Raportul final pe proiectul Rosia Montana a fost amanat pana saptamana viitoare, a anuntat, joi, presedintele Comisiei, Darius Valcov. PSD si PNL nu reusesc sa ajung la un consens in ceea ce priveste votul pe proiectul de lege. Potrivit surselor Hotnews.ro, social-democratii conditioneaza votul, cerand liberalilor sa sustina elaborarea unui nou proiect de lege care sa creeze baza legala pentru exploatarea de la Rosia Montana. Liderii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu s-au intalnit la sediul USL pentru a transa problema.

UPDATE Liderii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu nu au ajuns la un consens privind proiectul Rosia Montana, au declarat surse din interiorul USL pentru Hotnews.ro. Subiectul va fi reluat luni, la sedinta USL. .

  • Crin Antonescu: Nu am discutat proiectul Rosia Montana pe fond, nu acesta a fost subiectul intalnirii noastre (...) Pozitia PNL o cunoasteti nu am discutat pe fond aceasta chestiune. Nici eu, nici premierul nu am fost in Comisie, nu suntem niciunul dintre noi responsabili de modul cum au mers discutiile. Pana la urma Comisia are un mandat care se incheie luni si se va finaliza cu un raport.

Mai exact, liberalii propun un vot de respingere pe proiectul venit de la Guvern, in timp ce social democratii sustin ca voteaza raportul de respingere doar cu garantia ca liberalii vor sustine o noua lege care sa creeze un cadrul legal pentru exploatarea de la Rosia Montana. Liberalii refuza sa-si dea acordul.

Astfel, partenerii de Uniune nu au ajuns la niciun consens si de doua zile sedinta Comisiei Rosia Montana se taraganeaza fara a da un vot pe lege.

Parlamentarii USL s-au contrat si joi in sedinta Comisiei si din cauza disputelor din sala lucrarile au fost intrerupte pentru o scurta pauza in care sa se ajunga la un acord privind modul de lucru.

Mircea Dolha: "Am luat pauza pentru a stabili un mod de lucru mai rapid, sa gasim o formula, sa nu ne cramponam de o virgula, de un punct", a spus ziaristilor pe hol deputatul PNL Mircea Dolha.

Liberalul a fost intrerupt de senatorul PSD Gabriela Firea, care i-a spus lui Dolha sa nu dezinformeze presa."Nu ne cramponam, domnule deputat, de o virgula. Eu cred ca dezbaterea e importanta, s-au modificat paragrafe intregi, nu virgule. Am modificat substantial continutul, nu virgulele. Vrem sa ne facem datoria pe care am primit-o in plen, nu sa vizualizam, cum ati facut dumneavoastra, vrem dezbatere, nu vizualizare", a spus Firea.

De precizat este ca termenul pentru finalizarea raportului Comisiei expira pe 10 noiembrie.

In sedintele anterioare ale Comisiei Rosia Montana, reprezentantii PSD au propus un nou proiect de lege privind exploatarea de la Rosia Montana. Sursele citate au explicat ca modificarea radicala a proiectului de lege de la Guvern este facuta in Parlament cu acordul premierului Victor Ponta si are ca scop crearea unei baze legale pentru exploatarea de la Rosia Montana, fara a aminti insa explicit numele proiectului.

In ciuda protestelor PNL si UDMR, social-democratii au reusit sa amendeze proiectul Guvernului, cu ajutorul reprezentantilor PP-DD si cei ai PC.

Liberalii s-au opus amendarii textului venit de la Guvern si solicita ca reprezentantii Comisiei sa dea un vot negativ si dupa aceea se mai poate discuta despre elaborarea unui nou proiect.

Social democratii au anticipat protestul liberalilor si si-au asigurat o majoritate la Camera Deputatilor in urma racolarilor din PP-DD si cu sprijinul PC si al Minoritatilor. Camera Deputatilor este si forul decizional pe proiectul de lege privind Rosia Montana

CITESTE SI: