Marius Marinescu, presedintele de onoare al Federatiei pentru Protectia Animalelor si Mediului (FPAM), ONG cu care USL a semnat in decembrie 2011 un protocol de colaborare se angaja sa promoveze printr-o initiativa legislativa interzicerea eutanasierii cainilor comunitari, a fost inlocuit, la cerere, in Consiliul Economic si Social, organismul consultat obligatoriu de catre initiatorii proiectelor de acte normative. Locul lui a fost luat de Mircea Serbanoiu, presedinte al aceleiasi organizatii.

Marius Marinescu si Victor Ponta, la semnarea protocolului de colaborareFoto: Agerpres

Modificarea a fost facuta printr-o decizie a premierului Victor Ponta publicata miercuri in Monitorul Oficial, Nr. 589.

In decembrie 2011, USL a semnat un protocol de colaborare cu Federatia pentru Protectia Animalelor si Mediului (FPAM), un ONG infiintat in aceeasi luna de fostul senator Marius Marinescu. Prin acest protocol, valabil pana in 2020, USL se angaja sa promoveze printr-o initiativa legislativa interzicerea eutanasierii cainilor comunitari.

ONG-ul lui Marinescu a fost inclus in august 2013, printr-o decizie a premierului Victor Ponta, in Consiliul Economic si Social, organismul consultat obligatoriu de catre initiatorii proiectelor de acte normative.

Protocolul de Colaborare pentru "protejarea mediului si apararea drepturilor animalelor din Romania" a fost incheiatintre Uniunea Social-Liberala (USL) si Federatia pentru Protectia Animalelor si Mediului (FPAM) pe data de 21 decembrie 2011.

Potrivit documentului, USL si FPAM "vor colabora pentru implementarea politicilor de protectie a mediului si a animalelor (...) vor monitoriza activitatea Executivului, astfel incat sa opreasca si sa previna masurile abuzive luate de autoritati, precum si incalcarea legislatiei romane, a reglementarilor comunitare si a Tratatelor si Conventiilor europene si mondiale cu privire la protectia mediului si animalelor" si, de asemenea, "in urma consultarilor cu Federatia pentru Protectia Animalelor si Mediului, Uniunea Social-Liberala va depune, in Parlamentul Romaniei, in sesiunea legislativa de la inceputul anului 2012, o initiativa legislativa care sa impuna normele europene in ceea ce priveste gestionarea cainilor comunitari, prin interzicerea eutanasierii".

Federatia pentru Protectia Animalelor si Mediului (FPAM) era la acel moment un ONG recent infiintat, la 8 decembrie 2011, de catre fostul senator Marius Marinescu, cunoscut pentru initierea legilor pentru protectia animalelor. In conducerea acestuia, pe langa Marius Marinescu, cu functia de presedinte de onoare, mai figureaza Mircea Serbanoiu - presedinte si Paula Iacob - prim-vicepresedinte.

  • ONG-ul lui Marinescu, inclus in Consiliul Economic si Social

Anul acesta, printr-o decizie publicata in Monitorul Oficial in data de 1 august, premierul a desemnat cele 15 organizatii neguvernamentale care fac parte din Consiliul Economic si Social (CES), alaturi de sindicate si patronate. Intre acestea se numara si Federatia pentru Protectia Animalelor si Mediului a lui Marius Marinescu. (Cei 15 membri ai plenului CES care sunt reprezentantii societatii civile sunt numiti prin decizie a primului-ministru, la propunerea Ministerului Muncii).

Consiliul Economic si Social este institutia consultata obligatoriu de catre initiatorii proiectelor de acte normative din domeniul sau de competenta, Parlament sau Guvern. Mai precis, initiatorii proiectelor de acte normative au obligatia de a solicita pentru acestea avizul consultativ al CES.

Astfel, dupa cum noteaza si organizatia pe site-ul sau, prin intrarea in CES, Federatia pentru Protectia Animalelor si Mediului "este recunoscuta ca singura autoritate in domeniul protectiei mediului, in care intra si animalele, din Romania","are un cuvant de spus cu privire la actele normative initiate de Guvern si Parlament pentru domeniul de competenta", si "poate initia proiecte de acte normative din sfera ei de activitate, care vor fi avizate de catre reprezentantii CES".

  • Cine este Marius Marinescu

Marius Marinescu a fost senator in legislatura 2004-2008, ales pe listele Partidului Democrat. Exclus din PD in 2007, el a intrat apoi in Partidul Conservator, din care a demisionat in 2009, inscriindu-se la scurt timp in PRM.

Este initiatorul proiectului de lege pentru modificarea si completarea legii 205/2004, privind protectia animalelor, devenita legea nr.9/2008 (Legea Marinescu I).

El a initiat de asemenea si un proiect de lege pentru modificarea si completarea OUG155/2001, privind programul de gestionare a cainilor fara stapan (Legea Marinescu II)