Cristian Tudor Popescu intra in conflict cu HotNews.ro, cu editorialisti de la Gandul, colegii sai, cu toti cei care n-au remarcat inca talentul literar al lui Sorin Ovidiu Vantu. "Vad ca Hotnews a facut o lista neagra cu avocatii politici si mediatici ai lui S.O Vantu care au sarit sa-l apere. A face liste negre pe baza opiniilor exprimate public de niste oameni e un procedeu introdus in presa postdecembrista de latura, maculatura "Romania mare" in anii '90. Nu pot fi de acord cu un asemenea procedeu specific presei din regimurile securist-dictatoriale. (Nu ma aflu pe aceasta lista, deci vorbesc de un principiu, nu de ceva ce m-ar afecta personal)", scrie dl Popescu in editorialul Basescu, avocatul lui Vantu, publicat astazi in ziarul Gandul. Un text simpatic, dar plin de inexactitati si rataciri jurnalistice.

Dan TapalagaFoto: Hotnews
  • Din capul locului: HotNews.ro n-a intocmit liste negre. Articolul Armata avocatilor lui Vantu defileaza pe micile ecrane este un text sec, un inventar arid de pozitii publice exprimate de principalii jurnalisti si politicieni in zilele retinerii si arestarii lui Sorin Ovidiu. Gasiti acolo citatele exacte, furnizate de Monitoring Media, nealterate de interpretari tendentioase. Sa-l califici drept text bolsevic, securist sau sa-l compari cu macultatura tip Romania Mare inseamna sa comiti o mojicie gazetareasca fara margini. O marsavie. Relevanta publica a unui inventar intr-un astfel de moment-test este uriasa: cine-l apara pe SOV fara argumente sau probe clare, si se foloseste in schimb de speculatii si elemente emotionale ca sa deturneze opinia publica pe false piste, tradeaza interesul public.
  • Pe domnul Popescu nu-l deranjeaza ca apologetii unui suspect de infractiuni grave acapareaza, la fel ca in cazul Becali, spatiul public, sufocandu-l cu intoxicarile lor. Nu vede mineriadele impotriva justitiei, zidul de vorbe, tipete si amenintari ridicat in jurul unui om acuzat ca a pagubit, impreuna cu Nicolae Popa, 300.000 de oameni, furati de vreo 300 de milioane de dolari. In schimb, CTP spumega revoltat ca pledoariile avocatilor din presa si politica se pot gasi rapid, grupate, pe teme, intr-un text. Propriile lor ziceri califica lista ca fiind alba, neagra. Repet: HotNews.ro n-a calificat-o nicicum, CTP o face. Daca vrea liste autentic bolsevice, scrise in stil Romania Mare, le gaseste citind Cotidianul lui Nistorescu. La scurt timp dupa preluarea ziarului, Nistorescu a publicat abjectia intitulata Fripturistii lui Traian Basescu. Topul beneficiarilor. Un text imund, mustind de atacuri la persoana. Nu-mi amintesc sa-l fi indignat pe CTP, pe motiv de procedura securist-bolsevica, desi oroarea jurnalistica parea decupata din Saptamana lui Barbu.
  • CTP si Nistorescu stau cu listele pregatite, dar striga primii: "E mai rau ca in anii '50". Sunt primii cu calomnia sub limba, dar tot ei urla lezati in fata unui text sec, golit de orice adjective sau referinte personale. De pilda, CTP n-are nici o problema sa scrie, chiar in textul anti-lista, despre propria lui lista. Iat-o: "Insi din secta Martorii lui Basescu, neavand ce sa-mi gaseasca in relatia, cvasiinexistenta, cu Vantu s-au agatat de faptul ca am spus despre domnul in cauza ca are certe inclinatii literare." Deci dl. CT Popescu are in cap o lista, lista lui. I-a fisat frumos pe "insii din secta Martorii lui Basescu", dar uraste listele, ca asta numai in dictatura securistului Basescu se poate intampla. Golanas, vorba talentatului domn Vantu. Sa reciteasca CTP portretele facute de prietenul sau de idei, Nistorescu, in Cotidianul, unor Patapievici, Liiceanu, Cartarescu, Lazaroiu, Voinescu etc. Sau te pomenesti ca tocmai ei or fi "insii din secta Martorii lui Basescu" si ca, in sinea lui, CTP freamata de bucurie lecturand "Topul fripturistilor" intocmit de Nistorescu?
  • Isi mai amintesc dl CTP, dl Nistorescu de listele "cu sustinatorii lui Basescu" intocmite de Cotidianul si Realitatea TV in plina campanie electorala? Eu imi amintesc cum m-am trezit anul trecut, intr-o seara, cu poza la televizor, asezat intr-o galerie de personaje absolut onorabile, avand singura vina de a gandi autonom si critic. Ore in sir, Adrian Ursu si Oana Stancu ne demascau, seara, in direct, sa vada tot poporul cine sunt sustinatorii dictatorului Basescu, si eventual sa-i alerge a doua zi pe strazi. A carait atunci ceva CTP impotriva Realitatii TV? Racnea cineva ca-s metode bolsevice, securiste, specifice dictaturii? Dar, ce mai conteaza mijloacele, daca SOV si CTP au scopuri comune: alungarea dictatorului. 
  • Daca CTP a inceput sa gandeasca la fel cu Nistorescu, ar trebui sa cada pe ganduri. Sau din Gandul. A ajuns sa fie criticat in propriul ziar din cauza cuvintelor frumoase spuse despre talentele literare ale domnului Vantu in ziua in care nu-si lansa vreun volum de versuri, ci era arestat de procurori. Florin Negrutiu scrie, intr-un text publicat vineri, 10 septembrie, intitulat Toti golanasii mici ai lui Vantu: Acuma, ca Basescu e rau, stiam, dar sa-l faci pe Vantu bun, genial om de afaceri si vecin cu Titu Maiorescu, cum spunea un confrate in cautare de o sponsorizare pentru o placheta de versuri, asta e o deformare voita a constiintei. Se pare ca, odata cu primii bani primiti de la generosul om de afaceri, toti acesti oameni si-au lasat la usa nu doar spiritul critic, ci si sira spinarii. (...)
  • Pentru CTP ar trebui sa fie cea mai trista zi din viata lui. Insusi Florin Negrutiu, unul dintre cei mai talentati jurnalisti din Romania caruia i-a predat, in mod simbolic stafeta in urma cu cativa ani, se desparte de un mod nociv de a face presa, de mentorul sau. Ziarul Gandul s-a pozitionat corect in cazul Vantu-Popa. Politica sa editoriala s-a schimbat radical dupa preluarea ziarului de Media Pro si inlocuirea conducerii editoriale cu jurnalisti dintr-o alta generatie. Conflicul lui CTP cu propriul ziar a fost o chestiune de timp. Nu m-as mira sa-l vedem pe CTP floare la butoniera lui Patriciu sau vituperand impotriva dictaturii Basescu, alaturi de Gadea, cu vena umflata pe gat si cu ochii in laptopul lui Stan.
  • Nu doar HotNews.ro, ci si Gandul sau alte publicatii online au criticat "armata profesionista de avocati", "martorii lui Vantu". Ar fi fost pacat ca numele lor sa treaca usor, armata sa defileze pe burta, fara nume si chip. Peste doi, trei, zece ani, e bine sa ne putem aminti repede cine ce a spus intr-unul din momentele cheie din istoria recenta a Romaniei. Sa-i poata judeca si copiii lor daca au vorbit bine sau prost. E un act obligatoriu de memorie colectiva, mai ales ca momentul arestarii lui Vantu a separat clar apele in presa. Daca nu le pui pe hartie sau pe site, vorbele aruncate la televizor se pierd. Vorbe-n Vant.
  • "Sunt unii care il apara pe Vantu astazi in mod deloc dezinteresat? Evident ca da", mai scrie CTP in editorialul de astazi. Inexact. Nu doar unii. Cei mai multi, majoritatea covarsitoare, il apara interesati fiind, financiar sau politic. Oricat ai fi de cretin, nu-l poti apara pe Vantu, intr-un astfel de moment-turnesol, total dezinteresat. Cazul Vantu-Popa impune prioritati in abordarea subiectului: recurs la cazul FNI, la pagubiti, la profilul penal al personajului Vantu, la continutul dosarului, la stenograme, la interesul public. Restul detaliilor, ca avea talent literar, viziune de geniu si un caine orb si surd impuscat in picior de politisti fara inima, sunt povesti de zapacit lumea la televizor. Umanizarea prin caine, umanizarea prin talent literar. Prima-i o metoda tembela, a doua parsiva. Complicii penalilor au umplut ecranul, pentru ca e un spatiu controlat. Jurnalistii liberi s-au mutat pe net, pentru ca, din fericire, spatiul virtual a scapat, temporar, de orice control. Texte care adopta o pozitie similara cu HotNews.ro si Gandul (alti editorialisti decat CTP) pot fi citite in Romania Libera, Ziare.com sau Evenimentul Zilei.
  • CTP n-a aparut in Armata avocatilor lui Vantu, fiind mentionat doar in textul Vantule, dormi linistit. Aproape toata presa lucreaza pentru tine, alaturi de Mircea Dinescu, ambii admiratori declarati ai poetului SOV. Are dreptate, merita indexat si in textul sec, nu doar intr-un comentariu. In plina arestare a lui Vantu, devierea discutiei pe tema calitatilor umane ale lui SOV inseamna manipulare. Florin Negrutiu i-a desenat si el, in ziarul Gandul, ce scop are umanizarea lui SOV in astfel de momente: "Ca o armata profesionista de avocati, acesti oameni au incercat sa transmita milioanelor de jurati telemaniaci un adevar simplu incat il putem rosti cu totii, chiar si cei 300.000 de pagubiti de la FNI sau cati or mai fi ramas: Un astfel de om bun nu se poate tine dupa gratii."
  • CTP a rafinat cel mai bine tehnica reducerii arestarii lui Vantu la o simpla razbunare orchestrata de Traian Basescu: "Ceea ce am incercat sa spun in aceste zile pe posturile tv si in ziarul Gandul este ca in confruntarea Basescu - Vantu nu exista personaje pozitive. Este o lupta intre doi fosti golani de cartier, specializati in "perverse" cu sau fara dosul palmei, care, pana intr-un anumit moment s-au inteles de minune. Apoi, ceva s-a intamplat, o treaba atat de puturoasa incat niciunul dintre cei doi nu o face publica, oricat de mult s-ar ascuti ostilitatile. Nu am date din care sa rezulte ca Basescu a ordonat arestarea lui Vantu, dar modul in care presedintele foloseste orice prilej pentru a-l ataca pe patronul postului Realitatea TV, ceea ce este sub demnitatea si atributiile functiei supreme in stat, poate duce cu gandul la asta pe oricare cetatean. Si sunt convins ca daca nu se strica caruta intre ei, Vantu n-ar fi ajuns nicidecum in arestul politiei." N-or fi existand personaje pozitive in batalia care se desfasoara in capul domnului CTP, dar atunci cum se face ca tocmai in aceste zile a descoperit cu emotie tocmai latura pozitiva a lui SOV, talentul sau literar. In paranteza: si ofiterii de securitate se declarau impresionati, in rapoartele lor, de cultura generala a informatorului NUS, asa ca trebuie sa fie ceva adevar in asta.
  • Dar, sa revenim la tehnica lui CTP. Ca si cum as zice asa: "Nu am date ca domnul Cristian Tudor Popescu il apara pe Vantu drept rasplata ca a facut ziarul Gandul cu bani imprumutati de la SOV, dar modul in care jurnalistul foloseste orice prilej ca sa-l atace pe Traian Basescu in loc sa-si bata capul cu stenogramele discutiilor Vantu - Popa, care ofera indicii penale solide, ceea ce este sub demnitatea si atributiile unui jurnalist, poate duce cu gandul la asta pe orice cetatean". Totusi, exista si date, oferite de Cristian Sima in textul SOV si Junimistii.
  • Onestitatea, logica si bunul simt par sa-l fi parasit pe dl. Popescu. I-au ramas admiratia fata de SOV si ura fata de Basescu. Judecata sa trece astazi prin viscere, prin mate, cum i-ar place sa spuna, prin matul gros.