consiliului Uniunii Europene trebuie sa ne gaseasca cu toate temele europene facute. Acesta este al doilea test, in fata Europei si a intregii lumi.

Am expus aici, cred eu, teme mari, grele, cu semnificatie. Avem restante la capitole importante, la altele am pornit pe un drum, dar mai sunt multe de facut.

Nu ne mai permitem sa pierdem timpul. Nu vreau sa ajungem in 2018 sau in 2019 si romanii sa intrebe: ce ati facut pana acum, timp de 30 de ani, cu aceasta tara.

Iar raspunsul sa fie: mai nimic sau prea putin. Pentru ca am fost prea ocupati cu scandalul zilnic, cu cautatul agentilor acoperiti, cu speculatiile si scenariile, cu mizele mici si orgoliile marunte.

Vreau ca in 2018 si 2019 romanii sa simta deja ca traiesc intr-o tara a lucrurilor bine facute, o tara occidentala, in care se simt respectati si demni. Ca Romania merge pe un drum, cu obiective precise si ca generatiile urmatoare au un viitor".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18319 vizualizari

 • +9 (29 voturi)    
  Mercenarii constiintei CONTINUARE I (Luni, 29 septembrie 2014, 18:58)

  hotnewsfil [utilizator]

  Nefiind dezvaluit in articol daca 'doamna de fier' acea o 'experienta administrativa', ni se da o oarecare libertate sa consideram ca nu avea, ceea ce ne-ar justifica admiterea acestei lipse si la doamna noastra 'de fier' Macovei. Dar, Monica Macovei a rezolvat numeroase cazuri concrete ca procuror, a introdus, ca Ministru Justitiei, reforme decisive,-care dau rezultate spectaculoase azi, aproape incredibile pentru Romania, rezultate care au construit prestigiul tarii noastre, unanim recunoscut in UE, in acest sector al vietii noastre. A 'inventat' DNA.
  Doamna Monica Macovei nu este 'dragalasa', asa cum este stralucitoarea Elena Udrea, nu apeleaza la metode 'diplomatice' de cucerire a simpatiei (Monica este procuror, Elena - avocat!). Monica si-a facut dusmani printre borfasi (politicieni sau nu!), carora le-a stricat linistea, i-a scos la lumina justitiei, le-a pus 'becul investigator de 2000w deasupra capului. Monica Macovei, traieste si lucreaza 'la vedere'. Se poate afirma ca doamna Macovei are o experienta de mare calibru in problemele practice ale justitiei. Experienta ei, dezvoltata ca urmare a a lansarii, in UE, a numeroase legi si reglementari din domeniul justitiei, actiune foarte extinsa, i-a construit si o experienta in politica externa (cunoasterea si adaptarea la o multitudine de cencepte specifice altor tari)
  Monica Macovei, este tenace, nu rigida (cum o 'insulta' adversarii ei), ea a negociat cu perlamentari din douazecisiopt de tari, le-a mediat opiniile juridice, pentru a reusi sa isi promoveze initiativele legislative in UE. A fost declarata, in UE, 'femeea parlamentar a anului (2008).
  Starea actuala a Romaniei, in toate domeniile, reclama un reformator radical - 'cu furca', fara menajamente care tergiverseaza rezolvarile. Un reformator, totodata un negociator dovedit prin rezultate - Monica Macovei.
  Este dramatica situatia actuala din Romania, cand cei ce sunt cumparati cu un litru de ulei, cei interesati (justificat!)
  • -9 (21 voturi)    
   Macovei? (Luni, 29 septembrie 2014, 20:21)

   MihaiArcalean [anonim] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Macovei si-a pierdut orice urma de respect fata de mine dupa măgăria cu PDL.

   Vasazica, tu candidezi pe listele PDL-ului pentru europalamentare. Beneficiezi de masinaria de partid, de afise electorale, de bannere, de reclame, de sustinere, de mitinguri si de lansari. Te vezi cu sacii in traista, fiind europarlamentar, ajungi chiar de la al doilea mandat sa beneficiezi si de pensia de 4.000 euro lunar din partea U.E.

   Iar apoi declari subit ca "esti total independenta, ca o floricica imaculata, PDL nu mai e bun, eu demisionez, nu ma reprezinta cei de acolo, sunt de-a voastra!"

   Pai, daca ai fi candidat ca independent de la bun inceput pentru Europarlamentare, nu ajungeai in vecii vecilor din nou la Bruxelles.

   Si sa nu-mi spuna mie ca e acum "neafiliata politic" dupa toate episoadele in care se gudura pe langa Basescu :)))
  • +10 (22 voturi)    
   Bați câmpii... (Luni, 29 septembrie 2014, 20:27)

   Radu I [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Articolul este despre KLAUS IOHANNIS și despre lansarea proiectului său prezidential. Deci, dacă ai ceva de comentat, legat de subiectul articolului, comentează! Dacă nu, nu!
   Nu te obligă nimeni să-l votezi pe Iohannis, nici nu-ți interzice s-o votezi pe Macovei...
   • +2 (20 voturi)    
    nu (Luni, 29 septembrie 2014, 23:38)

    Tomis [utilizator] i-a raspuns lui Radu I

    Omul nu bate campii, ba chiar are dreptate. Trebuie dat in Iohannis asa cum se da si in Ponta, pentru ca oamenii astia doi sunt echivalenti (asa cum s-a vazut in 2009 si in 2012). Pe langa faptul ca a dovedit ca nu are coloana vertebrala, stand pe langa toti penalii si demoland statul de drept cot la cot la cot cu ei, mai vrea si liniste (practic ce cere PSD de 10 ani) ca sa poata fura penalii in liniste. Drept dovada are acum un parlamentar PNL condamnat definitiv pentru incompatibilitate si Iohannis refuza sa-l dea afara din partid (nu mai vorbesc sa sustina sa fie dat afara din Parlament). Asta este hal de om politic? Este compromis total.

    Ma asteptam ca macar pe Hotnews 99% din oameni sa o voteze pe Monica Macovei dar vad ca sunt si aici multi spalati pe creier de mirajul "neamtului", de parca etnia garanteaza ceva. Vi-l aduc pe Hitler sa-l votati, ca si el era neamt si bun gospodar.
    • -2 (6 voturi)    
     nu este nevoie sa dai (Marţi, 30 septembrie 2014, 9:15)

     hot news [utilizator] i-a raspuns lui Tomis

     Johannis si-a scufundat singur corabila (innecand totodata si electoratul PDL) prin faza cu "lucrul bine facut"!
     Daca vroia sa fie sigur ca nu il voteza nimeni, nu putea gasi ceva mai bun!
     • +1 (3 voturi)    
      nu inteleg (Marţi, 30 septembrie 2014, 9:34)

      Tomis [utilizator] i-a raspuns lui hot news

      Care-i faza cu "lucrul bine facut"?
      • 0 (2 voturi)    
       programul rezidential nu-l prezinta? (Marţi, 30 septembrie 2014, 11:33)

       Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui Tomis

       vreau sa stiu cate case are de gand sa-si cumpere cand o sa fie presedinte
   • +3 (7 voturi)    
    Precizare! (Marţi, 30 septembrie 2014, 4:05)

    hotnewsfil [utilizator] i-a raspuns lui Radu I

    Va rog sa nu fiti suparat(a) pe mine!
    Comentariul meu este pe linia articolului consistent din Dilema Veche, pe care va rog sa il cititi. Este corect si instructiv.
    • +3 (5 voturi)    
     Dilema Veche (Marţi, 30 septembrie 2014, 6:32)

     hotnewsfil [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

     Articolul este scris de Radu Mahdin.
     • +4 (6 voturi)    
      Mulțumesc de precizare! (Marţi, 30 septembrie 2014, 8:02)

      Radu I [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

      Citisem deja articolul despre care vorbiți. L-am citit și pe cel scris de domnul Liiceanu. E foarte adevărat că trebuie să cântărim bine înainte de a-l alege pe cel care ne reprezintă cel mai bine în cea mai înaltă funcție din stat.
      Dar eu mă refeream la faptul că normal ar fi să comentăm pe marginea proiectului prezidențial prezentat de Iohannis. Că despre asta se vorbește în propoziție...
      • +8 (8 voturi)    
       Bine punctat! (Marţi, 30 septembrie 2014, 9:50)

       Inna100 [utilizator] i-a raspuns lui Radu I

       Este de apreciat ca intelectualitatea romaneasca ( atat cat a mai ramas in urma decimarilor sistematice) a aratat ca in sfarsit ii pasa de ce se intampla cu Romania, si si-a exprimat( si motivat) in sfarsit o optiune pentru un candidat la prezidentiale.
       Insa cum bine ati punctat, vorbim despre proiectul prezidential prezentat de d-l Iohannis. Un proiect, nu sfornaitor , plin cu panglicute ieftine si colorate! Un proiect mai degraba ingineresc, simplu, insa perfect aplicabil. Avem nevoie de asa ceva. Este un proiect adresat tuturor alegatorilor, si celor din tara ( cei mai afectati de mizeria politica actuala) , insa si celor din diaspora, sau din Moldova .
       Desi d-na Macovei este deasemenea favorita alegatorilor responsabili( inclusiv a mea) , nu cred ca in conditiile actuale are sanse pentru turul 2. Poate daca reusim sa ne unim si sa il aducem pe d-l Iohammis in turul 2, d-na Macovei va fi un ministru al justitiei excelent, si de ce nu , un prim-ministru credibil si competent!!
  • +1 (9 voturi)    
   Mercenariiconstiintei PRIMA PARTE! (Luni, 29 septembrie 2014, 21:05)

   hotnewsfil [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Comentariul meu referitor la articolul din Dilema Veche , aparut simultan cu cel al domnului Liiceanu, din Revista22 - intitulat : 'Mercenarii constiintei' :
   Extras din textul articolului : 'Clinton ar fi putut prinde la noi prin respectul pentru cariera sa, de procuror general, apoi de guvernator, aşadar atît o experienţă legată de administraţie, cît şi una cu privire la o temă importantă – cel puţin pentru o parte din societate – justiţia'.
   Copmarativ,: Ponta nu a avut respect pentru cariera sa - a parasit-o practic inainte de a o incepe-, a fost implicat in controversatul caz 'Panaite', a demonstrat ca are anumite carente de caracter (l-a parasit pe Mircea Geoana in timp ce ii era consilier, l-a sfatuit sa minta - intalnirea cu SOV!-), nu s-a ridicat la inaltimea care sa justifice numirea sa ca 'procuror general'. Pe scurt, soliditatea experientei sale pe tema 'justitie' este 'precara'. In plus (in minus!), ii lipseste total experienta administrativa, care sa ii dezvolte (cultive) simtul raspunderii fata de rezolvarea problemelor concrete ale omului 'real'. Ponta are un minus eliminator si daca este comparat, in privinta experientei 'locale ; astfel : Extras din textul articolului - 'Matteo Renzi mai are ceva ce poate ajuta în politica dîmboviţeană – experienţa locală: ca lider de provincie (echivalentul preşedintelui de Consiliu Judeţean) şi primar al Florenţei. Or, expertiza locală de multe ori te întăreşte, căci te ajută să păstrezi contactul cu realitatea la firul ierbii. Ea îţi permite totodată să arăţi oamenilor că poţi gospodări lucruri concrete '.Tenacitatea doamnei Monica Macovei o apropie de Margaret Thatcher.
  • +4 (10 voturi)    
   Mercenarii constiintei CONTINUARE II (Luni, 29 septembrie 2014, 21:10)

   hotnewsfil [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   cei interesati (justificat!) doar de starea lor materiala jalnica, nu de soarta tarii, de acum si, mai ales, de cea din perspectiva, acestia fiind extrem de numerosi (ei pot decide rezultatul alegerilor). Monica Macovei, neavand 'o retea teritoriala de primari si consileiri comunali si judeteni, practicanti exclusiv, ai stilului propagandistic 'cu sticla de ulei', nu are acces la mintea si inimile votantilor 'pomanagii'. Or. pomanagii au rol decisiv in "numirea", la Cotroceni, a viitorului presedinte. Toti ceilalti candidati au retele de propagandisti care ocupa azi posturi in administratie (cei mai multi ai PSD, cei mai putini ai PMP).
   Johannis nu are anvergura politica necesara 'la centru', nu are experienta in politica externa, avand, insa, o bogata experienta administrativa, care il face un candidat 'realist', un bun cunoscator al nevoilor zilnice ale oamenilor (a condus trei candidaturi 'o tara mai mica' - stralucotorul oras Sibiu). Are darul de a nu fi 'palavragiu', face, nu vorbeste decat extrem de putin dar, trebue sa admitem ca ceea ce face este rodul unei gandiri elaborate, temeinice, metodice (nemtesti!).
   Romanii, muti dintrei ei parlavravii, vor vorbe multe, chiar un scandal permanent, o distractie de 'balci', care sa ii inveseleasca, sa le tina treaz interesul, ca al unora care asista la o 'lupta de cocosi'. Johannis este sustinut, in camppanie, de Blaga - expert in strangerea de voturi de la 'firul ierbii'.
   Blaga are conceptul 'Basescu' : 'Pentru a realiza reformele pe care le promiti in campanie, trebue sa ajungi, mai intai, in scaunul de la Cotroceni, sa fii ales de majoritatea romanilor'.
   • +2 (2 voturi)    
    as aprecia-o pe MM (Marţi, 30 septembrie 2014, 13:59)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

    Daca ar prefera ca ea (si sustinatorii ei) sa dea in PONTA sau si in Udrea - NU in Iohannis!!
    Pana una-alta, modul in care sustinatorii ei se manifesta, ii face jocul lui Ponta! Mdeh... solidaritate de breasla, probabil...!
 • +20 (36 voturi)    
  Iohannis Presedinte! (Luni, 29 septembrie 2014, 19:28)

  Alo? [utilizator]

  Pentru ca vrem un presedinte care se respecta si ne respecta!

  Pentru ca "Instituția prezidențială trebuie scoasă din sfera divertismentului cotidian și trebuie să-și recapete prestanța specifică."

  Pentru ca "Primul om din stat, reprezentantul tuturor românilor, trebuie să pledeze permanent şi să acționeze, prin fiecare gest al său, pentru o cultură a succesului bazată pe educaţie, muncă, talent, onestitate şi valori autentice."

  In seara asta ne-a fost aratat un presedinte occidental si european.
  • +5 (21 voturi)    
   dar din pacate predispus la compromisuri (Luni, 29 septembrie 2014, 20:25)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui Alo?

   eu unul nu-l cred . Acum doi ani punea umarul la destabilizarea tarii, acum a uitat, .... maine ...?
  • +9 (15 voturi)    
   Dreapta romaneasca presedinte (Luni, 29 septembrie 2014, 22:51)

   Clop [utilizator] i-a raspuns lui Alo?

   Orientarea de dreapta cu lideri dovediti ne este necesara. Trebuie sa iesim din neo-comunismul prespalat de Iliescu si restul prezidentilor de dupa '89.

   Cu unul dintre cei doi, ori Macovei ori Johannis, telenovelela politica in Romania ar putea pune un punct notabil si de viitor pentru tara.
   Ambii au atu-uri redutabile, dar nu indelung dezbatute la TV sau intr-o societate civila extrem de firava.

   *Restul candidatilor sunt cu totii pomadati pana la capat.

   Presedintele Basescu a facut destule, dar dovedit nu a avut coaie sa contracareze caracatitza romaneasca neo-comunista. De aceea, avem ca premier pe sarpele cu ochelari, un lacom fudul si fara fundament valabil, un meltean.
  • +5 (17 voturi)    
   da ba (Luni, 29 septembrie 2014, 23:40)

   Tomis [utilizator] i-a raspuns lui Alo?

   Arata mare pontential de Presedinte inca in 2009 cand statea cot la cot cu Ponta si Dragnea (nu, pe bune, fizic era cot la cot, il sustinea pe marele Geoana), si in 2012 cot la cot cu Voicu (ala care probeaza o pereche de catuse). Ati luat-o razna fratilor. In seara asta singurul presedinte occidental si european care v-a fost aratat (dar nu v-ati uitat voi) a fost Monica Macovei.
   • 0 (8 voturi)    
    Memorie... selectivă? (Marţi, 30 septembrie 2014, 9:35)

    Radu I [utilizator] i-a raspuns lui Tomis

    MM a făcut parte din PDL, care s-a tras din PD, care provine din FSN, ăla cu mineriadele, mai țineți minte? Mai mult, PD a guvernat împreună cu PNL (care ulterior a făcut parte din USL), ba chiar și cu PC (nota bene!), în guvernul Tăriceanu. Deci, „iacobina” MM a fost colegă de cabinet cu PC! Apoi, același PD (rebotezat PDL) a guvernat împreună cu PSD-ul, actualul mult hulit Prim-Ministru fiind ministru în respectivul guvern.
    Să mai adăugăm și manevra, profund imorală, prin care MM a devenit... independentă? După ce s-a folosit de partidul care a propulsat-o la europarlamentare?
    Ah, ce memorie scurtă aveți!
    • +2 (6 voturi)    
     deloc (Marţi, 30 septembrie 2014, 10:06)

     Tomis [utilizator] i-a raspuns lui Radu I

     MM a fost loiala PDL si a incercat sa faca ceva bun (vezi criteriile de integritate cu care a sters Blaga pe jos) dar nu s-a putut.

     Da, MM a fost (INDEPENDENTA, nu ca membru de partid) in cabinetul Tariceanu unde aveam si un ministru PC, si asa de mult a ajutat asta PC-ul ca a luat Felix Voiculescu 10 ani la parnaie. De altfel MM a fost data afara de la guvernare tocmai pentru ca nu raspundea la comenzi asa cum cerea razgandacul. Apropo, la faza Tariceanu-Patriciu-Macovei eu tin minte ca ministrul justitiei a rezistat traficului de influenta.

     "Partidul care a propulsat-o la europarlamentare" ? Aiurea, a fost exact invers, MM a fost locomotiva, nu Blaga sau Predoiu.

     Nu memoria este problema, eu tin bine minte, ci interpretarea tendentioasa pe care o imprimati dvs. trecutului.
    • +4 (8 voturi)    
     Obiectiva (Marţi, 30 septembrie 2014, 10:24)

     HP [utilizator] i-a raspuns lui Radu I

     Macovei e independent.
     Macovei a facut DNA.
     Nu Macovei s-a folosit de PDL, ci invers, fara Macovei nici nu intrau in parlament.
     • -1 (1 vot)    
      so, uat? (Marţi, 30 septembrie 2014, 14:03)

      Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui HP

      Ce daca "fara Macovei nici nu intrau in parlament"? Le-a dat girul!! Iar pe vremea aia PD nici macar nu era curatzat de Udrea si alte panarame!!
      Ca persoana care lucrase cu ei si pentru ei, stia FOARTE bine cui da girul!
   • -1 (1 vot)    
    rade ciob de oala sparta >:) (Marţi, 30 septembrie 2014, 14:01)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Tomis

    Pai Monica n-a stat "cot la cot" cu Udrea? si cu alti diversi ciumetzi, fie din PD fie din PSD?
  • 0 (0 voturi)    
   mhmmm... (Marţi, 30 septembrie 2014, 16:52)

   N-joy [utilizator] i-a raspuns lui Alo?

   daca ar fi sa aleg intre Ponta si Johannis, nu pe ponta l-as alege!
   asa e , Johannis pare mult mai deschis spre occident si asta cred ca nu poate sa fie decat de bine.. cu estul ne-am lamurit deja de mult!
 • +3 (21 voturi)    
  KI (Luni, 29 septembrie 2014, 20:20)

  kronk [utilizator]

  Are tinuta,are prestanta.Ar fii un presedinte demn pentru Ro.M-am saturat de behaituri,betii pe sub masa cu ciori vopsite.Mi-e teama ca va fi denigrat si sapat pina se va satura.
 • +2 (12 voturi)    
  Excelenta deviza, dar contra-profit rapid. (Luni, 29 septembrie 2014, 20:44)

  D-or [utilizator]

  Excenta deviza, chiar eu obisnuiam sa dau exemplul nemtilor, care au ca obiectiv principal lucrul bine facut, nu profitul, spre deosebire de cultura antreprenoriatului care urmareste doar obtinerea unor profituri rapide pe baza investitiilor si muncii altora. Am auzit nemti spunind cu mindrie "noi suntem meseriasi, nu comercianti".
  Am fost napaditi si distrusi de "comercianti", dar cum sa scapam de ei?
 • +4 (16 voturi)    
  Votat (Luni, 29 septembrie 2014, 20:50)

  Zentrix [utilizator]

  Cred ca de la Dvs. poate incepe schimbarea acestei natiunii Romane.
 • +6 (18 voturi)    
  Pacat (Luni, 29 septembrie 2014, 21:23)

  HP [utilizator]

  Fain discurs, insa fara nicio credibilitate avand in vedere cine e in spatele tau.
  Daca erai independent, poate ca te votam. Poate.
  In conditiile actuale insa, semeni foarte bine cu Constantinescu la inceput.
 • +1 (9 voturi)    
  Cu cine votez? (Marţi, 30 septembrie 2014, 5:32)

  Dana Bob [anonim]

  Cu cine sa votez ? Vad aici ca toti " 'catindatii" sunt criticati !
  Parca DD a scapat !
  Deci DD o fi bun?
  • 0 (4 voturi)    
   cetateanul turmentat are dreptate (Marţi, 30 septembrie 2014, 9:17)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui Dana Bob

   Insa dilema este foarte simplua: nu conteaza, indiferent pe care din candidatii Dreptei ai vota, tot Ilici o ss iasa, din primul tur!
  • +2 (4 voturi)    
   MM (Marţi, 30 septembrie 2014, 10:07)

   Tomis [utilizator] i-a raspuns lui Dana Bob

   Foarte bun candidat.
 • -1 (5 voturi)    
  este clar, Pontacul a castigat! (Marţi, 30 septembrie 2014, 9:12)

  hot news [utilizator]

  Nimni nu poate fi char ATAT de prost, singura explicatei ar fi ca Johannis este si el in solda pedesereului.
  Reprezinta o sincidere politica sa vorbesti de "lucrul bine facut" in tara lui LAS' CA MERGE SI ASA!
 • +1 (9 voturi)    
  neamtul "lucrului bine facut" (Marţi, 30 septembrie 2014, 9:20)

  rados [utilizator]

  Ma uit cum cad multi in transa cand e vorba de Johannes: neamtul care face un lucru temeinic, serios si muncitor. Acestia uita cateva lucruri pe care unul care de peste 35 de ani traieste cu ei , in tara lor le stie f. bine:
  1. O fi Johannis prototipul neamtului descris mai sus, numai ca el are de-a face cu romani, nu cu nemti! Nemtii se aliniaza in spatele unui leader, ca lor le place sa fie condusi cu o mana ferma. Ia de vedeti d-voastra pe romanasii nostri facand asta! Nu vine de se leaga! Lipsa de disciplina, de coordonare, si boala caprei raiose dar cu coada-n sus - cu asta are de "lucrat" neamtul Johannis!
  2. Si apoi, l-o fi chemand Johannis, da' neamt-neamt nu mai e el demult dupa atata convietuire cu romanasii neaosi! Cand traiesti in padure incepi sa urli ca lupii! Nu-i fac o vina, da' asa se-ntampla peste tot. El o sa faca figura buna doar cand o vorbi cu Merkel pre limba ei, dar in rest nu prea are vana de leader.
  Dl Hurezeanu ,care a trait atata vreme printre nemti, ar trebui sa stie lucrurile astea mai bine.
  Daca era atat de "neamt" ar fi trebuit sa faca ceea ce promite acum si pentru gospodariile sasilor lasate in paragina si distruse de cei ce le-au urmat. De la lucrul mic, la cel mare - atunci l-as fi crezut. Dar romanul crede in continuare in tiparele lui: rusul e dusmanul, americanul e amicul si neamtul face lucrul bine!
  S-auzim numai de bine!
  • -1 (3 voturi)    
   : ) (Marţi, 30 septembrie 2014, 10:08)

   Tomis [utilizator] i-a raspuns lui rados

   Asa e. http://i.imgur.com/APIHgaN.png
   • -1 (3 voturi)    
    lui Tomis (Marţi, 30 septembrie 2014, 10:59)

    rados [utilizator] i-a raspuns lui Tomis

    Sa nu sarim peste cal, "tomis", ca nu foloseste nimanui! Eu m-am referit la faptul ca dl Johannis nu s-a remarcat cu nimic deosebit pana acum. Observati ca pana si colegii lui de partid nu-l mai susutin 100%. N-are cu cine duce la indeplinire ceea ce si-a propus. Vorbe mari fara acoperire ofera mai toti in campanie si pe urma....se vede! Fapte care sa vorbeasca mai mult decat promisisunile are doar Monica Macovei (intern si international). Nu ma fac partizanul ei, ci judec la rece: fapte, nu baloane de sapun!
    • +1 (1 vot)    
     corect (Marţi, 30 septembrie 2014, 15:35)

     Tomis [utilizator] i-a raspuns lui rados

     Asta spun si eu de ceva timp. Doar Monica Macovei are argumente, Iohannis doar se preface mare democrat. Majoritatea sustinatorilor lui, inclusiv d-l Tapalaga aici de fata, o dau inainte cu "e neamt, e serios". Nu cred lucrul asta, iar eu locuind in Germania stiu ca si nemtii au uscaturile lor. Si dau exemplul cel mai elocvent, ca sa inteleaga si cel mai taliban sustinator - si Hitler tot neamt a fost, asta nu inseamna ca este o idee buna sa-l punem in frunte.

     Cu o singura chestie nu sunt de acord. Eu cred ca Iohannis s-a remarcat, si inca foarte mult, prin asocierea cu penali in 2009 si 2012, deci se poate lauda cu realizari "deosebite".
  • +5 (5 voturi)    
   Chiar daca (Marţi, 30 septembrie 2014, 11:11)

   batmanss [utilizator] i-a raspuns lui rados

   a trăit printre romani nu inseamna ca a si copiat obiceiurile noastre proaste . Ai trăit in Ardeal printre sași ? Eu am cunoscut mulți sași si unguri și-ți pot spune ca sunt diferiti fața de noi romanii chiar daca locuiesc printre noi . Îi respect , sunt gospodari si seriosi, ca or maj fi si excepții, nu zic ...in romani nu am încredere , parca suntem blestemati ...ceva am facut rau de-a lungul istoriei de suntem asa pedepsiti ...poate cei peste 100000 de evrei uciși cu bestialitate de Antonescu ? Sau cei 20000 de colorati? Are perfecta dreptate cand spune ca trebuie investit in educație , de acolo se poate lucra la mentalitatea noastră si poate ne reseteaza ca sa ajungem responsabili si seriosi ca nemții . In afara de Nadia Comăneci nici un roman nu este respectat peste hotare , Dracula si Ceaușescu sunt cunoscuți dar nu ca exemple pozitive...Aș vota cu dna Macovei dar stiu ca romanii nu vor vota un presedinte cu fustă, iar daca șarpele cu ochelari ajunge presedinte fără a fi fraudat alegerile , am sa urasc generatia asta de romani !
  • +3 (3 voturi)    
   putina istorie (Marţi, 30 septembrie 2014, 12:53)

   buncrestin [utilizator] i-a raspuns lui rados

   nu strica sa ne uitam putin in istoria romaniei si sa vedem o familie de nemti lipsiti de umor si de carisma dar care au pus pe picioare statul modern romania, astfel castingandu-si iubirea si increderea poporului pe care l-au condus...deci teza ca romanii nu s-ar simti confortabili condusi de un neamt este falsa, o alta dovada fiind sibiul, unde 80% din romania au votat iohannis.
  • 0 (0 voturi)    
   super! (Marţi, 30 septembrie 2014, 14:05)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui rados

   Pai io zoc sa votam cu pontacul - ca EL e "mandru ca-i roman"!! :P
 • -5 (5 voturi)    
  Un proiect de stinga (Marţi, 30 septembrie 2014, 9:40)

  Un cititor [utilizator]

  În ciuda declarațiilor sforăitoare, dl. Iohannis nu este un om de dreapta. Un om de dreapta ar fi conservator. Ori dânsul e liberal, ceea ce prin definiție este o opțiune politică de stânga. Așa se explică faptul că în discursul domniei sale nu apar deloc referiri la temele valorilor familiale: poziția domniei sale fața de avort, fața de căsătoriile homosexualilor, adopțiile internaționale, etc) sau despre protejarea cetățenilor împotriva abuzurilor sistemului bancar si corporatist. Așadar, dl. Iohannis este mai degrabă un neoliberal care a dezvoltat Sibiul prin împrumuturi masive , împrumuturi pe care le plătesc cetățenii orașului.
  P.S: Dl. Iohannis nu specifică în declarația sa de avere nici un autoturism, deși conduce un automobil BMW de lux , primit spre folosință din partea unui importator cunoscut. Iar sas nu înseamnă neapărat neamț.
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru cei care (Marţi, 30 septembrie 2014, 9:51)

  human_nature [utilizator]

  cred ca exista multe diferente intre cei 2 prezidentiabili PCR si POST PCR (?):
  http://www.gandul.info/politica/cat-a-costat-lansarea-lui-klaus-iohannis-si-cum-au-alergat-romanii-lucrului-bine-facut-dupa-masina-neagra-cu-banii-de-miting-13353055
 • +6 (10 voturi)    
  Votant Iohannis (Marţi, 30 septembrie 2014, 9:59)

  ofsenita [utilizator]

  Eu daca-l votez pe Iohannis, nu o fac pentru calitatile sale personale. Ele se pot discuta si rasdiscuta fara a avea o concluzie adevarata. Eu il votez pentru ca-i neamt si transmit un mesaj direct catre Rusia cu votul meu spunindu-i : " Romania Este patea a Europei vestice, a democratiei, a justitiei a libertatii .." , transmit un mesaj clar Ungariei:" Noi vrand nevrand suntem aici impreuna de 1000 de ani, nu suntem sovini si nici nationalisti, votam un neamt acum poate si un ungur cand vom vrea noi. Aveti dovada ca nu avem prejudecati", transmit un mesaj Europei :" Noi, in ciuda exceselor unor politicieni corupti si putin conectati la valorile europene, realizatori ai imensului act de tradare nationala din 2012 - august, suntem parte a europei lucru pe care-l dorim definitiv si indiscutabil !"
  Deci eu votez Iohannis si/sau Macovei!
 • +2 (2 voturi)    
  hmm (Marţi, 30 septembrie 2014, 13:08)

  Magneto [utilizator]

  KI sper sa devina KO pentru cel al carui nume nu il pot pronunta.
 • 0 (2 voturi)    
  privindu-l pe Iohannis (Marţi, 30 septembrie 2014, 13:22)

  Dr.Man [utilizator]

  in felul in care suntem obisnuiti sa privim politicenii, ne inselam. Iohannis nu este om de partid. FDGR nu este partid politic. In Sibiu traiesc in prezent 2000 de sasi batrani. Iogannis este "omul" alegatorilor din Municipiul Sibiu. De ce a fost adus Iohannis in politica de la Bucuresti cu oferte de candidaturi guvernaqmentale si acuma la presedintie, putem doar specula. Daca ajunge presedinte (?) relatia sa cu PNL inceteaza.Iohannis nu este "neamt" este sas si este produsul unui anume mod de a fi a sasilor transivaneni, o societate rastrans, asezata, cu constante, laborioasa si liberal-democratica. Sasii au avut privelgiul libertatii si autonomiei administrativ-juridice in spatiul de colonizare si privilegiul absentei nobilimii, sunt o societate burgheza, in plus edificatoare a unor orase adevarate de tip central-european administrate dupa modelul occidental.Iohyannis este un candidat atipic.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by