Ginkgo biloba - de la medicamentul discoteca la medicamentul electoral
In 2002, premierul Adrian Nastase facea scandal pentru ca un medicament pe baza de plante, folosit in principal pentru tratamentul bolii Alzheimer, se afla in topul medicamentelor compensate generand anual cheltuieli de peste 100 miliarde lei vechi. “Se dau banii pe medicamente cu nume de discoteca”, spunea atunci Nastase. “Nu se mai poate continua asa.”
Dar s-a continuat. Si nu un an sau doi, ci un deceniu. Specialistii din Ministerul Sanatatii au fost atunci atat de “impresionati” de furia primului-ministru incat au decis reducerea subventiei pentru Tanakan de la 65% la 50%. O decizie atat de “radicala” incat, in 2006, Ginkgo Biloba aparea din nou, de aceasta data sub numele de Bilobil, in topul celor 20 de medicamente compensate pentru care statul a cheltuit cel mai mult.
Un principiu de baza recunoscut la nivel european spune ca un medicament trebuie sa se afle pe lista medicamentelor compensate de catre stat atunci cand uzul sau este fie vital pentru pacient, fie se justifica printr-o eficienta terapeutica si economica crescuta. Comisia din Ministerul Sanatatii care judeca intrarea sau eliminarea unui medicament de pe lista compensatelor se numeste astazi Comisia Nationala de Transparenta. Mai exista in Ministerul Sanatatii cateva comisii formate din medici specialisti, care sunt singurele abilitate sa propuna includerea sau excluderea unui medicament de pe aceste liste. Dincolo de efectele benefice pentru pacienti, prezenta unui anumit medicament pe lista inseamna si o afacere sigura, caci vanzarile acestora (datorita compensarii nu sunt scumpe) sunt asigurate. Deciziile acestor comisii sunt importante atat dintr-o perspectiva umana, cat si dintr-una financiara.
La un deceniu dupa ce un prim-ministru nu a reusit sa scape bugetul de “medicamentul cu nume de discoteca”, raportul unui institut britanic prestigios (NICE) incadreaza Ginkgo Biloba la categoria acelor medicamente a caror subventionare nu este justificata de dovezi clare ale unui raport risc-beneficiu pozitiv. Se recomanda limpede excluderea completa a Ginkgo Biloba de pe lista compensatelor din Romania, cei 16,3 milioane de euro astfel economisiti anual putand fi indreptati spre alte tratamente vitale.
Raportul expertilor britanici a ajuns pe masa oficialilor din sistemul medical inca din luna februarie 2012. Presa a pus mana pe el abia la jumatatea lui martie, atunci cand l-a si publicat. Daca pana in acel moment tacuse malc, Ministerul Sanatatii a publicat la randu-i raportul NICE si a decis in doar 3 zile reevaluarea mentinerii Ginkgo Biloba pe lista compensatelor. Ceea ce nu se facuse in zece ani, parea sa se fi rezolvat in doar trei zile. Cum asa?
Justificarea, oferita de mai multi oficiali, este ca acele comisii de specialitate din Ministerul Sanatatii, care judeca un medicament, o fac doar pe baza unor criterii stiintifice, nu si economice. In aceste comisii exista doar medici, nu si economisti, iar britanicii au studiat in special latura economica a eficientei Ginkgo Biloba. Specialistii Ministerului Sanatatii ar fi astfel exonerati de orice responsabilitate.
Asta daca nu citesti articolele aparute in literatura de specialitate. Beneficiile terapeutice ale Ginkgo Biloba (fie ca e botezat Tanakan sau Bilobil) sunt deja de cativa ani buni puse la indoiala si ar fi o mare mirare ca medicii specialisti din Ministerul Sanatatii sa nu fie la curent cu aceste controverse.
In 2007, un articol publicat de o echipa de specialisti de la Oxford constata ca, pentru a se dovedi efectele terapeutice benefice ale Ginkgo Biloba, este necesar un studiu de dimensiuni mari, datele din acel moment nefiind concludente. Acest studiu a aparut in 2009 (fiind pana in prezent cel mai important), rezultatele sale fiind publicate in “Journal of the American Medical Association”. Au fost urmariti de-a lungul a mai multor ani 3069 de batrani cu varste intre 72 si 96 de ani. Rezultatele au aratat ca “Ginkgo Biloba nu are efect asupra evolutiei bolii Alzheimer sau a unor demente produse de alte cauze”. Constatarea fusese deja prevestita de rezultatele unor studii precedente de mai mica anvergura.
Unele tari europene au reactionat cu rapiditate la dubiile ridicate in lumea stiintifica asupra eficientei Ginkgo Biloba: in Austria, in Ungaria, in Marea Britanie, astfel de medicamente se gasesc in farmacii, dar nu sunt subventionate de catre stat. Mai bogata si cu un sistem medical mai generos decat toti ceilalti europeni, Franta a redus intr-o prima faza subventia, pentru a anunta pe 1 martie 2012 ca medicamentele pe baza de Ginkgo Biloba au fost scoase complet de pe listele compensate. Ipsen, compania care produce Tanakan-ul, a acceptat decizia.
La doar doua saptamani dupa eliminarea totala din Franta, Ministerul Sanatatii anunta ca “ginkgo biloba se va utiliza numai in faza predementiala a Alzheimer”. In ciuda opiniei specialistilor britanici, a controverselor din literatura de specialitate, a practicilor recente din Franta (tara europeana care aloca cele mai multe resurse financiare sanatatii), specialistii Ministerului Sanatatii au decis limitarea subventionarii, dar mentinerea pe lista compensatelor. Medicamentul cu nume de discoteca, acest Bruce Willis al medicamentelor, rezista din nou.
Ce spun oficialii din Ministerul Sanatatii? Seful Comisiei de Neurologie (cea in a carei arie de specialitate intra Ginkgo Biloba), Ovidiu Bajenaru: “am facut catre Minister o hartie in care am spus ca daca nu sunt indeplinite criteriile economice, noi nu avem nimic impotriva sa fie scos pentru ca momentan nu exista studii clinice care sa sustina ca aceste medicamente pot sa beneficieze de compensare.” Secretarul de stat Vasile Cepoi, pe care l-am intrebat intr-o emisiune televizata de ce se subventioneaza in continuare medicamentul discoteca, a raspuns ca “nu-l eliminam de tot pentru ca Comisia noastra de specialitate a sustinut ca in predementa Alzheimer are eficacitate si ar fi riscant sa-l eliminam.” E limpede ca cele doua afirmatii se bat cap in cap. Cineva nu spune tot adevarul.
Care este motivul real al mentinerii acestui medicament pe lista celor subventionate de catre stat? Am putea specula ca specialistii decidenti sunt stimulati de catre companiile farmaceutice producatoare sa ia o anumita decizie. Dar ar fi doar speculatii.
O alta ipoteza, de aceasta data sustinuta de discutii off the record cu mai multi oficiali din sistem, este ca Ginkgo Biloba este mentinut pe lista compensatelor din motive electorale. Suntem in preajma a doua alegeri importante, iar Tanakan-ul si Bilobil-ul sunt folosite in special de pensionari. Taierea subventiei in prag de alegeri ar fi o lovitura serioasa acordata unui segment important de votanti. Iata motivul pentru care statul va continua sa cheltuie milioane bune de euro, in ciuda dubiilor stiintifice si evidentelor economice.
Cel mai bine vandut medicament pe baza de Ginkgo Biloba in Romania este produs de compania slovena Krka. In portofoliul acesteia, Bilobil-ul este inclus la categoria produselor care nu necesita prescriptie, adica cele care sunt menite sa previna boli si sa trateze afectiuni minore care nu necesita atentie medicala. Nici chiar in viziunea producatorilor, Ginkgo Biloba nu este un medicament vital pacientului. Dar asta nu conteaza in Romania, tara in care medicamentul cu nume de discoteca s-a transformat dupa un deceniu in medicament electoral.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
V-am spus povestea asta pentru a sublinia ca nu Gingo Biloba e marele inamic al sistemului sanitar romanesc (btw despre Gingo Biloga s-a demonstrat ca previne Alzheimer, dar sigur are efecte benefice asupra hipertensiunii si previne accidentele vasculare).
Marii dusmani ai bugetelor sunt in continuare hotia si prostia.
Daca vrei sa-ti cumperi, treaba ta, te duci la drogist si platesti din propriul buzunar.
Sunt multe medicamente gratuite ( nu exista termenul de compensare) care in Romania nu se folosesc.
Nu poti cumpara nimic la liber, poate ceva paracetamol, aspirina, unguente. Totul este prescris pe reteta numai si numai de doctor.
La antibiotice si la specialist se ajunge extrem de greu.
Nimeni nu-si da cu presupusul in medicina si nu inghite aiurea medicamente.
Sunt de acord ca in Romania medicamentele se prescriu prea usor, dar nu cred ca e cazul sa cadem in cealalta extrema.
Fff bine punctat.
Am vazut in schimb unguente gratuite, ceea ce in Romania nu am vazut.
Veti avea o surpriza ! Sau nu ?
Nu o sa fie surprize.
Este in functie si de factorii de risc cardio-vascular. Toti avem factori de risc.
Astea-s ghidurile. Si eu cred ca se exagereaza, dar daca sta in lege-ghid, atunci faci asa.
Cine mai face miscare, dieta, recreere etc in ziua de azi?
Astea costa timp si timpul costa bani.
Exista in Romania cercetari de acest gen? Nu! In Ro doctorii doar iau banii pacientilor. Daca cautam pe Pub Med nu gasim nici o contributie majora a medicilor cercetatori din Ro.
Uita-te mai sus........la cine a aprobat lista.
De vina nu sunt doctorii prescriptori si nici farmaciile care elibereaza reteta.
De vina sunt cei care au selectat/ ales anumite medicamente ale anumitor firme pt a fi bagate pe listele de medicamente din care medicii sunt obligati sa prescrie.
Nu se scrie dupa ureche, ci dupa lista.
In Romania, socrul meu a facut AVC si i-am adus in prima faza Tanakan din Germania. S-a recuperat intr-un an. Datorita problemelor de inima a mai facut un AVC. Atat timp cat a luat tratamentul cu Gingko Biloba starea lui a fost buna, pana cand medicii au decis ca nu mai este necesar. In 6 luni starea lui s-a degradat vizibil si a trecut prin dementa si Alzheimer pana la AVC-ul fatal.
La Hiroshima a fost SINGURA SPECIE care a supravietuit. Se foloseste de 3000 de ani in Asia.
Din pacate, inca judecam dupa criteriul "daca nu am vazut nu exista".
Respecte tuturor
Care e rezultatul unui meci intre o corporatie farmaceutica cu rulaj de miliarde cu interes sa promoveze un produs de sinteza si o firma care culege frunze din copaci si le distileaza sa extraga principiul activ? Ca rezultate, sustin ce am vazut cu ochii mei. Nu sunt medic, nu am nici un interes sau contrainteres material.
Problema este ca in tara asta se fura sute de milioane de euro din bugetul sanatatii.. Si nu cu gingko.
Dar de ce-l vrei gratis/ compensat in locul altor produse mai eficiente?
In alta ordine de idei, principalul mod in care companiile farmaceutice MITUIESC - asta e cuvantul - doctorii, este plata participarii la congrese! La prima vedere, pare ceva inofensiv si chiar salutar. Numai ca pe langa congres, sunt organizate adevarate sejururi, in tari care mai de care mai exotice, la "congres" pleaca si sotia-sotul doctorului, iar reprezentantul firmei farmaceutice umbla la el cu zeci de mii de euro, dolari, etc. la el, platind totul cash - inclusiv alcoolul.
Ar fi util daca in Declaratia de interese ar fi trecuta si o rubrica "participari la congrese pe banii companiilor farmaceutice".
Apropos! Ia faceti o mica investigatie si aflati la cate congrese au fost membrii celebrei comisii in anii trecuti! Si sa ne spuna pe banii cui...
Vezi judecatorii care-si voteaza singuri pensii si salarii cat 2 sejururi exotice/ o luna. Pe banii romanesti, nu straini.
De ce sa nu fie si sanatatea "in ton" cu restul sectoarelor unde se castiga bani fara sa ai responsabilitati? Macar in medicina exista malpraxis, la justitie, judecatori, politai, etc ce exista?
Ce.... sanatatea este mai presus de orice?
Daca DA, atunci platiti doctorii cum trebuie.
Uita-te pe declaratiile de avere ale sefilor de sectii din spitale si sa-mi spui daca nu-ti vine sa le mai tai...
La astia de ce nu se uita nimeni pe declaratiile de avere?
Si... cam ce responsabilitati au?
Daca-i legea, sa fie pt toti.
1.medicul de familie e pe locul doi,primul loc fiind ocupat de medicul specialist;
2.in declaratie de interese sa treaca si banii primiti/cutie medicamente prescrise;
3.afirmatia ca farmacia primeste 6 cutii si plateste una singura e cam 20%adevarata;
adevarul e ca aceasta problema a fost mentionata doar periferic pana in prezent, luarile de pozitie frontale au fost cam prea (batator la ochi de) rare ... valabil si pentru presa, care a tacut cu talent
va (si imi) doresc ca pe baza acestui articol sa inceapa sa se miste lucrurile in mod real (dar sansele sunt destul de mici)
Printr-o hrana normala, organismul isi produce singur tot ce -i trebuie. Cind se intervine cu un supliment, initial apare o stare de bine, apoi mecanismele care produceau acea substanta sunt abandonate de organism, intrucit el nu functioneaza cu supradoze. Asa apare dependenta. Administrarea suplimentului produce supradoze temporare care vor accelera distrugerea mecanismelor proprii. In timp, odata echilibrul normal stricat, apar si alte boli.
Asa s-a imbolnavit mama mea de Parkinson luind coenzima Q10, care nu este altceva decit o dopamina. La inceput era energizata, dar celulele din creier care produceau dopamina au inceput sa moara, iar procesul nu a mai putut fi oprit.
Parkinsonul din nefericire este actual o boala ce nu are vindecare prin medicamente. Ele doar incetinesc evolutia bolii spre degradare neurologica si deces.
Ce te miri?
Cistigul vine din suplimentele si adjuvantele care dau dependenta si boli cronice.
Toate cunostintele mele, din momentul in care au inceput sa fie interesate de diferite tratamente "naturiste" si intaritoare au intrat pe un drum fara intoarcere si din ce in ce mai accelerat spre ramolire.
Pentru ca atunci o sa sesizati diferenta din Tanakan si Ginko Biloba
Te asigur eu ca diagnosticul, tratamentul si abordarea bolii Alzheimer/ Parkinson/ Dementa este mai buna in Occident.
Este o abordare multidisciplinara din care bolnavul are de castigat si se usureaza munca familiilor cu astfel de cazuri.
In Ro toata lumea inghite nu numai GB cat si alte medicamente "naturiste" dupa ureche.
Medicina nu-i pt toti neavenitii.
In legatura cu statinele, mai multe studii arata ca la persoanele in varsta, fac mult mai mult rau decat bine.
Ce sa mai vorbim despre antidepresive, consumate masiv in anumite tari (pentru a demonstra eficienta unui antidepresiv sunt necesare de obicei 4-5 teste versus placebo (adica din 5 teste efectuate doar unul indica o eficienta a antidepresivului usor superioara placeboului).
Nu este nici o speculatie. Ati fii foarte surprinsi sa aflati faptul ca aceste companii producatoare de produse farmaceutice aloca un asa zis "buget" pentru promovarea produselor propii la doctorii de familie si nu numai. Exista si departamente unde aceasta activitate este clar definita. Parerea mea este ca ar trebuii sa verificati GSK, TERAPIA si nu numai, ci sa observati "puterea de cumparare" a agentilor intermediari :).
Asta daca nu o sa va loviti de "MAREA CORPORATIE" care v-ar putea pune in cale niste piedici, cu scopul manipularii pietii farmeceutice.
Mi-e frica sa mai ma duc la doctor si sa-i cer o prescriptie pt ce am, pt ca doctorul este influentat de colaboratori sa-mi ofere numai anumite medicamente care le produce compania Z,Y,X. Mai bine stau acasa si ma documentez de pe internet despre ce am si cum as putea sa scap, oricum de multa vreme caut numai leacuri pe baza naturala.
Inca un lucru il pot spune: Organizatia Mondiala a Sanatatii propune un numar de 500 de medicamente cu reale efecte benefice omului dar din pacate cele generice intregesc numarul pana la 40.000.
O zi buna, sanatate cat cuprinde si feriti-va de conspiratii, pentru ca unele dintre ele chiar se dovedesc a fi reale iar in acest caz, nu ai ce sa faci.
De asemenea nu inteleg ce aveti cu ginkgo biloba precum si cu firma slovena de mai sus - mai mult vad ca citati pozitii oficiale ale acestei firme pe care nu le-am gasit pe internet??
Sa inteleg ca originea dvs croata va influenteaza cand faceti asemena afirmatii nefondate?
De ce nu se face nimic? Producatorii de medicamente fac "lobby" (asta ca sa nu zic mita) ca sistemul sa fie asa cum ii.
Comentatorii imi spun ca uneori farmaciile platesc o cutie si iau una gratuita sau 6 gratuite. Unul este ofticat ca un medic specialist are casa, altul ranjeste satisfacut la viziunea cu farmacii inchise din cauza listei de compensate taiata.
Acesti comentatori, sper din toata inima, doar pentru binele lor, sa o faca pe prostii.
Problema reala ramane nediscutata: de ce statul nenorocit mafiot si hot rromanistanez a pus pe liste, STATUL, nu farmacia care ia o cutie gratuita la un a achizitionata, nu medicul specialist care si-a castigat o casa din cabinetul privat, STATUL MAFIOT, de ce a lasat pe liste zeci de ani medicamentul cand in Europa nu era? De ce birocratii din minister au aprobat lista? Care sunt SPAGARII? De ce o dati in BALARII?
Nu stim raspunsul. Il cautam, ca si tine.
Unii dintre noi stim traseul, dar nu putem face nimic.
Nu facem parte din acele comisii speciale, insa stim multa Medicina.
Trecand peste asta raspunsul e la un pas de tine. Tot ce trebuie sa faci este sa te documentezi putin. Da` asta cere putin creier si putin efort. Ceva sigur iti lipseste.
Anyway google is your friend...
Am ramas socata....
Sa se faca ceva economii sin Romania, prin scoaterea acestor medicamente de pe lista.
Ginko este ceea ce se numeste medicina traditionala. Nu vreau sa combat convigerile celor care il folosesc, dar el este din aceeasi categorie cu musetelul, sunatoarea, menta, anghinarea si alte plante pe care le folosim din mosi stramosi, si care au chiar efecte curative mai bine atestate si studiate decat Ginko. Daca incepi sa compensezi Ginko inseamna ca trebuie sa comopensezi si ceiutzul de musetel.
Si acum ajungem la fondul problemei. De ce se compenseaza Ginko si nu musetelul? Pentru ca Ginko a fost luat in brate de mastodontii farmaceutici internationali care trebuie sa faca profit cu orice pret, inclusiv prin devalizarea bugetelor de sanatate ale unor tari prost administrate ca Romania, in timp ce musetelul saracul de el nu are astfel de sustinatori suspusi.
Bine ar fi daca, inainte de a redacta un astfel de articol, te-ai documenta. Poate nu ai mai scrie marile tampenii pe care le scrii, poate nu ai mai dezinforma, si, poate, candva, vom intra si noi in randul "lumii".
In PRIMUL rand ai putea citi prospectul sau RCP-ul(rezumatul caracteristicilor produsului) Tanakan si ai afla ca el NU ARE indicatie in Alzheimer. Scrie negru pe alb. Asa ca ai cam citit concluziile studiilor alea pe dos.
Mai apoi ai putea descoperi ca Tanakan este un COMPRIMAT cu EXTRACT standardizat si titrat de gingko biloba(Egb 761) iar Bilobil este o CAPSULA cu frunze de gb tocate inauntru. Daca te-ar duce capul ai sesiza diferenta. Cele 2 produse NU seamana deloc.
Mergand pe acest fir vei observa ca din clasa vasodilatatoarelor periferice doar gingko biloba a fost "ingradit" in ceea ce priveste compensarea. Nicergolina, de exemplu, NU a fost.
Statul roman compensa 5,8 Ron/ cutia de Tanakan. Aceasta compensare s-a dus dat fiind faptul ca acum produsul a ramas compensat DOAR in Alzheimer, unde EL NU are INDICATIE. Deci TANAKAN NU SE MAI COMPENSEAZA.
In schimb statul roman compenseaza 19 RON/cutia de Sermion(nicergolina). Care din momentul schimbarii din 10 mai 2012 si-a triplat vanzarile depasind cu mult isoticul Tanakan.
Tinand cont de faptul ca Sermion este produs de Pfizer, o companie cu o cifra de afaceri de peste 300 mil de euro in Romania, iar Tanakan de Ipsen, cu o cifra de afaceri de 14-15 mil de euro...gandeste-te mai bine de ce s-a scos gingko biloba de la compensare. Cine are ce de castigat...
Uite asa a ajuns statul roman sa desfiinteze un medicament apreciat peste tot in lume, un extract din frunze de gb cu efecte secundare in 0,003% din cazuri(RCP) si cu eficienta dovedinta prin studii in AVC, vertij, claudicatii, tinnitus, tulburari de memorie si de cognitie, etc si sa urce in slavi un medicament mai scump, cu efecte secundare puternice si cu eficienta majoritar indoielnica...
Vai de voi...