Unde-s pepenele, porumbul, semințele de dovleac și floare. Dar, vai roșia cu ceapă și telemeaua, pe care bulgarii o pun respectuoși în calea turistului. E fărădelege la Mare fără PEȘTELEEEEE pescuit din Mare/Dunăre. Ideea în sine că ești la mare și mănânci lucruri de sezon e foarte iubită de poporul român. Pardon, turistul român. Or, HORECA urăște cu înverșunare astfel de bunăciuni. E anotimpul prostiilor ăstora. Se împute recolta de pepene, se împute Peștele tras proaspăt din Mare sau din Dunăre. HORECA ne servește congelate sau necoapre de la supermarket. Cică, se ține sus stindardul: românul la mare vrea să mănânce deosebit. Ce-i deosebit în mâncarea congelată? Nu-i nimic. Nu vrem pește congelat adus din Surinam sau Țările Nordice. Vă spun eu de ce urăște HORECA astfel de lucruri elementare. Că se fac gunoi prea repede! Că-i prea mic adaosul comercial. De ce urăște HORECA peștele, pepenele, porumbulul, semințele de dovleac și floare? Cât să ciordească la adaos? Pe Litoral, la Marea Neagră.

Pește preistoricFoto: CHRISTIAN DARKIN / Sciencephoto / Profimedia

La Marea Neagră, pe Litoral se trăiește ca Regele

Numai cefe de porc, numai tone de somon, numai ragu și doar caras din Coasta de Azur. Prepeliță servită pe crenguțe de rozmarin. Jeleu în scoici adevărate. Focă afumată. Muie de stridii pe tărtăcuță rule. Toate necate de șampanie lombroziană. Și alte aberații de astea. Haide, bre, avem și noi aici mâncarea noastră. E, Doamne ajută, Sfânta Marie mâine poimâine. S-a făcut roșia, s-a copt pepenele, e telemeaua o bomboană de fată! Nu mai zic de pește. Din Dunăre sau Deltă.

De ce tu cramă îmi dai mie congelătură, când am prospătură, la doi pași?

De ce nu ne lăsați să tocăm semințe de floare? De ce nu mâncăm alune cu bere? De ce nu spargem pepenele de Dăbuleni în restaurant? De ce nu ne dați roșia roșie din piață și ne aruncați niște necoapte de la Metro? Vrem fresh peștele nu congelat. Vrem să spargem turtele pline de semințe de dovleac, de floare.

Aha, nu e destul pentru voi?

Costă prea puțin știuletele?

Vă pică prea puțin de la peștele care voios ar da din coadă?

Mâncăm numai strâmbături și gelături, doar mâncare împuțit de congelată.

Păi, de asta merg eu la marea cea mare?

Vreau salooon de spart semințe cu bere. Vreau restaurant de spart pepene cu capul. Vreau reserve cu pește proaspăt, care încă să dea cu coada, să-l aleg eu cu ochiul. Când vine prăjit în farfurie să-l privesc în ochi și să urlu: exiștiiii! Unde-s astea? Eu vreau, Litoralul vrea! Voi, bre, de ce nu vreți? Nu vă place să gustați un leu venit de la noi? Atât să vă fie câștigul, nu-i destul?

Sunt pline falezele de mucoși care ne vand porumb fiert! Deci, se poate. Sunt tone de oameni cu pepeni la colț de stradă în Eforie! Deci, se poate. Sunt terase cu banala hamsie, slăvită să-i fie existența congelată! Deci se poate! Vrem să tocăm semințe mitocănește! Vrem mitocănie dacă așa se cheamă. Mitocănie de roșie proaspătă cu telemea și ceapă. Mitocănie de pepene, de porumb pe țambal sau fiert. Ne numiți mitocani pe cei care vrem simplitate? Noi vă zicem hoțomani!

Ne împuie capul pe plajă țigăncușii de Năvodari, planturoasele de 23 August sau zmeii bătrâni din Techirghiol:

Porumbuuuul, ia porumbeluuuuul! Ia pepenoaicaaaaa, bre, rece ca gheața, brează că rațaaaa! Ce pofte se nasc pe plajă! Ce chef de viață îți dau urletele astea pe plajă.

Face prea mult gunoi, cică.

Sunt prea proaspete și se strică repede.

Cică ies din ele:

Coaja, sîmburii de pepene,

spinarea de pește,

cotorul de porumb

mijlocul de roșie

foșneala de ceapă,

zărul de telemea. Fac gunoi, domle, prea mult. Dar astea aduc vara, plenitudinea de vară. Asta aduce natura. Asta ne dă Soarele. Îți pute natura, coana HORECA, pute?

Pute și Marea, săraca!

E nevoie de prospătură ca să se înfrățească Natura, pământul roditor cu Marea. Pe Litoral e plin de congelătură. Pute a congelătură.

Pute a prospătură la Bulgari.

De asta fugim la bulgari.

La scoica de Dalboca.

La pepenele de Krapets.

La roșia de Bolata.

La telemeaua de Rusalka.

La peștele de Balcik.

Bulgarii nu fac gunoi, bre, coanî HORECA pentru noi, Regii? Suntem în sufletul nostru marin Regi de roșie, de pepene rece, de telemea, de pește, de scoică.

Pe lângă astea la Mare:

Ce iatagan! ce sân! ce bulan! E înghesuială pe plajă e ocheadă și mitocanie la Marea Neagră

Berea e scumpă rău.

Eminescu stă cu fundu’ la Mare

E Coli plutește-n apă.

Imobiliarele sufocă Litoralul.

Șezlonguri, cearceaf și baldachin