Cateva zeci de mii de persoane au luat parte sambata la mitingul Aliantei Crestin Liberale din Piata Victoriei din capitala, in cadrul caruia Klaus Iohannis si-a lansat candidatura la alegerile prezidentiale. Majoritatea participantilor, veniti cu autocare din toata tara, au purtat pancarte, steaguri sau semne de partid insa bannerele personalizate aproape ca au lipsit intru totul din multime. De pe scena instalata in fata Guvernului au tinut discursuri, rand pe rand, atat liberali cat si democrat-liberali, printre care Vasile Blaga, Catalin Predoiu si Gheorghe Falca. In aplauzele celor prezenti in piata, Klaus Iohannis si-a anuntat candidatura la prezidentiale, aratand ca este "un om al faptelor, nu al vorbelor goale, (...) al spectacolului si scandalului", si ca viziunea sa este "Romania lucrului bine facut".

Foto:
  • Vezi mai jos principalele momente ale mitingului

Ora 12:50 Mitingul ACL din Piata Victoriei s-a incheiat.

Ora 11:46 Din ce in ce mai multi participanti au inceput sa paraseasca piata. Dintre cei care au ramas, unii au inceput sa danseze in hore.

Ora 12:42 Pe final, in boxe se poate auzi imnul PDL - "Verde inrourat". Lumea incepe sa plece.

Ora 11:35 Iohannis si-a incheiat discursul pe melodia "Invocatie" a formatiei Phoenix.

Ora 12:32 Circulatia prin fata Guvernului se desfasoara restrictionat si dirijat de agentii rutieri. Bulevardele Buzesti si Kiseleff sunt pline de autocare, Kiseleff fiind blocat.

Ora 12:30 Majoritatea participantilor au pancarte, steaguri sau semne de partid. Pancartele sau bannerele personalizate aproape ca lipsesc intru totul din multime. Singura parte din multime care este animata si scandeaza este cea din fata scenii. In spate sau pe laterale atmosfera este mai degraba letargica.

Ora 12:20 Klaus Iohannis a venit la tribuna si sustine discursul de lansare a candidaturii.

Principalele declaratii ale lui Klaus Iohannis:

  • Marturisesc, nu e usor, e un moment special pentru mine. Nu m-am gandit ca voi fi aici, nici in urma cu 30 de ani, cand am inceput sa predau ca profesor, nici in urma cu 14 ani, cand am devenit primar.
  • Nu m-am gandit ca eu, un profesor de liceu, cu nume de neamt, dintr-un oras din centrul tarii, voi fi astazi in fata a zeci de mii de oameni entuziasti, vorbind in numele a milioane de sustinatori, cu o viziune pentru Romania.
  • Democratia si libertatea au facut acest lucru posibil. Dar mai ales voi, cetatenii acestei tari, cu generozitatea voastra, cu deschiderea voastra, voi ati facut acest lucru posibil. Este o onoare si o mare responsabilitate.
  • Pornesc in aceasta batalie cu incredere si convingere. Forta mea este forta voastra, viziunea mea este viziunea voastra, iar victoria mea va fi victoria voastra.
  • A venit vremea faptelor. Ma cunoasteti, sunt un om al faptelor nu al vorbelor goale, sunt un om al promisiunilor onorate, nu al spectacolului si scandalului.
  • Viziunea mea, ca presedinte al Romaniei, poate fi spusa simplu, dar cuprinzator: Romania lucrului bine facut!
  • Eu va spun cu toata convingerea: in Romania se poate! Am intrat in competitia prezidentiala cu acest gand: sa facem din Romania o tara care stie ce vrea si care poate ceea ce vrea! O Romanie a lucrului bine facut!
  • Sunt in serviciul public pentru comunitatea mea din anul 2000. Tot ce am construit pana acum este cartea mea de vizita.
  • Daca nu ai valori si nu crezi in nimic cand esti la Palatul Victoria, nu o sa ai valori si nu o sa crezi in nimic din cand o sa fii la Palatul Cotroceni.
  • Vrem democratie sau lasam toata puterea in mana unui singur partid, care n-a scapat de metehnele trecutului? Vrem ca Romania noastra sa fie condusa de un om care a dezamagit, care a promis tot si n-a facut nimic? Sau vrem o altfel de politica?

  • Vrem ca Romania sa fie a cetatenilor sau a baronilor? Vrem un presedinte puternic sau unul manevrat din umbra? Vrem ca in Romania sa domneasca legea sau bunul plac al unui grup? Vrem ca in Romania noastra lucrurile sa fie temeinic facute sau vrem politicieni care lasa totul la voia intamplarii?'
  • Va vorbesc voua, celor mai tineri, si va spun, voi sunteti viitorul pentru care trebuie sa construim Romania lucrului bine facut.
  • Astazi, multi dintre parinti au sufletul impartit: intre durerea de a-si vedea copiii plecand in strainatate si dorinta de a-i vedea impliniti. E trist si nedrept si pentru parinti, si pentru copii. E pacat ca Romania, o tara atat de bogata, cu atatea resurse, cu oameni de toata isprava, a ajuns aici.
  • Sunt convins ca si in acest moment exista televiziuni care se gandesc cum sa ma mai atace. Acest lucru nu ma va opri.
  • Nu vreau ca generati voastra, a celor de 30, 40, 45 de ani, sa fie inca o generatie de sacrificiu. ma adresez voua si va spun: Inca nu este prea tarziu, insa peste 5 ani va fi. Va invit sa fiti aliatii mei pentru ca din noiembrie sa construim Romania lucrului bine facut.

Ora 12:18 In semn de protest fata de PSD si Victor Ponta, membrii ACL de pe scena sparg simbolic baloane rosii. Le sparg fiecare in mana.

Ora 12:11 Vasile Blaga:

  • Prezenta dvs astazi aici din toate judetele arata ca intreaga familie ACL crede in proiectul Johannis.
  • Klaus Iohannis va face pentru Romania ceea ce a facut si pentru Sibiu. Iohannis va finaliza procesul de occidentalizare a Romaniei.

Ora 12:05 Predoiu: "Astazi traim un moment in care va chem sa privim inainte catre victoria lui Klaus Iohannis asupra lui Victor Ponta. Regimul Ponta? Minciuni, dispret, recesiune, coruptie".

Ora 11:57 Orban pe scena, cu degetul spre Guvern: "Le este frica de voi, de toti cei liberi, de toti cei cu caracteri. Le este frica pentru ca au inceput sa dea seama pentru faradelegile lor. Le este frica pentru ca vor pierde alegerile."

Ora 11:48 Pe ecran este difuzat un mesaj inregistrat al Alinei Mungiu Pipidi.

Ora 11:45 Vorbeste Mihai Razvan Ungureanu: "Romanii de pretutindeni vor un presedinte care sa le ofere ce altii nu au putut: Respect"

Ora 11:40 Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca (PDL), ia cuvantul. Trebuie precizat ca pe scena instalata in fata Guvernului sunt masati atat liberali cat si democrat - liberali.

Ora 11:36 Zona este partial blocata. Circulatia este inchisa dinspre Titulescu spre Stefan cel Mare. Bulevardul Kiseleff este inchis.

Ora 11:32 Prezenta ridicata la miting: potrivit estimarilor reporterului HotNews.ro prezent la fata locului, cateva zeci de mii de persoane s-au adunat in Piata Victoriei. Unii dintre ei poarta pancarte cu filiala pe care o reprezinta. Cei din fata sunt mai vocali in timp ce cei din spate sunt mai linistiti.

Ora 11:15 Evenimentul este moderat de Aurelian Temisan care il invita la tribuna pe primul invitat: Antonio Lopez-Isturiz, europarlamentar in perioada 2004-2009 din partea Spaniei, si secretar general al Partidului Popular European

Presedintele PNL Klaus Iohannis isi lanseaza sambata candidatura la prezidentiale din partea Aliantei Crestin-Liberale (ACL), in cadrul unui miting in Piata Victoriei din Bucuresti. Potrivit unui comunicat de presa al ACL, mitingul de lansare incepe la ora 11:00 si este preconizat sa dureze in jur de 90 de minute.

Iohannis urmeaza sa prezinte oficial luni, la Palatul Parlamentulu, programul "Romania lucrului bine facut". Klaus Iohannis si-a depus sambata trecuta candidatura la Biroul Electoral Central, unde a adus peste 2.000.000 de semnaturi.