Dincolo de posibila ruptura USL, surse politice au declarat pentru Hotnews.ro ca social democratii au racolat parlamentari PP-DD pentru a avea asigurata o majoritate care sa adopte proiectului Rosia Montana.Conform noii configuratii politice din Parlament, PSD detine deja o majoritate la Camera Deputatilor, for al Parlamentului care va decide daca se adopta sau nu proiectul Rosia Montana. In acest context reprezentantii PSD din Comisia Rosia Montana au propus joi colegilor un nou proiect de lege privind exploatarea de la Rosia Montana. Sursele citate au explicat ca modificarea radicala a proiectului de lege de la Guvern este facuta in Parlament cu acordul premierului Victor Ponta si are ca scop crearea unei baze legale pentru exploatarea de la Rosia Montana.

In ciuda protestelor PNL si UDMR, social-democratii au amendat, cu ajutorul reprezentantilor PC si cei ai minoritatilor, proiectul de lege venit de la Guvern.

Astfel, la dezbaterile din comisie, social-democratii au venit cu un nou proiect de lege, care scoate acordul cu RMGC si exploatarea de la Rosia Montana din text si reglementeaza doar exploatarea minereurilor auro-argentifere din cadrul unor proiecte miniere de interes public deosebit.

Presedintele Comisie Rosia Montana, Darius Valcov, a declarat la finalul sedintei ca nu se mai vorbeste de proiectul Rosia Montana, ci de Legea privind unele masuri pentru stimularea exploatarii minereurilor auro-argentifere din cadrul unor proiecte miniere de interes public deosebit.

  • Darius Valcov: S-au adoptat opt amendamente, de la titlul legii care a fost modificat si primele sapte articole care au schimbat total legea, spunem noi. Acordul a fost scos. In articolul 1 din proiectul de lege se pomenea de un acord. Acordul a fost respins si au existat sapte amendamente. Niciun amendament nu face referire la proiectul Rosia Montana. Noi am considerat ca acest acord nu isi are locul in aceasta lege. (...) Nu putem noi, prin lege, sa avizam un acord (...) Pentru toate exploatarile de acest fel redeventa va fi de 6%, nu putem sa spunem ca doar pentru exploatarea aceasta"

Ce prevede noua lege

  • Titlul legii a fost modificat din 'Lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania' in 'Lege privind unele masuri pentru stimularea exploatarii minereurilor auro-argentifere din cadrul unor proiecte miniere de interes public deosebit'. 
  • In situatia in care cantitatile de minereu contin elemente chimice, altele decat aur si argint, si se justifica exploatarea acestora pentru scopuri comerciale, titularul licentei de exploatare a minereurilor auro-argentifere din cadrul proiectelor miniere de interes public deosebit nu poate proceda la exploatarea respectivului minereu decat dupa obtinerea, in conditiile legii, a unei noi licente sau a unui nou permis in acest sens.
  • Titularii licentelor de exploatare au obligatia sa utilizeze cele mai avansate tehnologii, disponibile la momentul exploatarii, care sa previna evenimente de natura deversarilor sau emisiilor de substante periculoase ori poluante, sub forma lichida, solida ori gazoasa, precum si orice alte evenimente care pot afecta ecosistemele naturale si antropice.
  • Titularii licentelor sunt obligati sa acopere integral costurile oricaror accidente ecologice, in conformitate cu prevederile Directivei Parlamentului European si a Consiliului 2004/35/CE din 21 aprilie 2004, si sa nu aduca prejudicii patrimoniului cultural national si sa protejeze constructiile sau partile de constructie, impreuna cu instalatiile, componente artistice elementele de mobilare interioara sau exterioara care fac parte integranta din acestea.
  • Procedura pentru obtinerea aprobarii scoaterii definitive din circuitul agricol a suprafetelor de pajiste aflate in perimetrul proiectelor miniere de interes public deosebit se aproba prin ordin al ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, 

Sursele HotNews.ro au explicat ca modificarea radicala a proiectului de lege de la Guvern este facuta in Parlament cu acordul premierului Victor Ponta si are ca scop crearea unei baze legale pentru exploatarea de la Rosia Montana."In acest sens au fost foarte importante racolarile de la PP-DD pentru a crea o majoritate stabila in special la Camera Deputatilor care este forul decizional pe aceasta lege".

De altfel, noua configuratie politica in Parlament arata exact acelasi lucru. Social-democratii si-au intarit randurile si au racolat in special deputati. Cum UDMR se opune proiectul de lege, PSD a negociat sprijinul minoritatilor si cel al PC.

Cu ultimele racolari, La Camera Deputatilor PSD are 167 de parlamentarii, plus 18 mandate din grupul PC si 18 ale Minoritatilor Nationale. In in total, 203 mandate. Majoritatea la Camera Deputatilor pentru adoptarea proiectelor de lege organice este de 204, iar PSD ar mai avea nevoie doar de un vot.