​Presedintele PNL Crin Antonescu a calificat anuntul facut de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, potrivit caruia Romania nu va intra in spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014, drept "o nedreptate care i se face Romaniei si se face de cativa ani la rand". Potrivit liderului liberal, din declaratia lui Barroso rezulta ca "de fiecare data apar unii care se opun, ca criteriile sunt de alta natura, sunt in sensul acesta incorect aplicate", conditie in care le revine diplomatiei romanesti si reprezentantilor oficiali ai tarii sa intervina.

Intrebat cum vede anuntul facut de presedintele CE, Antonescu a raspuns: "Ca o nedreptate care i se face Romaniei si se face de cativa ani la rand. Spun acest lucru avand in vedere faptul ca Romania a indeplinit de multa vreme criteriile stabilite pentru intrarea in Schengen, a cheltuit niste bani, a indeplinist niste standarde si tehnice si organizatorice de tot felul. Si lucrul acesta nu il spun numai eu, sau nu il spunem numai noi aici, in Romania. Insusi presedintele Comisiei Europene, dl Barroso, ca sa nu mai vorbim ca diversi lideri, diversi oficiali ai unor tari europene, au declarat in repetate randuri acelasi lucru, ca Romania a indeplinit criteriile pentru a intra in Schengen."

"Din declaratia presedintelui Barroso rezulta doar ca de fiecare data apar unii care se opun, ca criteriile sunt de alta natura, sunt in sensul acesta incorect aplicate. Acest lucru nu este decat regretabil si cred ca este o tema pentru diplomatia romanesca si pentru reprezentantii oficiali ai tarii", a adaugat liderul PNL.

Antonescu a precizat ca el nu citeste "in cheie partizana acest lucru, pentru ca a existat tentatia ca de fiecare data opozitia sa reproseze celor de la putere ca nu qting acest obiectiv. E un biectiv care nu a fost atins nici pe vremea guvernulelor de dinainte, e un obiectiv care nici acum nu este atins, si eu cred ca sunt de cautat cauzele in alta parte de aceasta data. Strict pe acest capitol, Romania si-a achitat obligatiile."

Intrebat care sunt sansele ca Romania sa schimbe, in 2014, pozitia partenerilor europeni, liderul liberal a aratat ca "sansele sunt cele pe care le-a evaluat si dl Barroso. Eu as fi asteptat de la presedintele Comisiei Europene nu doar sa constate acest lucru ci sa ne spuna ce face domnia sa in calitate de presedinte al Comisiei atata vreme cat a repetat de atatea ori ca Romania ar trebui sa intre in Schengen pentru ca a indeplinit criteriile."

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat luni seara pentru postul francez de televiziune TF1 ca Romania si Bulgaria nu vor adera la Spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014. Barroso a spus ca nu exista unanimitatea necesara pentru aderare, chiar daca Romania si Bulgaria indeplinesc conditiile tehnice.

La randul sau, presedintele Traian Basescu a declarat marti ca, in opinia sa, afirmatia presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, privind accesul Romaniei in Schengen a fost citita gresit. Basescu a atras atentia ca Barroso nu a spus ca Romania nu va intra in Schengen in 2014, ci a spus ca nu va intra in Schengen la 1 ianuarie 2014. Seful statului a adaugat ca urmatoarea discutie pe aceasta tema ar putea avea loc numai in cazul unui raport din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pozitiv.

Seful statului a subliniat ca in 2012 a fost amanata luarea in discutie a aderarii Romaniei la Schengen, ca urmare a "loviturii de stat" din vara anului trecut. "Aici poate domnul Ponta si Crin Antonescu ar avea ceva sa isi reproseze. Nu stiu daca pot sau daca inteleg", a adaugat Basescu. El a mai afirmat ca unul dintre "impedimente" pentru ca Romania sa intre in Schengen de la 1 ianuarie 2014, tine de un raport MCV bun or, "dupa cum stiti, nici Parlamentul, nici Guvernul nu stralucesc in a respecta criteriile cerute de un stat de drept".