Primele atribute ale viitorului presedinte al Romaniei sunt sa fie roman, patriot si crestin ortodox. Rezultatele apartin unui studiu al Institutului Avangarde, condus de sociologul Marius Pieleanu (apropiat al actualei Puteri, cu sotia proaspat numita la sefia Curtii de Conturi), si au fost transformate in tema de campanie. "Eu sunt foarte mandru ca m-am nascut roman si ortodox si asa o sa mor", anunta la inceputul saptamanii trecute premierul. Idee dezvoltata apoi in aproape toate aparitiile televizate ale lui Victor Ponta. Saptamana s-a terminat cu prezentarea premierului drept "singurul candidat ortodox" la presedintie, de catre Romania TV, si cu catalogarea lui Mihai Razvan Ungureanu ca membru al "sectei" mozaice.

"Cat de ortodox esti" pare a fi principala tema de campanie pentru prezidentiale lansata de PSD. Citeste mai jos o cronologie a principalelor declaratii pe aceasta tema:

27 iulie - Studiu Avangarde: Atributele viitorului presedinte sunt sa fie roman, patriot si crestin ortodox

Agerpres publica pe 27 iunie, intr-o scurta stire, rezultatele unui sondaj efectuat de Focus Avangarde - condus de sociologul Marius Pieleanu. "Primele trei atribute ale viitorului presedinte al Romaniei, in ordinea optiunilor, sunt sa fie roman, patriot si crestin ortodox, releva un studiu calitativ efectuat de Focus Avangarde si obtinut de Agerpres", scrie agentia de presa.

"Pe urmatoarele locuri, alegatorii plaseaza alte criterii pentru viitorul sef de stat, in aceasta ordine: sa fie familist, sa fie european, sa nu fi avut probleme cu justitia si sa lupte impotriva coruptiei, arata studiul citat", incheie Agerpres.

Rezultatele studiului sunt prezentate la fel de succint si de Jurnalul.ro si de Romaniatv.net.

28 iulie - Ion Mocioalca, seful PSD Caras-Severin: Lor le lipseste un candidat pe placerea natiei

La doar o zi de la aparitia in presa a rezultatelor sondajului Avangarde si cu o zi inainte ca Ponta sa isi lanseze oficial candidatura in alegerile prezidentiale, deputatul social-democrat Ion Mocioalca declara ca, la alegeri, "necunoscuta e data numai de sondaje". "Noua ne lipsesc niste procente. Lor le lipseste un candidat pe placerea natiei, pentru ca natia vrea un roman, patriot si crestin-ortodox", a declarat liderul PSD Caras-Severin. Detalii aici

28 iulie - Victor Ponta: Eu sunt foarte mandru ca m-am nascut roman si ortodox si asa o sa mor

In urma cu o saptamana, premierul Victor Ponta a declarat in cadrul unei emisiuni la Romania TV, referitor la Alianta Crestin Liberala si la trecerea PNL in grupul Partidului Popular European, ca "valorile PPE, conservatoare, crestine, se cam bat in cap cu valorile liberalismului. E un nume scos din joben, nu stiu cu ce are legatura, cu faptul ca dl Blaga ca orice vames e un bun crestin?" (Detalii aici).

"Cred ca apartenenta la o minoritate etnica, la o alta forma de exercitare a religiei, nu este in niciun caz o problema pentru un candidat la presedintie si n-o sa spun niciodata: Nu-l alegeti pe Iohannis pentru ca e neamt! Ceea ce am spus insa este ca nu accept sa fiu eu acuzat: Domne, nu poti fi presedinte pentru ca esti roman. Nu poti sa fi presedinte pentru ca esti ortodox si ca esti cu Biserica Ortodoxa. Adica sa ajung sa-mi fie rusine, sa ma ascund, ce sa fac? Eu sunt foarte mandru ca m-am nascut roman si ortodox si asa o sa mor, nu cred ca este un avantaj, dar nu este un dezavantaj", a cotinuat premierul, fara a fi fost acuzat anterior "ca este roman".

Ponta a afirmat apoi ca "s-a inoculat in ultimii ani ideea ca noi suntem o tara de oameni rai, de oameni care traiesc barbar, care trebuie sa fim colonizati din afara", relateaza Agerpres.

29 iulie - Discursul de lansare a lui Victor Ponta in campania pentru prezidentiale: Bineinteles sunt ortodox, majoritatea romanilor e ortodoxa

Premierul Victor Ponta reia - in cadrul discursului de la Craiova de lansare a candidaturii sale la alegerile prezidentiale - ideile pe care le-a prezentat in interviul pentru Romania TV.

"Nu cred ca un candidat la functia de presedinte al Romaniei are o problema daca nu este ortodox sau nu e de etnie romana. Cred ca are exact aceleasi drepturi cu mine. Dar vreau un lucru si il spun de fiecare data: nu vreau sa ma acuze nimeni sau sa spuna cineva ca este un defect faptul ca sunt roman sau ortodox in tara mea. Asa m-am nascut, asa o sa mor. Sunt mandru de asta si cred ca trebuie sa fiu respectat pentru acest lucru", a declarat Victor Ponta.

"Romania este o tara in care credinta noastra este esentiala pentru fiinta neamului romanesc si trebuie sa sprijinim toate cultele. (...) Biserica si Armata sunt institutii fundamentale care au ajutat la fondarea si salvgardarea natiunii romane si cred ca merita sa fie respectate si sprijinite. (...) Va asigur, ca premier am aratat tot respectul si sprijinul nu doar pentru BOR, bineinteles sunt ortodox, majoritatea romanilor e ortodoxa - ci pentru toate celelalte culte, romano-catolic si greco-catolic, protestanti, neoprotestanti, musulmani, evrei, pentru oricine", a sustinut candidatul PSD la presedintie, citat de Agerpres.

30 iulie - Petre Roman, despre tema religiei din discursul lui Ponta: "E foarte urata, din toate punctele de vedere"

O prima replica la declaratiile premierului vine pe 30 iulie, de la deputatul liberal Petre Roman. Introducerea religiei de catre Victor Ponta in discursul oficial de lansare a candidaturii sale la prezidentiale "e foarte urata", a reactionat deputatul PNL.

"N-am vrut sa ma refer la ea, dar e foarte, foarte urata, din toate punctele de vedere. In primul rand, PSD este in familia socialista, care are traditii foarte vechi in lupta impotriva oricaror prejudecati, si poate in primul rand celei religioase. Asa e traditia socialista inca din secolul XVIII, de la Revolutia franceza incoace. Orice fel de trimitere, pasamite inocenta, pentru ca prin confruntare cu s-o spunem clar, cu domnul Klaus Iohannis, sa-i dauneze candidaturii lui Klaus Iohannis, este inacceptabila. Este imorala, dar eu cred si contraproductiva", a declarat Petre Roman, citat de Mediafax.

"Pastrand toate proportiile, oare ce ar fi fost Romania fara Carol I, care nu era ortodox?", a mai spus Petre Roman.

31 iulie - Victor Ponta, la Digi 24: Am simtit nevoia sa iau pozitie ca viitor presedinte impotriva unei constructii ca daca suntem romani sau ortodocsi e o vinovatie

Victor Ponta accentueaza ideea si in cadrul unui interviu la Digi 24. "Mi s-a parut si am simtit nevoia sa iau pozitie ca viitor presedinte impotriva unei constructii ca daca suntem romani sau ortodocsi e o vinovatie", explica premierul, desi nimeni nu i-a reprosat in spatiul public ca se face vinovat de a fi roman sau ortodox. "Eu ma mandresc cu asta. Am aratat ca sunt prezent si sprijin toate cultele religioase, ca premier", a continuat Ponta.

Candidatul PSD la presedintie afirma ca "nu accept o societate in care sa fie un defect ca faci parte din majoritate. In ultimii 9 ani si jumatate, ni s-a cultivat o anumita mentalitate ca din Romania nu poate veni nimic bun, trebuie sa vina mereu cineva de afara. Eu cred ca Romania are foarte mult de castigat invatand din experienta europeana, dar nu suntem o tara barbara care trebuie civilizata de cineva. In acest sens am reactionat, sunt un pro-european convins, cred ca relatia cu SUA e extraordinara, dar nu accept ca Romania nu se poate conduce singura". Detalii aici

31 iulie - Daniel Funeriu: BOR este, in parte, infiltrata cu oameni in solda sovietoida. Asta este cheia introducerii ortodoxiei ca tema de campanie de catre Ponta

In aceeasi zi, fostul ministru Daniel Funeriu, presedintele interimar al Partidului Miscarea Populara (PMP) Timis, scrie pe pagina sa de Facebook ca "Biserica Ortodoxa este, IN PARTE, infiltrata cu oameni in solda sovietoida, care se afla majoritar in Moldova si Oltenia. Asta este cheia introducerii ortodoxiei ca tema de campanie de catre Ponta. Mesajul adevarat este urmatorul: 'draga Rusie, spune-le preotilor pe care-i controlezi sa-si convinga enoriasii sa ma voteze si dau eu la schimb ce vreti voi'".

1 august - Catalin Predoiu: Nu religia domnului Iohannis este problema, ci mentalitatea inapoiata a domnului Ponta

Un alt raspuns a venit de la prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu. "Nu religia domnului Iohannis este problema, ci mentalitatea inapoiata a domnului Ponta. E un tanar inapoiat in gandire si stimuleaza negativ discriminari si resentimente. Avem pace sociala in Romania, avem toleranta religioasa, etnica, avem egalitate intre sexe, sa le pastram. Domnul Ponta nu poate face nimic bun pentru Romania, asta e clar, dar macar sa nu produca pagube in continuare, cum a produs economiei, justitiei, pana acum. Sa nu produca pagube si echilibrului social domnul Ponta, cu aberatiile lui", a declarat Predoiu, intr-o conferinta de presa, transmite Agerpres

Acesta a afirmat ca "nu sunt suporterul unei astfel de abordari, eu respect cetatenii romani indiferent de religie si cred ca drumul pe care a inceput sa mearga domnul Ponta arata cat de mic este la minte. Pentru ca nu este vorba aici doar de a castiga voturi, este vorba si de a guverna mai departe. Ce o sa le spui daca ajungi presedinte celor care sunt de alta religie decat a ta? Ca nu-i respecti? (...) Dezavuez total aceasta declaratie a domnului Ponta legata de religie, e la limita discriminarii si provoaca o discutie periculoasa in societate".

2 august - Daniel Funeriu: Introducerea temei "eu sunt mai ortodox decat tine" este un gest al celor fara Dumnezeu

Daniel Funeriu revine pe 2 august cu o noua postare pe pagina sa de Facebook, unde scrie ca nu ataca Biserica Ortodoxa atunci cand spune ca BOR "este, IN PARTE, infiltrata de oameni in solda sovietoida". "Indiferent unde sunt infiltrati, oamenii in solda sovietoida sunt rai pentru Romania. Institutia Bisericii Ortodoxe Romane este una, infiltrarile in ea, nocive ei si Romaniei, alta", sustine fostul ministru al Educatiei.

Acesta afirma ca "introducerea temei 'eu sunt mai ortodox decat tine' (in esenta asa ii jigneste Ponta pe romani) este un gest al celor fara Dumnezeu: este un gest de diviziune (in contrast cu rolul istoric al BOR, acela de uniune), este un gest egoist (pentru a obtine voturi, in contrast cu generozitatea aparata de Biserica), este un gest de om disperat care, atunci cand nu a reusit in niciun domeniu pe care l-a condus, se arunca precum o hiena sa devoreze unicul spatiu ramas nepoluat de politica toxica din Romania: spatiul credintei veritabile. Asta este adevaratul slogan al lui Ponta: 'Divid din egoism si disperare'".

2 august: Romania TV il prezinta pe Victor Ponta - singurul candidat ortodox la presedintie

La finalul saptamanii, televiziunea Romania TV controlata de Sebastian Ghita preia o analiza InPolitics si anunta ca Victor Ponta este "singurul candidat important de religie ortodoxa, potentialii sai contracandidati avand alte credinte si, mai mult decat atat, probleme serioase cu biserica - nu doar din cauza apartenentei la alt cult".

Vezi mai jos informatiile prezentate de un corespondent RTV, potrivit inregistrarii publicate pe YouTube:

"Din acest punct de vedere, Victor Ponta ar fi candidatul favorit. Stim foarte bine ca el a sprijinit si a spus ca vrea sa sprijine si in continuare Biserica Ortodoxa Romana. Dar daca ne uitam si la contracandidatii sai: spre exemplu, Klaus Iohannis este evanghelist luteran (sic!), iar acest cult are o prezenta practic aproape simbolica in tara noastra. Nu il favorizeaza aceasta in lupta pentru prezidentiale.

De asemenea, un alt candidat Calin Popescu Tariceanu, acesta este romano-catolic si stim despre el ca in momentul in care a fost prim-ministru el a semnat un acord pentru o incluziune sociala a cultului protestant penticostal in tara noastra. Ei bine, daca mergem si mai departe la ceilalti candidati il gasim pe Kelemen Hunor, care de asemenea este romano-catolic si stim ca in perioada in care a fost ministru al Culturii - Cultele au trecut din subordinea sa direct in subordinea primului ministru.

Mai departe, un candidat independent, Monica Macovei, este acum greco-catolica, asta din 1996, atunci cand a renuntat la religia ortodoxa. Ei bine, despre Mihai Razvan Ungureanu se spune ca ar face parte din secta mozaica (sic!) si existau zvonuri in momentul in care a fost la Palatul Victoria ca ar fi dat un ordin sa se scoata toate icoanele din acel palat. A negat, in schimb, Mihai Razvan Ungureanu aceasta informatie.

Un posibil candidat, exista zvonuri cu privire la aceasta candidatura a sa: Emil Boc. Ei bine, despre el, in urma cu cativa ani, Gheorghe Funar spunea ca este penticostal. Stim despre Emil Boc, in calitatea sa de primar nu a acordat Bisericii terenuri pentru a se construi noi lacase de cult.

Si un alt candidat, Dan Diaconescu, este ortodox. Insa a suparat Biserica Ortodoxa Romana atunci cand a dat un interval in televiziunea sa pentru o secta controversata din Romania".

3 august - Dan Sova: Mi se pare ingrijorator ca Alianta Crestin-Liberala nu reactioneaza la atacul lui Funeriu la adresa BOR

Purtatorul de cuvant al PSD, Dan Sova, a declarat in urma cu o zi ca i se pare "anormal si extrem de ingrijorator faptul ca o formatiune politica ce se recomanda ca fiind crestina nu reactioneaza la atacul extrem de dur si lipsit de orice sens al fostului consilier prezidential, Daniel Funeriu, la adresa Bisericii Ortodoxe Romane", transmite Agerpres.

"Nu este posibil sa spui ca una din cele mai apreciate institutii de catre romani, BOR, este vanduta 'rusilor sovietici', iar crestin ortodocsii, adica majoritatea mare a romanilor, sunt suspecti de a fi agenti rusi. O asemenea declaratie ar fi trebuit sanctionata imediat de 'dreapta crestina'", a sustinut Sova intr-un comunicat de presa.

3 august - Catalin Predoiu, scrisoare deschisa catre Ponta: Ca de la ortodox la ortodox, nu-i deloc crestineste ce faceti!

Tot duminica, prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu ii adreseaza premierului Victor Ponta "o scrisoare deschisa avand ca subiect atacurile lansate de acesta recent pe teme religioase si etnice la adresa lui Klaus Iohannis", scrie Mediafax.

"Ca de la ortodox la ortodox va spun, domnule prim-ministru, nu-i deloc crestineste ce faceti! In plus, ca om de stat ce va pretindeti, pasiti pe un teren periculos, tintiti spre o tema sensibila, atentati la o pace sociala cu greu dobandita in Romania in toti acesti ani. Ganditi-va la Romania Ortodoxa ca la o Coroana de Aur si la minoritatile noastre etnice sau religioase ca la nestematele rare care o impodobesc! Nu dati cu ciocanul ignorantei si al urii in aceste nestemate, nu stirbiti Coroana, doar pentru ca nu intelegeti sensul intregului!", ii transmite Predoiu premierului Victor Ponta.

"Indiferent cum ne facem cruce, indiferent in ce limba spunem Tatal Nostru, indiferent cum ne raportam la Divinitate, noi suntem toti egali, iar Romania are loc pentru noi toti. Cautati-va un loc printre concetateni, domnule Ponta, gasiti-l practicand respectul lor!", se mai arata in scrisoarea deschisa citata de Mediafax.

3 august - Dan Sova, catre Predoiu: Reluati minciuna ca Ponta ar fi lansat un atac la adresa confesiunii si etniei lui Iohannis

Replica la scrisoarea deschisa transmisa de Predoiu catre Ponta a venit de la purtatorul de cuvant al PSD, Dan Sova. "Am luat astazi la cunostinta de scrisoarea pe care i-ati transmis-o premierului Victor Ponta, in care reluati o minciuna, respectiv aceea ca presedintele PSD ar fi lansat un atac la adresa confesiunii si etniei domnului Iohannis", a afirmat Sova, intr-o scrisoare deschisa adresata duminica prim-vicepresedintelui PDL.

Sova a reluat declaratiile lui Ponta si a afirmat ca partidul lui Predoiu are o mare problema cu "mandria de a fi roman" si a contestat folosirea acestui slogan de catre PSD si aliatii sai in alegerile europarlamentare, scrie Agerpres.

"Vad insa ca incepeti sa aveti o problema si cu ideea de a fi ortodox, in conditiile in care scrisoarea dumneavoastra de astazi s-a bazat in integralitatea ei pe o minciuna. Cand am vazut ca un lider din zona Dreptei are astazi o pozitie legata de religie, speram ca este vorba despre cu totul altceva. De ce? Pentru ca, daca sunteti ortodox asa cum pretindeti, dar mai ales daca sustineti toleranta religioasa, nu puteti sa ignorati ceea ce colegul dumneavoastra de convingeri politice, Daniel Funeriu, a exprimat cu privire la crestin ortodocsii din Romania si la Biserica Ortodoxa Romana", a sustinut purtatorul de cuvant al PSD.

4 august - Mihai Razvan Ungureanu: Victor Ponta a realizat ce si-a dorit. Se vorbeste despre religia lui Klaus Iohannis, fara ca el sa fi rostit numele celui mai indreptatit concurent

Intr-un articol publicat pe Adevarul, Mihai Razvan Ungureanu comenteaza si el discursul premierului si replicile care i-au fost date lui Ponta. "Victor Ponta a realizat ce si-a dorit. Se vorbeste despre religia lui Klaus Iohannis, fara ca el sa fi rostit numele celui mai indreptatit concurent pe care il are, conform sondajelor. Dar are parte de o victorie otravita pentru ca el si consilierii sai nerozi au deschis o usa pe care nu o vor mai putea inchide: tararea Bisericii Ortodoxe Romane in campania electorala", sustine Ungureanu.

Acesta scrie ca declaratiile lui Victor Ponta lovesc "devastator in constructia statului roman, afecteaza intr-un grad enorm echilibrul dintre majoritate si minoritati" si precizeaza ca se refera "la partea delicata a echilibrului dintre institutiile importante din statul roman (...) pe seama lungilor ani de experienta administrativa si politica in Ministerul de Externe si la conducerea Serviciului de Informatii Externe".

"Folosindu-se de sondajele in care majoritatea ortodoxa a Romaniei declara ca isi doreste un Presedinte ortodox, Victor Ponta a vrut sa atraga atentia asupra faptului ca cel mai bine clasat concurent al sau e lutheran. Si pentru ca nu a vrut sa ii rosteasca numele, s-a prefacut atacat pentru credinta sa. Un fals cu scop propagandistic, un truc de discurs ieftin", este de parere fostul premier.

Potrivit acestuia, lui Ponta "i-au cazut in plasa doi oameni de dreapta care, mai mult sau mai putin inocent, au vazut o oportunitate in a exploata subiectul. Daniel Funeriu, pe de o parte, si Catalin Predoiu, pe de alta parte, l-au ajutat pe Victor Ponta".

4 august - Biserica Ortodoxa Romana ia pozitie: Biserica dezaproba confruntarea politica motivata religios

La o saptamana de la primele declaratii ale premierului Victor Ponta referitor la ortodoxism, Biserica Ortodoxa Romana intervine si anunta ca dezaproba confruntarea politica motivata religios. "Intrucat in ultimele zile, in dezbaterile politice din media pentru alegerile prezidentiale din noiembrie 2014, au fost facute referiri nedrepte si nedemne la adresa Bisericii Ortodoxe Romane si au fost exprimate opinii nefondate despre o presupusa implicare a acesteia in confruntarile electorale, Patriarhia Romana" face o serie de precizari, se arata intr-un comunicat BOR.

Iata precizarile Bisericii Ortodoxe Romane:

"1. Biserica Ortodoxa Romana coopereaza cu autoritatile de stat centrale si locale pentru implinirea binelui comun in societate si are relatii civilizate cu toate partidele politice, dar ramane neutra din punct de vedere politic in conformitate cu hotararile Sfantului Sinod fundamentate pe canoanele Ortodoxiei universale. Indiferent de doctrina politica, originea etnica, credinta sau convingerile religioase ale candidatilor in alegeri, clerului ortodox roman ii este interzis sa desfasoare activitati cu caracter partinic in comunitatile de credinciosi pe care le pastoreste. Orice activitate partinica a clerului ortodox este contrara hotararilor Sfantului Sinod si dezaprobata de credinciosi.

2. De aceea, Patriarhia Romana face un apel catre reprezentantii clasei politice din Romania ca in dezbaterile electorale privind alegerile prezidentiale din toamna acestui an sa evite confruntarile politice motivate religios, deoarece, potrivit legilor Romaniei, cultele religioase sunt factori ai pacii sociale (Legea 489/2006, art. 7, alin. 1), nu motive pentru invrajbirea populatiei.

Prioritatile permanente ale Bisericii Ortodoxe Romane sunt lucrarea pastoral-misionara in mijlocul poporului roman, ajutorarea saracilor si a bolnavilor, activitati educationale si culturale in beneficiul comunitatilor romanesti din tara si strainatate, iar in aceasta perioada ajutorarea familiilor sinistrate din Oltenia si din alte zone ale tarii afectate de inundatiile din ultimele saptamani, iar nu implicarea politica".