USL a demarat miercuri procedura de suspendare a lui Traian Basescu. Potrivit Constitutiei Romaniei, presedintele tarii poate fi suspendat din functie in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, iar acesta poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa. Suspendarea sefului statului trebuie adoptata de Parlament cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Totodata, pe perioada cat presedintele de drept este suspendat, interimatul este asigurat de presedintele Senatului, in acest caz Crin Antonescu. Vezi in text procedura completa de demitere a presedintelui Romaniei si care sunt atributiile presedintelui interimar.

Potrivit Constitutiei articolul 95 privind suspendarea din functie prevede:

(1) In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa

(2) Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui.

(3) Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui.

Dupa ce Guvernul a dat miercuri o Ordonanta de Urgenta care a modificat Legea de functionare a CCR astfel incit Curtea Constitutionala sa nu mai dea aviz obligatoriu pe hotaririle Parlamentului, procedura de suspendare a presedintelui este simplificata. Avizul pe care Curtea Constitutionala trebuie sa-l dea, prevazut in Constitutie la articolul 95, alin 1 este un aviz consultativ.

Potrivit legii referndumului in vigoare, referndumul este valid si presedintele poate fi demis cu voturile a jumatate plus unu din numarul cetateniilor cu drept de vot. USL vrea sa se foloseasca de o hotarare a Curtii Cosntitutionale din 2007 care spune ca presedintele Romaniei poate fi demis cu votul a jumatate plus unu din numarul cetatenilor care si-au exprimat votul.

Daca presedintele este suspendat interimatul functiei este preluat de Crin Antonescu

Potrivit Constitutiei articolul 98 care prevede interimatul functie

(1) Daca functia de Presedinte devine vacanta ori daca Presedintele este suspendat din functie sau daca se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor.

Presedintele interimar are urmatorele interdictii:

  • nu poate adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii.
  • nu poate dizolva Parlamentul  

Presedintele interimar are urmatoarele atributii:

  • emite decrete care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. Nepublicarea atrage inexistenta decretului.
  • incheie tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern, si le supune spre ratificare Parlamentului, intr-un termen rezonabil. Celelalte tratate si acorduri internationale se incheie, se aproba sau se ratifica potrivit procedurii stabilite prin lege.
  • la propunerea Guvernului, acrediteaza si recheama reprezentantii diplomatici ai Romaniei si aproba infiintarea, desfiintarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice
  •  poate declara, cu aprobarea prealabila a Parlamentului, mobilizarea partiala sau totala a fortelor armate. Numai in cazuri exceptionale, hotararea Presedintelui se supune ulterior aprobarii Parlamentului, in cel mult 5 zile de la adoptare.
  • in caz de agresiune armata indreptata impotriva tarii, Presedintele Romaniei ia masuri pentru respingerea agresiunii si le aduce neintarziat la cunostinta Parlamentului, printr-un mesaj. Daca Parlamentul nu se afla in sesiune, el se convoaca de drept in 24 de ore de la declansarea agresiunii.
  • confera decoratii si titluri de onoare;
  • acorda gradele de maresal, de general si de amiral;
  • acorda gratierea individuala.

USL a demarat miercuri actiunea de suspendarea presedintelui Traian Basescu si urmeaza sa depuna raportul la Birourile Permanente ale Parlamentului. In paralel, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care modifica legea Curtii Constitutionale astfel incat hotararile Parlamentului sa nu mai fie contestate la CCR. Totodata surse din interiorul USL au declarat pentru Hotnews.ro ca la Guvern se ia in calcul si modificari la legea referendumulu care sa faca mult mai simpla suspendarea si apoi demiterea presedintelui Traian Basescu. (vezi aici mai multe detalii despre planul USL).

Citeste si: