Victor Ponta urmeaza sa ceara formal sprijinul PSD pentru candidatura sa la alegerile prezidentiale, in Consiliul National al Partidului, care va avea loc marti, la Craiova, fieful primaritei Lia Olguta Vasilescu si al liderului social-democrat local Claudiu Manda, exponenti ai tinerei generatii de lideri social-democrati din teritoriu, care i-a detronat pe bataranii "baroni locali" PSD. Data de 29 iulie marcheaza si 2 ani de la referendumul esuat de demitere a presedintelui, iar Craiova este locul unde in urma cu circa un an postul Antena 3, detinut de familia conservatorului Dan Voiculescu, aliatul PSD-ului, a scos in strada 50.000 de oameni la aniversarea televiziunii, la care vedetele statiei au facut trimitere si la Basescu.

Victor PontaFoto: PSD

"Voi candida. E ceea ce voi cere. Pe 29 iulie voi cere in cadrul structurii PSD, sprijinul pentru candidatura. In septembrie avem nevoie de un Congres, pentru ca azi domnul Antonescu este candidatul PSD, conform intelegerii din USL. Intru in cursa cu ideea de a castiga", declara premierul Ponta, pe 24 iulie, la Adevarul Live.

Ponta este deputat de Gorj, unde a primit peste 60% dintre voturi si a castigat detasat in fata vedetei de televiziune Dan Diaconescu, la alegerile legislative din 2012. Dar nu la Targu Jiu, ci putin mai in sud, la Craiova, are loc, marti, Consiliul National al PSD in care Victor Ponta va cere sprijinul partidului pe care il conduce pentru a candida la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014.

Gazdele Consiliului National vor fi primarita PSD a Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, si liderul organizatiei judetene a partidului, deputatul Claudiu Manda, doi PSD-isti tineri, colegi de generatie cu premierul, care au cerut in mod expres ca reuniunea sa aiba loc in Banie. In mod normal, Consiliul National al PSD are circa 1.500 de delegati din toata tara, insa la Craiova gazdele asteapta in jur de 5.000 de persoane, cu tot cu invitatii.

"Probabil ca rezultatul bun de la ultimele alegeri a contat, a fost invitatia si dorinta organizatiei noastre de Dolj, a doamnei primar, a fost insistenta noastra. Pentru noi este un semn foarte bun ca isi arata intentia de a candida de la Craiova. Pentru noi, la Craiova, este cel mai important eveniment politic de dupa 1989", a declarat, luni, pentru HotNews.ro, liderul PSD Dolj, Claudiu Manda.

Tanarul deputat Claudiu Manda (39 de ani) a fost ales sef al PSD Dolj in aprilie 2013, dupa ce presedintele CJ Dolj Ion Prioteasa (64 de ani) a demisionat de la sefia filialei social-democrate doljene, acuzand "o campanie perfida de obturare a imaginii" sale publice (Sursa: Gazeta de Sud).

Dupa mai bine de un an de atunci, Claudiu Manda sustine ca se intelege bine cu Prioteasa. "Ne intelegem bine, se implica in organizarea Consiliului National, va fi prezent, va fi toata echipa", a dat asigurari Manda.

De asemenea, Craiova a avut cel mai mare scor pentru PSD la alegerile europene din iunie. "Presedintele Victor Ponta a promis in campania pentru alegerile europarlamentare ca daca municipiul Craiova va fi pe primul loc intre municipii, isi va lansa candidatura la presedintie de la Craiova si se tine de cuvant", a spus primarita Olguta Vasilescu, intr-o declaratie remisa presei.

  • Lideri locali: Candidatura lui Ponta - o formalitate, rolul lui sunt cele 10 procente care ii lipsesc

Candidatura lui Victor Ponta la presedintia tarii din partea PSD a fost stabilita la Consiliul National Executiv de la Orastie, din 30 iunie, marti, la Craiova urmand sa fie indeplinite simple formalitati. Principala provocare a lui Ponta mai departe raman cele 10 procente care lipsesc aliantei PSD-UNPR-PC in acest moment, pentru a obtine majoritatea voturilor, a declarat, pentru HotNews.ro, primarul Iasiului, Gheorghe Nichita.

"Am scos la europarlamentare 40%, asta e rolul PSD-ului, iar rolul candidatului este sa scoata cele 10 procente. Suntem atenti la politica romaneaca, pentru ca nu este suficient doar PSD-ul pentru a castiga presedintia. Mai este nevoie de cele 10 porcente, asta stie si Victor Ponta, asta e rolul candidatului. Ne-a spus-o el in primul rand", a declarat liderul PSD Iasi, pentru HotNews.ro.

El a subliniat ca in turul al doilea, sustinerea pentru Victor Ponta din partea competitorilor care nu s-au calificat se va face "pe cale naturala", fara negocieri suplimentare.

"Treaba noastra este sa mobilizam partidul si ceilalti din afara partidului sa vada oferta noastra si sa dam niste garantii. Garantiile sunt foarte clare: suntem intr-o guvernare de doi ani de zile, un proiect politic USL de care ne tinem in continuare - chiar daca PNL a plecat - cu aliatii pe care i-am avut langa noi, PC si UNPR. UDMR este echilibrata pentru a guverna tara", a mai spus Nichita, vicepresedinte national al PSD.

Un alt vice national al PSD, deputatul Ion Mocioalca, a aratat ca "necunoscuta e data numai de sondaje". "Noua ne lipsesc niste procente. Lor le lipseste un candidat pe placerea natiei, pentru ca natia vrea un roman, patriot si crestin-ortodox", a declarat liderul PSD Caras-Severin.

  • Problemele penale ale marilor baroni PSD

Victor Ponta este asteptat sa intre oficial marti in cursa prezidentiala in timp ce lideri locali ai PSD sunt fie supusi unor proceduri penale avansate pentru fapte de coruptie, fie sunt de-a dreptul dupa gratii.

Numai cateva exemple: in judetul Prahova, seful PSD, Mircea Cosma, si fiul sau, deputatul Vlad Cosma, sunt urmariti penal, intr-un dosar de coruptie. In Constanta, presedintele organizatiei PSD, Radu Mazare, este urmarit penal in libertate, dupa ce fusese retinut de procurori, iar prim-vicepresedintele PSD Constanta, Nicusor Constantinescu, este dat in urmarire nationala, dupa ce a plecat in Statele Unite afirmand ca urmeaza un tratament medical. In judetul Mehedinti, liderul suspendat de acolo, Adrian Duicu, a fost trimis in judecata, luni, in stare de arest preventiv, pentru trafic de influenta, fiind acuzat ca a ajuns si in Guvern, in antecamera sefului Cancelariei premierului Ponta, de unde ar fi intervenit politic in favoarea sefului Politiei Mehedinti, Stefan Ponea.

Deputatul de Mehedinti Marius Manolache, care este si finul lui Victor Ponta, recunoaste ca situatia in care se afla Duicu ii afecteaza premierului campania.

"Ce sa facem, ii tinem locul (lui Duicu -n.r.) in campanie, nu? Nu e o placere sa spui ca seful PSD Mehedinti a fost arestat si este in stare de arest. Lumea percepe lucrurile asa cum le vede la televizor, cum le prezentati dumneavoastra in stiri. Dar noi trebuie sa ii convingem ca lururile trebuie sa mearga inainte. Cu siguranta o sa aiba repercusiuni pe campanie", a declarat, pentru HotNews.ro, deputatul de Mehedinti.

"Campania, mesajul nu e ca ala este in arest sau ca are probleme penale. Campania o sa decurga in felul urmator - ca lumea are nevoie de noi, pentru ca putem sa-o ajutam. Se vor schimba foarte multe lucruri, n-or sa ramana asa. S-au evitat tocmai aceste discutii cu problemele acestea neplacute. Mie nu-mi convine ca dumneavoastra ma sunati pe mine sa ma intrebati de ala. Asta e. Ce sa spun eu? E complicat", a mai spus el.

La randul lui, Ion Mocioalca, seful PSD Caras-Severin, judet lipit de Mehedinti, este mai optimist. "La Mehedinti, s-au facut la europarlamentare 50% fara domnul Duicu", spune vicepresedintele central al PSD.

  • Mircea Geoana si competitia de dragul competitiei

Senatorul PSD Mircea Geoana, fostul lider al partidului, si-a exprimat si el dorinta de a mai incerca o data la prezidentiale, dupa esecul din anul 2009.

Saptamana trecuta, o fundatie infiintata de Geoana a dat presei un sondaj de opinie in care senatorul iesea presedinte din turul al doilea, daca ar fi fost sustinut de PSD, in fata liberalului Klaus Iohannis. Baronii locali ai PSD au decis, insa, la Orastie, ca Victor Ponta, ca presedinte al partidului, sa-si asume responsabilitatea candidaturii la prezidentiale.

"A fost discutia cu Mircea Geoana, care, la Orastie, s-a transat. Nu facem acum in partid competitie de dragul competiei, nu are sens. Victor Ponta e presedintele partidului, e normal sa-si asume aceasta responsabilitate si noi toti suntem pregatiti sa facem procedurile statutare", a declarat, pentru HotNews.ro, liderul iesean Gheorghe Nichita.

  • Cine ramane sef al PSD, daca Ponta merge la Cotroceni?

Presedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, va ramane in fruntea partidului in locul lui Ponta, daca acesta va pleca la Cotroceni, insa numai interimar, pana cand congresul PSD va alege un presedinte al formatiunii, a declarat prim-ministrul.

"La PSD lucrurile sunt foarte clare. Daca eu sunt ales presedinte, evident sunt obligat sa ma retrag din functia de lider al PSD, avem un presedinte executiv, Liviu Dragnea, secretar general Andrei Dolineaschi, vicepresedinti, la anul avem congresul partidului si am spus un lucru foarte clar: eu nu voi face, ca domnul Basescu cu domnul Boc, sa-mi scot insigna si sa zic <>. Eu cred ca PSD e un partid suficient de mare, de puternic si de matur incat sa-si aleaga cel mai bun lider si eu cu acela voi lucra", a declarat Ponta, la Antena 3.

In schimb, socrul lui Ponta, Ilie Sirbu, a declarat, luni, ca viitorul lider al PSD trebuie sa nu aiba probleme cu justitia, in conditiile in care Liviu Dragnea este trimis in judecata de DNA sub acuzatia de fraudare a referendumului de demitere a presedintelui Basescu. Intrebat, la RFI, daca una dintre conditii este sa nu aiba probleme cu justitia, liderul senatorilor PSD a raspuns: "Aia in primul rand, in primul rand, deja e o conditie sine-qua-non". Intrebat daca asta nu-l exclude pe Liviu Dragnea, Sarbu a replicat: "Deocamdata, nu. El are o problema pe care noi am tratat-o ca o problema politica, cea cu referendumul. Daca apar si alte lucruri, vom vedea".

  • Antena 3 - demonstratie de forta la Craiova, acum un an, in perioada procedurilor penale in scandalul de santaj

In urma cu aproximativ un an, mai exact pe 11 iulie, la Craiova, Antena 3 si-a sarbatorit 8 ani de existenta, intr-un show la care au venit 55.000 de oameni, potrivit vedetelor postului. Aniversarea a fost o adevarata demonstratie de forta, avand in vedere capacitatea de mobilizare a publicului in Piata Mihai Viteazu. Locul de desfasurare a evenimentului a fost ales in urma unui "tele-vot".

La eveniment, care a adus pe scena o serie intreaga de cantareti, printre care si formatia Hi-Q, a deputatului MIhai Sturzu, presedintele Tineretului Social Democrat (TSD), vedetele Antenei 3 au facut trimiteri si la Traian Basescu. "Antena 3 e acilea" au adaptat vedetele postului unul dintre sloganurile statiei, inspirat de la Basescu, cel care, la referendumul de demitere din iulie 2012, intreba: "Antena 3 este aici?".

Tot in 11 iulie 2013, Camelia Voiculescu, unul dintre proprietarii postului Antena 3, a fost pusa sub urmarire penala pentru complicitate la santaj. In acel dosar, in mai 2013, directorul Antena Group (care administreaza Antena 1, dar nu si Antena 3), Sorin Alexandrescu, fusese arestat preventiv sub acuzatia ca l-ar fi santajat pe directorul conglomeratului media RCS&RDS Ioan Bendei. In 25 iulie 2013, si postul Antena 3 a fost pus sub urmarile penala ca persoana juridica, directorul statiei, Mihai Gadea, fiind audiat la DNA.