"Presedintele Romaniei a trecut in revista evenimentele intamplate incepand cu data de 3 iulie, aspecte cunoscute in cancelariile occidentale cu care ambasadorii nostri au relatii institutionale. Aceste evaluari apar de altfel si in raportul MCV si nu se pune problema ca ar fi declarat vreun razboi politic cuiva", afirma Cristian Diaconescu, seful cancelariei prezidentiale, intr-o declaratie transmisa redactiei HotNews.ro. Mai lideri USL au criticat declaratiile lui Traian Basescu facute la prima sa iesire publica dupa referendumul din 29 iulie, calificandu-le drept conflictuale. Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a spus ca ele reprezinta un nou motiv de suspendare.

"Presedintele s-a exprimat pentru continuitate in politica externa, pentru o orientare pro-Vest si pentru consolidarea si aprofundarea parteneriatelor strategice. A evidentiat ca unele institutii fundamentale ale statului au rezistat luptei politice, cu obiectivitate, ceea ce reprezinta pe de-o parte o garantie pentru functionarea democratica a tarii noastre iar pe de alta parte un argument in ceea ce priveste evaluarea pozitiva a Romaniei din perspectiva deciziile care se vor lua privind acordul Schengen", a mai spus seful cancelariei prezidentiale.

Cristian Diaconescu sustine ca mesajul presedintelui "a oferit practic diplomatilor romani raspunsuri la intrebari pe care acestia le primesc si in fata carora cei mai multi trebuie sa ofere argumente convingatoare. Presedintele a cerut aparatului diplomatic sa nu faca politica si sa reprezinte strict interesele tarii."

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, la Cotroceni, că nu este de acord cu instalarea unui sistem direct de comunicare la Cotroceni cu ambsadele României, pe care a calificat-o drept o "solicitare fără precedent". Corlatean a mai declarat că nu este bine ca în politica externă să se vorbescă pe două voci.

Presedintele Traian Basescu le-a cerut, marti, ambasadorilor, in timpul unei intalniri la Palatul Cotroceni, sa transmita ca "institutiile statului au functionat corect", adaugand ca va solicita "raportari trimestriale" in legatura cu parteneriatele strategice ale Romaniei.

"Intamplarile din 3-6 iulie si de dupa nu modifica politica externa in nicun fel. Directia este vest, cei care ne pot garanta ceea ce avem ca obiectiv - cresterea nivelului de trai ne-o garanteaza UE, iar securitatea ne-o garantam impreuna cu partenerii din NATO. Va voi solicita raportari trimestriale. Se impune cresterea nivelului de valorificare a parteneriatelor strategice pe care le avem", a declarat presedintele Traian Basescu la intalnirea cu ambasadorii.