Magistratii si biciul

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Luni, 4 noiembrie 2013, 18:26 Actualitate | Opinii

Dan Tapalaga
Foto: Hotnews
Au trecut deja aproape trei saptamani de cand Ministerul Justitiei si Procurorul General s-au dotat cu o arma numai buna de imblanzit magistrati: dreptul de a seisza inspectia judiciara in caz de abateri disciplinare. Veti spune: foarte bine, excelent! Era si timpul! Prea s-au inmultit magariile comise de unii judecatori si procurori. Cineva trebuie sa le dea si lor peste nas cand gresesc sau comit abuzuri. Ca principiu, nu suna rau. Orice mecanism de verificare si control este binevenit, cu conditia sa nu nasca alte abuzuri. E bine, asadar, sa punem acest bici in mana ministrului justitiei, adica in mana puterii executive si, indirect, in mana politicienilor?

Ca sa raspundem onest la aceasta intrebare ne vom intoarce putin in timp. A fost o vreme cand politicienii au avut in mana biciul si nimeni nu misca in front. Pe vremea guvernarii Nastase, cand justitia era condusa de sinistra Rodica Stanoiu, inspectia judiciara era la ministerul justitiei. Ajutat de un mic serviciu secret la dispozitia sa, ministrul taia si spanzura printre magistrati.

Politicienii aveau, asadar, o parghie de interventie in treburile justitiei. Numit politic fiind, ministrul sanctiona dupa bunul plac magistratii incomozi, nealiniati sau cazuti in dizgratia partidului. La un moment dat, n-a mai fost nevoie sa faca nici asta deoarece functiona autocenzura. Fiecare stia ce are de facut doar privind mana care tinea biciul.

Dar sa zicem ca acum zece ani institutiile din Romania abia se nasteau. Intre timp lumea a evoluat, inclusiv justitia romaneasca. Inspectia judiciara a trecut la Cosniliul Superior al Magistraturii, lasand astfel dreaptul magistratilor de a-si face singuri curatenie in propria ograda.

Ani la randul inspectia judiciara nu doar ca n-a functionat, dar s-a transformat intr-un fel de sindicat al magistratilor, adica exact in oposul a ceea ce trebuia sa fie. Magistratii s-au eliberat din chinga politica dar au inteles libertatea prost, prin libertatea de a face orice fara a da socoteala nimanui. A intervenit apoi solidaritatea de breasla, teama de a deschide precedent sau populismul, adica strategia unor membri CSM de a castiga simpatie in sistem aparandu-si neconditionat colegii.

Lucrurile n-au prea mers nici asa. In toate rapoartele MCV inspectia judiciara a iesit cam prost. Si atunci au intervenit, salvatori, politicienii, niste artisti in a face din negru alb imaculat. Au spus asa: daca inspectia judiciara de la CSM nu vrea, poate ar fi bine sa acordam procurorului general si ministrului justitiei dreptul de a sesiza inspectia.

Daca le spui: nu e bine, se creeaza o presiune pe magistrati, politicienii-artisti raspund asa: vai, dar nu ministrul face ancheta, ministrul doar sesizeaza CSM. Adica devine un simplu postas intre cetatean si inspectie. Tot ea decide in final daca aplica sau nu sanctiuni intr-o cauza sau alta. Bun, dar atunci de ce  mai este nevoie de toata complicatia asta, cu sesizari care trec o tura pe la minister inainte de a ajunge la inspectie?

Daca analizam putin contextul, intelegem cum a aparut ideea. Era pe la sfarsit de 2011, cand tot sistemul politic era suparat pe judecatori, deoarece legifereaza in chestiunii bugetare dupa cum ii taie capul (povestea cu acordatul de salarii din urma) si pe procurori, din cauza ca-si luasera cam mult avant. Pe fondul unei probleme reale - si anume lipsa de raspundere in breasla magistratilor - procurorilor si judecatorilor li s-a aratat putin pisica, totul in numele sfintei dreptati.

S-au invocat legi europene iar politicienii artisti au turnat povesti lacrimogene cu nedreptati groaznice comise impotriva unor batranei si cu ministri turbati de atata neputinta.
Atunci, in 2011, CSM a ridicat obiectii, invocand separatia puterilor in stat, iar magistratii au amenintat cu "proteste radicale". Adevarul este ca, intr-o tara ca Romania, o sesizare pornita de la ministrul justitiei impotriva unui judecator si procuror poate fi oricand un mijloc de intimidare si presiune.

In cele din urma legea a trecut de Parlament. Trebuie sa aveti mai multa incredere in institutii, nu in oameni, li s-a spus magistratilor speriati ca biciul asta este, de fapt, o arma cu doua taisuri, care functioneaza numai daca este folosit cu buna credinta.

Or, realitatea cunoscuta in Romania este una singura: obsesia tuturor politicienilor, de buna sau de rea credinta, este cum sa puna ei biciul pe judecatori si procurori daca altii nu vor sau nu pot sa o faca. Politicienii, mai ales dupa episodul Morar, vor sa controleze tot, sa nu mai lase nimic la voia intamplarii.

Guvernul s-a schimbat intre timp si avem un nou ministru al justitiei, un nou procuror general. Vi se pare ca au dovedit prea multa buna credinta in relatia cu magistratii? Pe cei mai zelosi dintre procurori i-au sanctionat cu schimbarea din functie. De vreo trei saptamani, ministrul justitiei si procurorul general au in mana si biciul actiunii disciplinare, o arma pe care o pot indrepta impotriva oricarui magistrat. Cum o vor folosi oare?

De notat ca nici CSM-ul, nici asociatiile de magistrati n-au mai tipat ca in 2011.  Dimpotriva, tac malc. Azi, eliberati de dictatura basista, magistratii accepta fara o vorba biciul politicienilor. Spune si asta destule despre dorinta lor reala de a fi liberi.

Nu cred in teoria potrivit careia Romania trebuie sa probeze odata si odata ca are institutii functionale si ca trebuie sa incetam sa gandim legile in functie de oamenii care conduc institutiile. Romania nu este inca o democratie functionala, nici un stat de drept puternic cu institutii de verificare si control capabile sa-l echilibreze indiferent cine se afla in fruntea lui. Din acest motiv, da, legile trebuie adaptate mereu iar politicenii lasati sau opriti sa faca ceva, in functie de credibilitatea si de bunele lor intentii.

Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

7110 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  Typos (Luni, 4 noiembrie 2013, 18:39)

  Olivian Breda [utilizator]

  seisza
  dreaptul
  solidtaritatea
  • 0 (0 voturi)    
   intr-adevar (Marţi, 5 noiembrie 2013, 9:10)

   RaduPăun1 [anonim] i-a raspuns lui Olivian Breda

   Nu inteleg de ce, dar multe din articolele dl Tapalaga sunt pline de greseli de acest gen ("typos"). Or fi scrise intr-o mare graba... Nu comentez calitatea continutului (de fapt, sunt dintre cei care apreciaza acest continut). Dar parca n-ar strica ceva mai multa atentie si la forma.
 • +1 (7 voturi)    
  Mai e mult până la statul de drept (Luni, 4 noiembrie 2013, 19:37)

  DorianG [utilizator]

  Inflamarea continuă nu este credibilă. Singura soluție ar fi revenirea asupra prevederii legale, dar asta impune voință politică. Or, politicienii, din guvernarea anterioară și de acum, urmăresc reducerea independenței justiției și nu garantarea ei, indiferent de declarațiile publice pe care le fac. Reglementarea administrativă de care vorbiți nu înrăutățește situația, reprezintă doar instituirea unui filtru pentru minister, ceea ce în mod normal, reprezintă o garanție împotriva abuzului. Nu știu când ne vom învăța să tratăm problema independenței justiției fără politizarea subiectului.
 • +4 (10 voturi)    
  prea bine (Luni, 4 noiembrie 2013, 20:30)

  srpc [utilizator]

  atunci sa-i lasam pe magistrati complet liberi, fara control si fara raspundere pentru, vorba lui DT, magariile comise! e drept ca urla tara de furie impotriva sentintelor strigatoare la cer, dar noi sa ne ferim de abuzurile impotriva judecatorilor, ca alea comise de ei impotriva cetatenilor sunt acceptabile.
  • +3 (9 voturi)    
   Am fost ptr independenta judecatorilor dar ... (Luni, 4 noiembrie 2013, 21:22)

   dookuhaka [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   ... de multe ori au sarit calul si n-au reusit sa se autocenzureze! Deci, trebuie sa existe si aceasta cale indirecta filtrata prin CSM! Corect
 • -1 (3 voturi)    
  CSM judeca faptele magistratilor! (Luni, 4 noiembrie 2013, 22:45)

  GRANDFATHER [anonim]

  "Nimeni nu este mai presus de lege" statuiaza Constitutia Romaniei! Chiar daca magistratii sunt protejati de "inamovibilitate", aceasta nu-i scuteste de raspunderea penala a faptelor lor!
  Situatie juridica creata unor categorii de persoane (mas\gistrati, profesori etc) care nu pot fi mutate , chiar daca sunt avansate in funcite, fara consimtamantul lor.Aceasta institutie isi gaseste justificarea in necesitatea realizarii independentei persoanelor respective fata de guvern si alte organe ale puterii.Inamovibil, functionarul public care se bucura de inamovibilitate.Principiul inamovibilitatii isi gaseste o larga aplicare in magistratura.In temeiul Constitutiei Romaniei, judecatorii numiti de Presedintele Romaniei sunt inamovibi, in conditiile legii.Inamovibilitatea constituie unul dintre elementele importante ale independentei magistratilor, garantia cea mai puternica impotriva revocarii transferarii sau suspendarii arbitrare din functie a acestora.In baza acestui principiu , de regula, judecatorii nu pot fi schimbati din functie pana la pensioanare.Legea precizeaza cazurile in care magistratii pot fi eliberati din functie : demisie, pensionare pentru limita de varsta sau incapacitate de munca, condamnat definitiv pentru o fapta prevazuta de legea penala!
 • +2 (10 voturi)    
  Prostii cu in...nu știu ce (Luni, 4 noiembrie 2013, 23:28)

  Krokodilul Chichiricios [utilizator]

  Da, și medicii sunt judecați de Colegiul Medicilor și pentru copilașii ăia arși n-a pățit nimeni nimic (să nu mai vorbim de miile de morți din malpraxis). Cele 99.9% cazuri în justiție de prostie patentă (telepatia, sentințele anulate la CEDO și pe care statul le plătește, etc.) n-ar trebui să trimită marea massă de judecători și porcurori făcuți pe puncte după 1990 acolo unde le e cu adevărat locul- adică în agricultură ? Nu există justiție independentă- decât atunci când o vor face ei pe banii lor- câtă vreme sunt plătiți nerușinat de stat- n-ar trebui să răspundă direct în fața statului ?
  • +5 (5 voturi)    
   Ahaaa, telepatia! (Marţi, 5 noiembrie 2013, 8:13)

   triciupa [utilizator] i-a raspuns lui Krokodilul Chichiricios

   Doare al draq, nu-i asa? Oricata bascalie a facut postul tau de suflet latrina 3, manipularea n-a mers si marele boss a primit un binemeritat highfive care nu ma indoiesc ca va ajunge pana la sfarsit un big seven. Ce i-ar mai place varanului ca judecatorii sa fie pusi pe coji de nuci de ministrul uslamist! Forget about it, justitia n-o sa se intoarca sub bocancul penalilor iar idolul tau va intra la parnaie, asa, prin telepatie...
   • 0 (0 voturi)    
    Bolnăviorilor... (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 0:58)

    Krokodilul Chichiricios [utilizator] i-a raspuns lui triciupa

    Probabil că și dacă discutăm despre pantofi de la Hush Puppies voi tot cu varanul și Băsescu o s-o țineți...
  • +1 (1 vot)    
   2 minute dureaza sa citesti asta (Marţi, 5 noiembrie 2013, 16:10)

   guitarist2 [utilizator] i-a raspuns lui Krokodilul Chichiricios

   https://ro.wikipedia.org/wiki/Separarea_puterilor
   • +1 (1 vot)    
    Nu ne mai plictisi... (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 1:00)

    Krokodilul Chichiricios [utilizator] i-a raspuns lui guitarist2

    România e singura țară proastă care chiar crede că ar putea să funcționeze cândva, o justiție absolut i(n)dependentă .Drept urmare judecătorii și porcurorii au furat primii și și-au făcut bănuții- a se vedea tot șirul de retrocedări....dar există și tufeți care-și închipuie că vaca zboară și porcurorul gândește...sau judecătorul are suflet mare și face dreptate...
 • +1 (5 voturi)    
  Ehei... (Marţi, 5 noiembrie 2013, 11:51)

  marchi [utilizator]

  S-au dus vremurile în care „iacobinul” Dan Tăpălagă reușea să convingă.
  Prietenii (cititori-comentatori-foști elogiatori) știu de ce...


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version