Un fenomen umblă fără milă prin stațiunile-mahalale de la Marea Neagră. De la Năvodari la 2 Mai, de la Mamaia la Saturn, de la Neptun la bietul Cap Aurora. Mame și tați freacă uațapul sau tiktocul și-și uită copiii la mare. Copiii se rătăcesc, habar n-au drumul spre cearceaf sau șezlong. Părinți uitând de proprii prunci - fenomen de fiecare zi anunțat de Salvamari. Salvamarii sunt și babysitteri, nu doar opresc năucii să intre-n apa bântuită de ucigașul curent RIP.

Salvamari. Cine-i vede? Cine-i înjură?Foto: AGERPRES

"Uite-i tata? Unde-i mama?" - întreba un salvamar la Mamaia.

Fetița plângea și arăta cu degetul încolo. Unde încolo? Uite încolo? Degețelul ei împunge o mulțime de maimuțoi din primul rând de plajă. Unii ghiorăe un frape, alții freacă telefonul. Unii fac castele cu copiii, alții stau la bronzat. Fetița plânge și mai tare. Salvamarul o ține lângă el. Din obișnuință, cam în cinci minute, apar și părinții la mal. Fetița plânge și iar plânge. Salvamarul ia copilul de o mănă și cu cealaltă ia fluierul și fluieră la doi "curajoși" care au depășit limita, înoată după balize.

Ce-mi face Salvamarul în al doilea moment?

Copilul e în siguranță lângă el. Cele două vieți de dincolo de baliză îl neliniștesc. Se crează un mic infern. Marea își face felul. Val, val, se sparge de mal. Fluierul. Chirăitul copilului. Trece timpul. Salvamarul își vede năucii din larg intrați în turmă. Se ocupă de fetiță. Cu 2 vorbe dulci o mai liniștește. Privește din nou în zare. Teritoriul lui e în regulă. Trimite vorbă printre oameni despre fetița rătăcită. În sfârșit, o mamă își revendică fetița. Vai, cum s-a putut? Vai, unde ai fost? Vai, ce mă fac cu tine? Fetița plânge și mai tare când o vede. Mama banală o ia la rost. Puțin, nu prea rău. sanchi, să se salveze de momentul penibil.

De vină oare cine este? Fetița? Mama? Tictocul? uațapul? Cine? Cine? frecatul mentei pe uațap face ravagii la Marea Neagră.

Uiți de plictiseala valurilor, duuuuus - întooooors. Uiți de soaaaaare? Bă, ce dogoare! Uiți de nisippppp, de Naturăăăă. Dă-le draq. Am venit la mare cu copilul să bag în venă frapeuri și să frec mobilul, ce să fac eu la mare? Dă-o draq de natură! Faci ce faci și faci ce faci și acasă și la serviciu și la distracție, destindere.

Freci menta pe net și uiți de copil. E el esențial în viața ta? Te preocupă?

De aia repet, insistent apelul. Mamelor din lumea-ntreagă, eu vă dau un singur sfat: lăsați copii la înecat din cauza la uațap. Iar legat de aceia care zic că eu am vorbit doar de uațap și tictocul ar fi bun de frecat. Uite vă fac și vouă o rimă. Atenție la mine! părinții fani tictoc: Freci tiktok / fumează pân-la chiștoc /dă-l valului pe năpârstoc!

Părinți, viața e frumoasă merită trăită pe tiktok, pe uațap și pe emag

Copiii crează griji. Salvamarii au grijă de copiiiii, drăguțiiiii de ei. Bă, dar, apropo, chiar idioți sunt copiiiii să se rătăcească de mine, mama, de tine, tata? Cu cine seamănă, domle?

Pe lângă chestii de astea uite ce-i pe LITORALUL 2023:

Morți 22 și doi smardoi la Marea Neagră. De vină e curentul RIP

De ce totuși ne-nghesuim ca oile la Marea Neagră? Minivacanța de Sfânta Mărie și alte vacanțe. În ritm de Chirilă, Connect-R, Trenet, Gheboasă

Berea e scumpă rău.

Eminescu stă cu fundu’ la Mare

E Coli plutește-n apă.

Imobiliarele sufocă Litoralul.

Șezlonguri, cearceaf și baldachin

Ce iatagan! ce sân! ce bulan! E înghesuială pe plajă e ocheadă și mitocanie la Marea Neagră

Muzicile de pe plajă care ne nenorocesc creierii. Cazul excepțional al Jaguarului din Vama Veche