Democratul Barak Obama a castigat alegerile din 6 noiembrie, adjudecandu-si al doilea mandat de presedinte al Statelor Unite in fata republicanului Mitt Romney. Pentru Romania e o veste buna, in ciuda unor opinii potrivit carora sub o administratie republicana altele ar fi fost relatiile cu Washington-ul, altfel ar fi fost abordate relatiile cu Europa de Est. Marele avantaj al Romaniei este ca aceasta administratie reconfirmata cunoaste deja problemele de la Bucuresti. Altfel spus, vom fi scutiti de traversarea unei perioade tampon, de asezare a unei noi administratii, intr-un moment cheie pentru Romania, reprezentat de alegerile din 9 decembrie. Faptul ca exista continuitate peste ocean este in avantajul nostru. Partenerii de dialog nu se schimba, cel putin la Washington, iar administratia Obama a demonstrat ca a inteles perfect ce se intampla in Romania.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

A circulat opinia potrivit careia Barak Obama a esuat in planul sau de a "reseta" relatiile cu Moscova, care presupunea un soi de negociere cu un partener care nu are nimic de negociat, de exemplu, in privinta scutului antiracheta amplasat in Romania. Apoi, Moscova nu are nimic de negociat pe teme energetice, mai ales cand gigantii Exxon Mobile si Chevron exploreaza in Marea Neagra, existand sanse bune sa contribuie in mod substantial la diminuarea dependentei Romaniei de gazele rusesti. Insa esecul "resetarii" relatiilor cu Rusia are mai putina importanta din perspectiva intereselor Romaniei. Dimpotriva, pentru noi s-ar putea sa fie chiar o veste buna.

Semnificativa este "resetarea" relatiilor dintre Traian Basescu si Victor Ponta intr-un context foarte interesant. In perioada 8-9 noiembrie, la doua zile dupa alegerile din SUA, o misiune reprezentand cele mai importante companii americane (Amgen, Archer Daniels Midland (ADM), Cargill, Chevron, Eli Lilly, ExxonMobil, Mega Company, MetLife, PhRMA, Raytheon, Smithfield Foods si Timken) vine la Bucuresti. Acestia au programate, potrivit unui comunicat oficial, intalniri la varf: ("The business delegation will be received and hosted by Romanian President Traian Băsescu and Prime Minister Victor-Viorel Ponta.") Nu mai putin relevanta la nivel simbolic a fost si vizita procurorului general adjunct al Statelor Unite, domnul James Cole la Bucuresti, chiar in ziua alegerilor din SUA. Potrivit unui comunicat al Presedintiei, "in cadrul acestei întâlniri au fost abordate teme referitoare la cooperarea bilaterală dintre România şi Statele Unite, în domeniul politic şi economic". Plus vizita la Bucuresti a delegatiei FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale, troica finantatorilor externi care nu vor decat garantia ca in Romania nu vor mai exista crize precum cea din vara.

In tot acest context, era obligatoriu, vital pentru Romania ca premierul Victor Ponta sa transmita public ca este capabil de dialog institutional serios si de substanta cu presedintele Traian Basescu si sa dea asigurari ca acest dialog nu este conjunctural, ci va continua si dupa 9 decembrie. In lipsa unui astfel de mesaj, nici o companie serioasa nu-si poate face planuri pe termen lung. Apelul la coabitare si colaborare fusese saptamana trecuta de catre ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein, cu ocazia mai multor iesiri publice. Intr-un interviu pentru Hotnews.ro, Gitenstein a declarat, comentand semnificatia vizitei misiunii de afaceri:

  • "Cred ca stabilitatea politica si previzibilitatea sunt vitale pentru investitori. Nu uitati: capitalul isi poate schimba destinatia. Acesti investitori ar putea la fel de bine sa mearga in Slovenia, Republica Ceha, Germania sau Polonia. Noi ne dorim sa vina in Romania. Este un mediu competitiv si trebuie asigurat un mediu de afaceri sigur pentru investitii. De aceea sunt atat de importante aceste reforme. Daca exista instabilitate si imposibilitatea unei coabitari civilizate, este mai dificila atragerea de investitii pentru ca este imposibil sa anticipezi masurile celor de la putere daca interactionezi cu administratia atunci cand faci investitia. Iar in multe cazuri, cand faci o investitie, interactionezi cu administratia: ai nevoie de aprobari, ajutor de stat. Investitorii au nevoie sa stie daca politicile unei anumite companii de stat vor ramane aceleasi, indiferent ce partid este la putere. Daca ele nu sunt clare, pot decide sa investeasca in Polonia, de pilda. Nu ne dorim acest lucru."

Colaborarea dintre premierul Victor Ponta si Traian Basescu pe teme esentiale (investitii, respectarea parteneriatelor strategice, acordul cu FMI etc) va fi subminata insa cu toata forta de PNL si Dan Voiculescu. Ponta va fi atacat pe motiv de joc dublu, intimidat si amenintat la o adica cu debarcarea din partid si din guvern. Numai ca momentul lasa putine spatii de joc in directia demolarii lui Ponta. Ar fi sinucigas pentru Voiculescu si Antonescu in plina campanie electorala. Si-ar distruge singuri sansa obtinerii unui scor bun la alegerile din 9 decembrie, de care depinde nominalizarea viitorului premier. Voiculescu si Antonescu se tem ca nu vor mai face parte din schema de putere daca Basescu si Ponta cad la pace, avand ca arbitru Statele Unite. Vad in jurul lor ca exista deja grupari (Tariceanu si Rus) care recita la randul lor partitura coabitarii si se pronunta impotriva unui noi actiuni de suspendare propuse de Dan Voiculescu.

Din acest motiv, liberalii lui Antonescu si antelele lui Voiculescu (din presa si din est) vor ataca in forta si cu iresponsabilitate in toate directiile, incercand sa castige poporul, aceasta fiind singurul mod de a evita opozitia. Daca Ponta ramane consecvent si nu se rasuceste cum a facut-o de atatea ori, scenariul ruperii USL dupa alegeri devine foarte probabil. Iar Dan Voiculescu pare perfect constient ca zilele sale la putere sunt, in aceste conditii, numarate.