De ce este Ciolos un bun om de stat
Nu este prima data cand Dacian Ciolos se tine de promisiunea de a nu intra in politica. A mai facut-o prin 2008, dupa ce a fost numit ministru la agricultura in cabinetul Tariceanu. Si atunci liberalii trageau de el sa-l urce in vitrina. N-am fost convins la vremea respectiva ca va rezista pana la capat, dar momentul desemnarii lui Ciolos in functia de comisar european, in noiembrie 2009, l-a prins tot tehnocrat neinregimentat politic.
Exista oameni pentru care respectarea cuvantului dat si loialitatea inseamna mult, desi acest tip de inflexibilitate contravine de cele mai multe ori intereselor de grup. Cu acest tip de oameni se poate construi pe termen lung dar nu poti conta pe ei in jocuri politice marunte. Nu sunt adeptii reevaluarilor si compromisului ca modalitate de a supravietui la putere cu orice pret.
N-am nici o indoiala azi ca premierul Ciolos pune interesul general deasupra intereselor particulare, ca actioneaza onest, pentru realizarea binelui comun. Nu ma feresc de cuvinte, ce spun azi despre Ciolos scriu din 2008 iar premierul a ramas coerent cu sine insusi. Citeste si
Prin urmare, ar fi a doua oara cand Dacian Ciolos ignora cantecele de sirena ale partidelor. De aceasta data, o face convins probabil ca PNL e prea stricat sa se mai poata repara iar USR intr-o faza mult prea incipienta pentru a-l putea evalua corect ca partid. Cu PSD s-a convins, cred, ca pur si simplu nu se poate lucra. Asta nu inseamna ca Dacian Ciolos a renuntat la orice planuri interne si ca nu-l mai intereseaza puterea. Dimpotriva, sunt convins ca gandeste pe termen lung.
Premierul Ciolos are un fel de a se purta natural chiar si atunci cand participa la actiuni menite sa-i sporeasca popularitatea. Nu atat faptul ca a plecat duminica seara in Germania cu un avion de linie la clasa economic m-a impresionat, cat reactia de autoculpabilizare in fata excesului de zel facut de o stewardesa care le-a cerut pasagerilor sa astepte iesirea delegatiei oficiale. Cand premierul a spus "asta din cauza noastra", a vorbit bunul simt din el. Orice om cu morala sanatoasa ar fi gandit la fel. Chiar cred ca Ciolos s-a simtit profund jenat de situatie, atitudine in total raspar cu ciocoismul clasic al politicianului roman ahtiat dupa privilegii, girofare si covor rosu.
Observam cu totii un premier angajat in tot mai dese actiuni care pot fi privite ca exercitii de imagine, cum a fost si deplasarea in Italia in semn de solidaritate cu victimele cutremului. Desi, in acest caz inclin sa cred mai degraba in compasiunea sincera a premierului Ciolos manifestata in fata unor drame teribile. Sa zicem ca a existat la mijloc si un calcul politic, dar parca reuseste sa se comporte autentic si credibil in astfel de momente, fara excesele tipice politicienilor romani. Or, asta face diferenta intre un politruc detestabil si un om de stat respectabil.
Notati va rog pozitionarea corecta in cazurile majore: demisia ceruta ministrului de interne Petre Toba fara ezitare, desi putea invoca, asa cum procedeaza majoritatea politicienilor aflat in situatii simliare, faptul ca avem de-a face cu o simpla solicitare de urmarire penala. Premierul a adoptat pozitia corecta, fireasca atunci cand o autoritate a statului e pusa sub semnul intrebarii.
A rezistat apoi presiunii infernale exercitate de magistrati de le majora salariile cu vreo 18%. O atitudine justa, desi a fost nevoie sa-si corecteze propriile ordonante pentru a nu mai lasa loc la speculatii. Cati dintre politicienii marilor partide au dovedit prin fapte, nu prin vorbe, ca au curaj sa refuze cresteri de leafa cu cateva luni inainte de alegeri? In oglinda, liberalii "au rezistat tentatiei populismului" promitand majorari salariale de 22% pentru functionari.
In fine, premierului Ciolos nu-i pot fi reprosate prea multe in afara lipsei de curaj de la inceputul mandatului, cand a pariat in mod gresit pe cooperarea partidelor, incercand sa se puna bine cu toti. Asta a insemnat timp pierdut si amanarea reformelor cu cateva luni. Am pus insa ezitarile initiale pe seama tehnocratului obisnuit cu dependenta de oamenii politici.
Ciolos s-a comportat ca un functionar de cariera constient ca viitorul sau sta in mainile politicienilor. Intre timp, ceva s-a schimbat. Premierul a dovedit multa abilitate in gestionarea imaginii personale, instincte politice sanatoase si mult tact in manevrarea puterii. Aflate intr-o profunda criza de lideri, de credibilitate si de oameni de stat veritabili, partidele au, la randul lor, nevoie de oameni ca Ciolos. Atentie, aici punem in discutie performanta individuala, nu prestatia guvernului in ansamblu care este discutabila.
Neutralitatea politica ii ofera avantajul de a ramane eligibil pentru o eventuala pozitie de premier intr-un mare guvern de coalitie, in caz ca se va face. Daca nu va mai fi premier din toamna, Ciolos va fi dezlegat de promisiunea facuta la inceput de mandat. In fine, jocul de glezne executat deocamdata pe tusa politicii il scuteste de neplaceri in relatia cu presedintele Iohannis. Daca face pasul in politica, Ciolos se anunta un posibil candidat la Cotroceni in 2019. Oricine isi doreste al doilea mandat de presedinte nu prea are nevoie de rivali puternici, ci de contracandidati vulnerabili.
Exista, desigur, si varianta ca Dacian Ciolos sa intre totusi in politica inainte de alegeri, in ciuda promisiunilor reafirmate. In acel moment ar deveni insa un politician la fel ca toti ceilalti.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Faptul ca a acceptat un singur tur de scrutin in alegerile locale a dus la aparitia unor monstrii - unul dintre acestia fiind dna Firea, si a altora ca ea, care consuma multi nervi, bani si poate limita capacitatea de actiune a unui viitor guvern.
Acest simplu fapt o sa coste destul de mult RO - aici nu trebuia admis nici un compromis. sigur poate sa fie luata ca si o lectie care a fost invatata.
Drumul este lung si pohta partidelor de putere este extrem de mare!
Pt ca stia c-ar fi fost picat in parlament. De-aia a negociat cu Dragnea inaintea votului de investire.
Asta se numeste flexibilitate si compromis politic, iar Ciolos stie sa faca jocurile astea la fel de bine ca orice alt politician.
De-aia articolul lui Tapalaga n-are nici in clin nici in maneca cu faptele, ci cu PR-ul. Si ala nefericit,
Degeaba!
Ce difera din program ,,inainte'', ramane practic ,,simpla maculatura'' !
Dragnea a vrut alegeri intr-un singur tur, iar ce vrea un condamnat penal este foarte important in Romania !. Altfel nu ,,trec guvernele'' ! Ce e asa de greu de inteles??
Eu am insirat aici destule compromisuri si jocuri marunte in care a fost cap de afis. De la votul in doua tururi abandonat, la imunitatea lui Arafat si gudurelile pe langa antena3.
Mai sunt multe despre care nu stim, inca, nimic. Pt ca asa ajungi sa fi desemnat si numit, si votat prim ministru, de majoritatea PSD.
La ultimele alegeri Macovei a avut 4%. Romanii prefera sa-i voteze pe Tăriceanu si pe Ponta.
Rau de tot - curat ghinion pentru JK!
No regret!
Am si eu doua-trei idei de zis:
1) Populatia va judeca guvernarea dupa rezultate si nu dupa vrajeli (strans de PET-uri pe maidan, zburat cu avionul la Economy samd). Alegerile din Decembrie ar fi ocazia perfecta pentru Ciolan Dacian sa primeasca feedback.
2) In politica se intra in principiu pentru a face bine alegatorilor si societatii in general. Nu se intra pentru a face bine unui partid (PNL in acest caz). Ar putea de pilda sa intre la USR. Acelasi drac. A avea o favorabilitate decenta (%) si a insista sa te tii departe de orice functie aleasa, preferend posturile numite, e un mesaj foarte, foarte prost. Si anume un mesaj de nepasare si egoism.
3) Ramane cum am stabilit. Eu unul o sa fac totul, dar absolut totul, sa ma asigur ca nu va exista nici un guvern de mare uniune nationala in iarna. Avem nevoie de putere si opozitie pe baze solide. Un an de prosteala "tehnocrata" si deja democratia in Romania incepe sa sufere. Si daca se poate un guvern cu premier care sa nu fie "guvernul lui", poate intelege si vorbaretul de la Cotroceni cum sta treaba in Romania.
Si pana si Gigi are dreptate cand descrie articolul ca osanale. Iar cine nu vede asta, si confunda PR politic cu jurnalismul, greseste la fel de mult ca Gigi in restul zilei.
Ciolos e un premier de apreciat, dar nu falsificand realitatea. A facut destule compromisuri pt a ajunge sa fie numit premier. Si-a facut bine. Pt ca daca ar fi fost omul inflexibil si imun la jocuri politice, nu-l mai aveam premier.
Il apreciez pe Ciolos pt ceea ce este, pt intentii si pt lucrurile pe care reuseste sa le mai faca. Si mi-ar placea sa aiba un mandat intreg in functia de prim ministru.
Dar nu pot sa inghit un articol care falsifica personajul.
Nu avem nevoie de cultul personalitatii.
Nu trebuie sa fie lingusit si Cilos asa cum e lingusit Ponta de aplaudacii lui.
Nu e jurnalism ce-am vazut mai sus. Zici ca scrie Hondra despre Antonescu sau Geoana...
Intr-o tara civilizata, comportamentul d-lui. Ciolos ar trece cel mult la rubrica fapt divers (si ma refer aici si la faptul ca si-a respectat mereu cuvantul).
Ciolos insa nu guverneaza Norvegia ci Romania, care pana nu de mult fost condusa de politicieni de teapa unui general care mergea la coafor cu coloana orificiala, sau a unui Imparat care uneori ar fi avut nevoie sa i se aduca aminte ca e muritor.
1. Nu uita ca populatia e formata, in marea ei majoritate, din sarmani slab educati, usor de manipulat. Ce valoare are feedback-ul lor, luand in considerare si perioada scurta in care Ciolos a guvernat?
2. Inscrierea in PLN/PSD ar insemna sinucidere. Inscrierea in USR l-ar costa mai mult la capitolul integritate(doar a promis sa nu intre in politica) decat ar avea de castigat (USR ca partid e promitator dar totusi nu reprezinta o certitudine).
3. Realist vorbind, ce vei face? Vei vota PSD ajutandu-l sa obtina majoritatea? Tinand cont de imaginea sumbra a clasei politice actuale, trasaturi ca onestitatea si vointa sunt mai importante decat culoarea politica.
pentru Ciolos ?
De pilda o Toba. Un peronaj compromis in guvernarea Ponta, apropiat de Oprea, de clica serviciilor de informatii, de academii paralele. Ciolos l-a primit in guvern, cand stia toate bubele pe care le are. De ce?
Pt ca Ciolos stie sa faca compromisuri si jocuri politice marunte. Nu-l blamez pt asta, pt ca altfel nici nu ajungi sa intri in joc. Insa ce-am citit mai sus nu arata a jurnalism, e PR politic.
Un model de modestie și de bun simț. Să ne trăiți, domnule Cioloș! Mi-aș dori să vă clonăm... :)
Nu-l descria pe Ponta ca "un amic", n-o lauda pe Alina Gorghiu ca abilitati polticie. Nici n-ar fi vorbit despre Dragnea in termeni pozitivi.
Dar l-am vazut.
Dupa alegeri, Iohannis il va propune din nou pe Ciolos ca premier (asa cum deja a mai facut-o), iar acesta ar obtine investitura in Parlament prin voturile PNL, USR si UDMR, care probabil cumulat vor depasi 50%.
In niciun caz nu trebuie creat un guvern de mare uniune nationala - PSD va cere nenumarate avantaje pentru clientela sa si va folosi orice ocazie pentru a torpila lupta anticoruptie si reforma in societate.
De atunci se feresc toti sa deranjeze pe Arafat in vreun fel, exact cum toata lumea ocoleste pe la distanta un cuib de viespi.
O mica exceptie: "nu-i pot fi reprosate prea multe in afara lipsei de curaj de la inceputul mandatului".
Nu cred ca este vorba despre lipsa de curaj. O minte logica, larg cuprinzatoare, are nevoie sa inteleaga bine speta in care trebuie sa ia o decizie. Cand nu cunosti toate datele in cauza manifesti un fel de teama de a lua o decizie, teama pe care cred ca o simte un orb cand se lanseaza sa traverseze o strada fara a primi ajutor.
Nu este vorba de curaj, nu poti fi curajos cand nu cunosti perfect in ce te implici, mai ales cand de tine depinde soarta altora, sau soarta unei tari.
Dar, odata acomodat cu caracteristicile functiei, Ciolos a devenit "curajos", abil, coerent.
Sa speram ca acest exemplu fericit, adus cu profesionalism de Dan Tapalaga in fata opiniei publice, sa inspire si alte capacitati, latente acum, sa faca un pas hotarat in fata pentru a-si asuma conducerea acestei natiuni pe o cale a decentei, a civilizatiei.
- A oprit o parte din abuzurile generate de guvernele politice (legi evidente în favoarea unor infractori dovediţi sau pe cale de a fi dovediţi).
- Reducerea TVA și a impozitului pe dividende.
- Implemetarea de măsuri fiscale bune pentru economie.
-Transparentizarea multor acte legislative şi administrative.
-Lupta (și primele rezultate) împotriva imposturii academice și a diplomelor luate prin fraudă.
-Demararea programului de dezvoltare rurală.
-Debirocratizarea administrației.
- O comunicare mai bună cu cetăţenii şi mediul de afaceri.
- Susţinerea luptei anticorupţie.
- Reticență la pomeni electorale, ţinerea în frâu a deficitului bugetar.
Restul e praf in ochi, functionarul de cariera a facut exact ce trebuie pentru a ramane la putere curtand vanjos politrucii si punandu-le in practica pomenile.
Totusi eu am intrebat de lucruri concrete precum investitii, km autostrazi, fonduri europene, lucruri care ne influenteaza direct, ca vad ca toti laudati personalitatea dl Ciolos. La capitolul fonduri europene trebuia sa fim campioni ca domul Ciolos este expert pe fonduri europene, insa si aici stam praf.
E vizibil și aici. Cum văd postacii lui Ponta-Dragnea&compania o frază apreciativă la adresa lui Cioloș, cum sar cu minusuri. Dar nu mor caii când vor câinii...
Si atunci ce sa intelegi?
Ca ca postacii guvernului, care ar fi platit publicarea articolului, s-au ingramadit cu totii pe HotNews?
Nu mai ganditi in sabloane propagandistice, ca nu faceti decat sa creati propaganda si acolo unde nu era.
Ciolos e un politician care stie sa faca si jocuri marunte, deosebit de flexibil si dispus compromisului politic.
Pt ca altfel nu lauda abilitatile inexistente ale Alinei Gorghiu in politica. Nu se gudura pe langa Gandea. Nu se declara amic cu Ponta si Dragnea la antena 3, dar a facut-o.
Nu uita ca s-a angajat sa reintroduca votul in doua tururi in programul de investitura, dar a uitat, si fara nicio jena.
Nu-l lasa pe Arafat sa minta in continuare, dupa ce propriul sau corp de control a evidentiat dezastrul pe care l-a coordonat. Si uite ca Arafat mai gafeaza si azi, si cu tupeu.
doar ca nu am vazut in presa articole care sa-l sustina .
Este primul care -l citesc. Va indemn sa scrieti mai des!
Am ajuns in Bucuresti pe la 13:00, eu am mers acasa, Ciolos a mers la lucru la guvern, iar pe la 18:00 era deja la stiri dand interviuri de la lucru. Omul a calatorit din Ottawa la Bucuresti via Frankfurt cu un abor de linie, dupa ce in prealabil a avut intalniri cu oficiali in Ottawa, a ajuns in Bucuresti si a mers direct la munca... care dintre politicienii romani ar fi facyut asa ceva?!?!
ptr ca asa ai primit ordin sa scrii!
este un mediocru ajuns la ciolan cu ajutorul strazii!
cine facea parte din"strada"?pai fostul guvernator al deltei,liviu mihaiu,fostul consilier al corinei cretu,si multi altii de teapa lor,va stiti voi mai bine!
Se vorbeste de fapte, nu de bla bla-uri politicianiste cum incerci tu acum.
Si cui nu ii este? Politica la noi e bazata pe dezinformare, santaj, spagi electorale, fiindca lumea e proasta si inghite orice. Ca dovada, Antena 3 inca exista.
Sigur ca e un guvern mai bun decat altele. Dar nu-l mai dati pe Ciolos ca din alt film, ca nu ajuta la nimic PR-ul asta politic. Decat la ingrosarea minciunii.
Intrebarea este: a facut ceva, ca eu ca angajat la companie privata nu simt decat o crestere a veniturilor bugetarilor si deservirea intereselor acestora?
Km de autostrada, semnari de contracte pt autostrazi, reducerea birocratiei pentru firme, stimulente fiscale pentru IMM, absorbtia de fonduri europene (nu vrajeli pentru executia bugetara terminata in 2013), sanatate?
Daca nu stiai dupa alegeri va fi un PREMIER POLITIC ca urmare a alegerilor si a majoritati care se formeaza.Iar daca nu stiai palamentru care este cel mai reprezentativ for pentru ca este singurul loc in care prin insumarea procentelor tuturor partidelor da 100% reprezentativitate.Nimeni alrcineva nu este mai reprezentativ ca parlamentul.Si el pe baza majoritatilor DESEMNEAZA, VALIDEAZA primul ministru Iti place sau nu asta este.
Parerea mea este ca faceti pe voi de frica ca psd va face guvernul.Si de ce va este frica de aia nu vetiscapa si incercati tot felul de misculatii care nu au nimic dar nimic comun cu democratia.
Fiti barbati si impacati-va cu infringerea.nu au intrat anii in sac o sa mai fie si alte rinduri de alegeri.Impacati-va si cu Dragnea PM ca vointa poporului este suverana.Asta daca nu-i asa DNA nu va merge ca in reclama "pe repede inainte" ca as-i in "democratia originala" dimboviteana.Miorita-i la loc de cinste nu stim sa obtinem mai multe voturi ca psd ii dam in cap.Ce mai a dracului-i "democratia" asta.
Ciolos n-are nevoie de politica el are locul lui asigurat la Bruxelle dupa aceasta aventura. Politica romaneasca va ramane in continuare a borfasilor si a penalilor.
Alaturi/împreună cu alti liberali va adresez sincere felicitari pentru ca ati lansat o discuție publică pe tema CIOLOS - OM DE STAT !
Împărtășim în buna masura parerile dvs. favorabile privindu-l pe dl CIOLOS.
Regretăm însă că Domnia Sa nu înțelege ca ar trebui să se decidă dacă vrea sau nu să participe efectiv la viata politică din România.
In toate țările civilizate politică se poate face NUMAI prin intermediul partidelor politice
Noi l-am vrea pe dl CIOLOS în partidul nostru sau - cel mult - la ALDE !
Ezitarea dlui CIOLOS de a se declar public liberal - deși acționează ca un liberal autentic - ne dă mari dureri de cap !
Sperăm că acest inteligent/oportun articol al dvs. îl va determina pe dl CIOLOS să se alăture deschis liberalismului românesc !