Presedintele Traian Basescu a declarat marti ca, in opinia sa, afirmatia presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, privind accesul Romaniei in Schengen a fost citita gresit, transmite Agerpres. Seful statului a adaugat ca urmatoarea discutie pe aceasta tema ar putea avea loc numai in cazul unui raport din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pozitiv.

Traian BasescuFoto: Presidency.ro

"Urmatoarea discutie serioasa (privind aderarea Romaniei la Schengen - n.red), in opinia mea, se poate face in urma unui raport MCV pozitiv. Dl Barroso nu a spus ca Romania nu va intra in Schengen in 2014, ci a spus ca nu va intra in Schengen la 1 ianuarie 2014. Cred ca este o citire gresita a declaratiei presedintelui Barroso", a spus Basescu, inainte de plecare la Paris, unde participa la cea de-a doua editie a Conferintei privind Ocuparea Tinerilor.

Presedintele a precizat ca o discutie pe aceasta tema in Consiliul JAI a fost aprobata deja de Consiliul European.

"Eu cred ca ar trebui sa citim foarte bine sau sa intelegem foarte bine declaratia presedintelui Barroso. Vreau sa stiti ca, din punctul meu de vedere, am obtinut in Consiliul European decizia ca la nivelul Consiliul UE, la JAI, sa se ia in discutie subiectul. Deci, aceasta decizie politica a Consiliului European va trebui dusa la indeplinire de Consiliul JAI, acolo unde este reprezentat Guvernul. Momentul cand va fi luata in discutie subiectul Romania-Bulgaria - acces in Schengen depinde, insa, foarte mult de raportul MCV", a precizat Basescu.

Seful statului a subliniat ca in 2012 a fost amanata luarea in discutie a aderarii Romaniei la Schengen, ca urmare a "loviturii de stat" din vara anului trecut.

"Aici poate domnul Ponta si Crin Antonescu ar avea ceva sa isi reproseze. Nu stiu daca pot sau daca inteleg", a adaugat Basescu.

El a mai afirmat ca ar fi doua "impedimente" pentru ca Romania sa intre in Schengen de la 1 ianuarie 2014, iar unul se refera la un raport MCV bun. Al doilea aspect este, potrivit presedintelui, acela ca niciodata nu se poate intra in Schengen de la 1 ianuarie, ci numai din ziua in care se schimba fusul orar - aprilie sau octombrie.

"Si, dupa cum stiti, nici Parlamentul, nici Guvernul nu stralucesc in a respecta criteriile cerute de un stat de drept. Guvernul mentine oameni cu dosar penal in instanta in activitatea de ministri, iar Parlamentul are vreo trei-patru respingeri de prezentare in fata procurorilor a unor membri ai Parlamentului. In plus, din cate stiu, este si un membru al Parlamentului care are o hotarare definitiva a Inaltei Curti ca a fost incompatibil si Parlamentul a decis ca poate sa ramana in Parlament. Deci, avem probleme politice majore, care nu ma fac foarte optimist si care, din pacate, nu tin de mine si nu tin nici de DNA, nici de DIICOT, nici de Parchetul General, si nici de ICCJ, si nici de lupta anticoruptie, ci tin de vointa politica. Oamenii astia nu pot minti la nesfarsit romanii ca nu au noroc in viata sau ca se impiedica de Basescu. Faptele lor sunt cele care impiedica procesul de integrare a Romaniei in Schengen", a adaugat Basescu.

Potrivit purtatoarei de cuvant a executivului comunitar Pia Ahrenkilde-Hansen, contactata de Agerpres, presedintele Barroso a afirmat in cadrul emisiunii 'Le Club LCI' ca, desi cele doua tari indeplinesc criteriile tehnice de aderare la Schengen, din cauza faptului ca exista mai multe tari care se opun, Romania si Bulgaria nu vor adera la zona libera de circulatie pana la sfarsitul perioadei de tranzitie.

Intrebata daca declaratia lui Jose Manuel Barroso nu reprezinta o antepronuntare inainte de Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI) de la inceputul lui decembrie, care are inca pe agenda provizorie subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, Pia Ahrenkilde-Hansen a precizat ca presedintele CE nu a facut decat sa mentioneze care este starea de fapt in momentul de fata in acest dosar.

Ea a reiterat faptul ca executivul comunitar a precizat in mai multe randuri ca Romania si Bulgaria indeplinesc criteriile tehnice de aderare la zona libera de circulatie, invitand Consiliul sa ia o decizie in acest sens.