Pe afişul uriaş scrie: “Trimitem la Bruxelles oameni mândri că sunt români, care vor apăra România!”. De ce si de cine anume trebuie apărată România la Bruxelles? De ce un politician tânăr, care s-a străduit să se fotografieze cu fiecare dintre cei mai importanţi lideri occidentali, apare acum în centrul unei campanii eurosceptice, care reia toată imagistica naţionalist-comunistă?

Vlad MixichFoto: Cristian Stefanescu

PSD foloseşte din plin în campania pentru europarlamentare motive pseudo-folclorice care indică, spun materialele oficiale, “dorinţa de a promova tradiţia populară românească, care trebuie să fie recunoscută şi apreciată în Uniunea Europeană”. Dar această tradiţie este deja unul dintre produsele de succes ale României în UE. Agroturismul din miezul Transilvaniei sau din nordul Olteniei pe asta se bazează. Asta e ceea ce îl fascinează pe prinţul Charles sau pe nemţii care vin în fiecare vară în satele din jurul Sighişoarei.

Oamenii din aceste zone nu l-au aşteptat pe Victor Ponta sau pe Liviu Dragnea, care îşi clamează patriotismul pe toate afişele electorale, să vină să le spună că trebuie să-şi promoveze tradiţiile. Au început să o facă singuri, deşi guvernele de la Bucureşti nu-i sprijină concret cu nimic.

Când spui că vrei să aperi România la Bruxelles, dar construieşti în ultimii doi ani doar 100 kilometri de autostradă, patriotismul tău pute.

Când spui că vrei să aperi România la Bruxelles, dar promovezi legi făcute să-i protejeze pe politicienii hoţi, patriotismul tău pute.

Când spui că vrei să aperi România la Bruxelles, dar nu eşti capabil să creezi locuri de muncă* pentru ca românii plecaţi afară să aibă unde se întoarce, patriotismul tău pute.

Când promiţi că vei stopa migraţia medicilor*, dar apoi refuzi să le măreşti salariile la un nivel decent, patriotismul tău pute.

Când promiţi că vei tripla investiţiile în cercetare* şi apoi le reduci şi politizezi alocarea lor, patriotismul tău pute.

Când conduci de zece ani un judeţ şi nu reuşeşti să-i construieşti diguri pentru a-l proteja de inundaţii, patriotismul tău pute.

Când te lauzi electoral cu “clădirile României care rivalizează prin frumuseţe cu cele mai cunoscute elemente arhitectonice europene”, dar faţadele caselor din centrul Bucureştiului stau să cadă, patriotismul tău pute*.

Afise electorale PSD pentru europarlamentare

Îmi plac patrioţii, dar din păcate domnule Victor Ponta, patriotismul dumneavoastră pute. Pute a început de extremism naţionalistoid în stilul practicat astăzi în Ungaria. Pute a oportunism populist în stilul francezilor Marinei le Pen. Pute, în cel mai bun caz, a Agamiţă Dandanache.

Priviţi, domnule Ponta, la sloganurile de campanie ale colegilor dumneavoastră socialişti din restul Europei. Socialiştii nemţi vor să “regândească Europa” sub forma unei Uniuni “a democraţiei, nu a paternalismului”. Polonezii, suedezii şi olandezii vor o Uniune Europeană care să pună “locurile de muncă pe primul loc”, francezii spun că “să alegem Europa noastră”, iar socialiştii spanioli vor să o mişte.

În schimb, partidul dumneavoastră vrea să apere România la Bruxelles. Vrea să o apere de “extremismul european [care] a împins românii la marginea Europei”. Dar românii nu sunt victima Uniunii Europene, domnule Ponta!

Fără UE, zeci de mii de tineri români nu ar fi avut burse la cele mai bune facultăţi ale continentului. Fără UE, milioanele de români care lucrează acum în occident ar fi fost şomeri în propria lor ţară. Fără UE, am fi stat cu toţii la cozi imense pentru vize şi în vamă. Fără UE, nu am fi primit miliarde de Euro, bani gratuiţi, cu singura condiţie de a-i cheltui corect şi în folosul comunităţii. Fără UE am fi acum la bunul-plac al unei Rusii condusă de un ofiţer KGB.

Nu europenii au împins românii la marginea Europei, domnule Ponta. Ci dumneavoastră, alături de toţi politicienii care au guvernat ţara în ultimul deceniu furând sau închizând ochii la hoţii, câştigând titluri pe care nu le meritaţi, ocupând funcţii la care nu vă pricepeţi, vânzându-vă alegătorii pentru un contract gras sau o adulaţie TV la oră de maximă audienţă.

România de care sunt eu mândru, şi care există domnule Ponta, este formată din acei „oameni serioşi care-şi văd de treabă, îşi fac datoria, îşi asumă obligaţii pe care le duc la bun sfârşit cu discreţie şi îşi împlinesc vocaţia cu răspundere”. Această Românie, România severă, este respectată la Bruxelles, este respectată în universităţi, pe şantiere, în spitalele, fermele sau restaurantele din întreaga Europă.

Dacă e un loc unde această Românie trebuie apărată, acela e la Bucureşti. Dacă e cineva de care această Românie trebuie apărată, atunci acela sunteţi dumneavoastră domnule Ponta, alături de toţi ceilalţi politicieni care vă seamănă şi care, din nefericire, există în toate partidele.

PS. Din păcate, mesajele promovate de celelalte partide sunt fade, cu excepţia unui poster al partidului Elenei Udrea, care a devenit deja subiect de bancuri pe Facebook.

Nota: toate afirmaţiile semnalate cu * sunt promisiuni făcute în 2012 de PSD în programul electoral de atunci.