USL a demarat miercuri actiunea de suspendarea presedintelui Traian Basescu si urmeaza sa depuna raportul la Birourile Permanente ale Parlamentului. In paralel, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care modifica legea Curtii Constitutionale astfel incat hotararile Parlamentului sa nu mai fie contestate la CCR. Totodata surse din interiorul USL au declarat pentru Hotnews.ro ca la Guvern se ia in calcul si modificari la legea referendumulu care sa faca mult mai simpla suspendarea si apoi demiterea presedintelui Traian Basescu. (vezi aici mai multe detalii despre planul USL).

Ora 21.35: USL intentioneaza sa programeze referendumul pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu pentru data de 29 iulie, au declarat surse politice pentru HotNews.ro.

Ora 17.50: Crin Antonescu: Sedinta birourilor reunite ale Camerelor a avut un singur punct de discutat: solicitarea unei sedinte extraordinare in 5-6 iulie. Birourile reunite au hotarat cu larga majoritate convocarea sesiunii extraordinarea care va debuta cu sedinta Camerelor reunite, joi 5 iulie, la ora 10:00.

Noul presedinte al Senatului a precizat ca vor avea loc 2 sedinte, una joi, in cadrul careia se da citire actului prin care se cere suspendarea presedintelui si alta vineri, in care propunerea va fi votata.

Dupa sedinta de miercuri a Birourilor reunite, in care s-a stabilit calendarul procedurii, presedintele este anuntat de solicitarea suspendarii iar, in cazul in care doreste, seful executivului se poate adresa tot joi Parlamentului. Crin Antonescu a precizat ca se va cere apoi avizul Curtii Constitutionale oferindu-i un termen de 24 de ore astfel incat vineri dupa-amiaza sa poata avea loc o noua sedinta a Parlamentului in cares a se discute din nou si sa se voteze suspendarea sefului statului.

Vezi calendarul suspendarii presedintelui Traian Basescu.

Ora 17.00: Birourile permanente ale Parlamentului isi incep activitatea. Liderii USL au inceput sa vina la Biroul permanent.

Ora 14.58: Democrat liberalii au convocat sedinta Colegiului Director pentru luni, 9 iulie. Surse democrat liberale au declarat pentru Hotnews.ro, ca liderii PDL vor sa mobilizeze oamenii din teritoriu pentru campania privind referendumul.

Ora 14.37: Birourile Permanente reunite al Senatului si Camerei vor avea sedinta la ora 17.00 pentru depunerea documentului USL de suspendare a lui Basescu. Pe ordinea de zi a Birourilor Permanente reunite este cererea grupurilor parlamentare ale PSD si PNL pentru convocarea unei sesiuni extraordinare, in perioada 5 - 6 iulie.

"Si eu si dl presedinte Crin Antonescu am primit cererea grupurilor parlamentare PNL si PSD din Camera Deputatilor si Senat pentru convocarea unui Birou Permanent reunit de urgenta si o sesiune extraordinara.

M-am uitat in Regulament, pe documentele care au fost anexate si am decis impreuna ca acest Birou reunit sa fie la ora 17,00, ca sa verificam aceste documente din punct de vedere regulamentar si sa le dam timp si colegilor din Opozitie si liderilor de grup sa fie prezenti si sa fie informati de catre secretarii generali ai celor doua Camere sau de inlocuitorii acestora: a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

Viorel Hrebenciuc a anuntat ca sedinta de plen decisiva ar putea avea loc joi dimineata. Potrivit acestuia raportul pentru suspendarea presedintelui are 17 pagini si se refera la actiunile lui Traian Basescu incepand din 2009.

0ra 13.40: Purtatorul de cuvant al PNL, Mihai Voicu a declarat la Realitatea TV ca vineri s-ar putea vota in plen suspendarea presedintelui.

Ora 13.12 Ministrul delegat in relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa a confirmat informatia. "Ordonanta este o revenire la normalitate, pentru ca lucrurile stateau similar si inainte de 2007", a declarat Dusa

Ora 13.05: Surse politice au declarat pentru HotNews.ro ca Guvernul ar fi adoptat o Ordonanta de Urgenta care a modificat Legea de functionare a CCR astfel incit Curtea Constitutionala sa nu mai dea aviz obligatoriu pe hotaririle Parlamentului. Guvernul nu a confirmat inca informatia

Ora 13.05: Surse politice au declarat pentru HotNews.ro ca Guvernul ar fi adoptat o Ordonanta de Urgenta care a modificat Legea de functionare a CCR

Ora 12.51: Kelemen Hunor a anuntat ca UDMR va decide daca voteaza suspendarea sau nu in functie de documentul depus de USL. Laszlo Borbely, Mate Andras, Kelemen Hunor au sosit la biroul ministrului delegat in realatia cu Parlamentul, Mircea Dusa unde se discuta raportul pentru suspendarea lui Traian Basescu. Kelemen Hunor: Sunt foarte multe motive pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Ora 12.19: Juristii USL vor depune astazi la Parlament cererea de vot pentru suspendarea lui Traian Basescu, a anuntat Eugen Nicolaescu (PNL). Daca astazi putem sa depunem cererea de suspendare, maine poate avea loc sedinta de plen in care sa fie citita si sa fie invitat presedintele care sa dea explicatiile necesare, a spus Nicolaescu

Potrivit lui Nicolaescu, pe procedura legislativa si constitutionala USL dupa prezentarea raportului in plen si a punctului de vedere al lui Traian Basescu parlamentarii vor cere avizul consultativ la Curtea Constitutionala. "Birourile Permanente vor convoca o sesiune extraordinara in care sa fie citit documentul si la care va fi invitat si presedintele Basescu pentru a-si spune punctul de vedere. Plenul analizeaza informatiile primite si va decide daca este suficient sau nu. In cazul in care plenul va decide ca nu sunt suficiente informatiile se va crea o comisie care va lucra o perioada de timp si va face cu un raport final.

Daca e suficient, textul merge la CCR si se asteapta avizul consultativ, dupa care se va face un nou plen care sa voteze. Vom solicita CCR un termen pentru pronuntare. Ca o opinie personala declaratia de aseara a fost adaugata in document. E mai mult decat o batjocura la adresa Parlamentului", a explicat Nicolaescu.

Ora 11.44: Sedinta la grupurile parlamentare UDMR pentru a decide pozitia partidului daca se ajunge la vot pentru suspendarea lui Traian Basescu

Ora 11.18: Victor Ponta: "Nu a existat si nu va exista niciun fel de act normativ prin care sa fie schimbati. Exista niste prevederi constitutionale pe care le respectam. Nu exista vreo intentie de a le afecta independenta. Pentru a rispi orice fel de indoieli ale partenerilor europeni, ministrul Justitiei a propus azi ca orice fel de sesizari referitoare la persoana sau persoanele care ocupa functiile de judecatori la CCR vor fi retrase pentru a nu mai lasa loc de interpretare. CCR si judecatorii sai sunt independenti

Avem obligatia sa asiguram stabilitate si predictibilitate actului administrativ. Evident, exista batalii politice intre presedintele tarii si Parlament, sau in interiorul Parlamentului. Guvernul, dupa cum ati vazut si ieri, nu s-a implicat, nici eu personal nu am fost acolo, tocmai pentru a incerca sa nu intervenim in procedurile parlamentare. Resping orice incercare a oricarei forte politice, inclusiv din partea presedintelui Romaniei, de a implica Guvernul intr-un conflict parlamentar care nu ne priveste", a declarat Ponta in debutul sedintei de Guvern.

Potrivit Constitutiei articolul 95 privind suspendarea din functie prevede:

  • (1) In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa
  • (2) Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui.
  • (3) Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui.

Potrivit legii referndumului in vigoare, referndumul este valid si presedintele poate fi demis cu voturile a jumatate plus unu din numarul cetateniilor cu drept de vot. USL vrea sa se foloseasca de o hotarare a Curtii Constitutionale din 2007 care spune ca presedintele Romaniei poate fi demis cu votul a jumatate plus unu din numarul cetatenilor care si-au exprimat votul.

Daca presedintele este suspendat interimatul functiei este poate fi preluat de Crin Antonescu care este presedintele Senatului si al doilea om in stat.

Potrivit Constitutiei articolul 98 care prevede interimatul functiei

  • (1) Daca functia de Presedinte devine vacanta ori daca Presedintele este suspendat din functie sau daca se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor.

Presedintele interimar are urmatorele interdictii:

  • nu poate adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii.
  • nu poate dizolva Parlamentul   

Presedintele interimar are urmatoarele atributii:

  • emite decrete care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. Nepublicarea atrage inexistenta decretului.
  • incheie tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern, si le supune spre ratificare Parlamentului, intr-un termen rezonabil. Celelalte tratate si acorduri internationale se incheie, se aproba sau se ratifica potrivit procedurii stabilite prin lege.
  • la propunerea Guvernului, acrediteaza si recheama reprezentantii diplomatici ai Romaniei si aproba infiintarea, desfiintarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice
  • poate declara, cu aprobarea prealabila a Parlamentului, mobilizarea partiala sau totala a fortelor armate. Numai in cazuri exceptionale, hotararea Presedintelui se supune ulterior aprobarii Parlamentului, in cel mult 5 zile de la adoptare.
  • In caz de agresiune armata indreptata impotriva tarii, Presedintele Romaniei ia masuri pentru respingerea agresiunii si le aduce neintarziat la cunostinta Parlamentului, printr-un mesaj. Daca Parlamentul nu se afla in sesiune, el se convoaca de drept in 24 de ore de la declansarea agresiunii.
  • confera decoratii si titluri de onoare;
  • acorda gradele de maresal, de general si de amiral;
  • acorda gratierea individuala.