In spatele fiecarui amendament devastator se intrevad cateva siluete cunoscute. Fiecare modificare letala la Codul de Procedura Penala sau la Codul Penal fericeste cel putin un politician celebru. In spatele lui, o turma de infractori mari si mici scapa prin sparturile date in aceste zile cu lovituri de baros legilor penale. PSD, ALDE si UDMR ne propun varianta lor de Paradis, o lume ideala in care infractorii sunt cei care leaga procurorii de maini, nu invers. Priviti mai de aproape umbrele care se agita in spatele lui Iordache&co. Si-au lasat semnatura in clar pe fiecare oroare.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Daca procurorii au gasit cumva in timpul perchezitiilor efectuate in vara in dosarul Tel Drum o multime de probe care pot devenit tot atatea noi dosare penale, autorul anonim al unui amendament PSD – ALDE le transmite procurorilor ca ar fi cazul sa uite de ele. Nu le vor putea folosi daca n-au legatura cu cauza lor.

Aici pun pariu ca v-ati grabit sa-l declarati castigator pe omul cu mustata disparut in ceata, dar sa fim cinstiti. Orice GIO serios se va bucura mult cand va afla ca procurorul va fi obligat sa distruga cu manutele lui probele fara legatura cu dosarul in lucru obtinute la o percheztie. O multime de politicieni au trecut prin experienta neplacuta a unor perchezitii cu final neasteptat.

Stiu la cine v-ati gandit cand ati citit comunicatul DNA despre, intre altele, dezincriminarea marturiei mincinoase. A fost trimis anul trecut in judecata cu toata morga lui de om serios, dar ati fi surprinsi sa aflati cati sunt acuzati ca li s-a lungit putin nasul in timpul anchetei: Dorin Marian, Dan Andronic, Gigi Becali vor scapa si ei de acuzatia rusinoasa de a-i fi trombonit pe procurori.

Cand a depus amendamentul care face aproape imposibila condamnarea unui fugar, UDMR nu s-a gandit nici o secunda la Sebastian Ghita. Omul lor a sters-o la momentul oportun acum vreo patru ani in pusta maghiara si de atunci nu stiu cum sa-l scoata basma curata. Vestea proasta e ca daca amendamentul trece, vor fugi toti din moment ce nu ma pot fi condamnati in lipsa. Vestea buna tot asta este: se goleste Romania de suspecti, vom avea o tara mai curata. Si, da, Ghita se bucura si el din Serbia.

Ceva mai greu de stabilit cine este marele castigator, cu nume si prenume, al eliminarii rapoartelor de constatare din mijloacele de proba. Ce stim deja destul de sigur este ca avem toate sansele sa batem Columbia, sa ajungem raiul traficantilor de droguri. Avem urmatoarele explicatii de la DIICOT:

“Trecand peste faptul ca sunt frecvente situatiile in care nu exista experti pentru anumite domenii sau laboratoare care sa asigure conditii pentru efectuarea unor expertize, in cauzele referitoare la traficul ilicit de droguri de orice fel, referatul de constatare tehnico-stiintifica este singurul act de urmarire penala care certifica existenta sau inexistenta substantelor interzise in materialele supuse verificarii. Fara acest mijloc, activitatea D.I.I.C.O.T., care instrumenteaza circa 1200 de dosare anti-drog lunar va fi blocata din primul moment post-modificare.” O tara saraca, jefuita, dar libera sa traga pe nas sau in vena cat vrea.

De modificarile la recursul in anulare vor beneficia toti ambitiosii prinsi, condamnati definitiv, care au si executat eventual cativa ani, dar care vor sa intoarca o sentinta definitiva pentru a dovedi ca au furat cinstit zeci de milioane de euro. Tocmai pe el sa-l uite?

Un cosmar a bantuit ani de zile viata politica romaneasca: arestarile preventive. Catusele. Aici lucrurile s-au rezolvat fara mari subtilitati juridice. Procurorii pur si simplu nu vor mai putea dispune arestari in cazul infractiunilor de coruptie, evaziune fiscala, corupție, evaziune fiscală, spălare de bani, chiar dacă lăsarea lor în libertate ar prezenta pericol pentru ordinea publică. Ciobaneste, cu toporul, dar eficient. Un cadou pentru toti de Mos Craciun.

Iar pentru cei nemultumiti totusi de cadoul de Mos Craciun, PSD si ALDE au venit cu ideea indrazneata ca procurorii sa nu mai poata investiga, strange probe, face perchezitii, realiza un flagrant pana cand nu-l anunta mai intai pe suspect ca urmeaza sa fie anchetat. Altfel, toate probele obtinute sunt nule. Ancheta sa fie, dar sa stim si noi! Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a invocat cazul unui director de institutie care urmeaza sa primeasca mita, care trebuie anuntat dupa un eventual denunt ca urmeaza sa fie cercetat. "Imaginati-va cum e sa suni o persoana care a cerut mita (...) Ce sa mai in investighezi?". Cum e sa suni inainte? E foarte bine, o sa-i raspunda in cor cel putin jumatate din administratie, din directori si ministri! Asa e civilizat, drepturile omului.

In paradisul imaginat de borafasi, presa nu are voie sa vorbeasca despre anchete si dosare iar procurorii sau functionarii prinsi ca dau informatii ziaristilor merg la puscarie. Castigatorii sunt ei, desigur, la gramada, si pe langa ei multi altii. Dar marii perdanti suntem noi. Raiul infractorilor este iadul oamenilor cinstiti.