Parlamentul European urmează să ceară restricționarea la scară largă a importurilor de gaz și petrol din Rusia, dorind o înăsprire a sancțiunilor deja extrem de dure impuse de Comisia Europeană cu scopul de a slăbi și mai mult economia Rusiei și capacitățile ei de război. O rezoluție ar urma să fie adoptată în PE, după ce marți președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa, în format video, forului legislativ european.

Parlamentul European- StrasbourgFoto: Parlamentul European

UPDATE Volodimir Zelensky a cerut europarlamentarilor să „demonstreze că sunt alături de Ucraina”. Președintele Ucrainei s-a adesat Parlamentului European printr-un mesaj video.

Membrii PE pledează pentru înăsprirea sancțiunilor după ce Rusia a atacat obiective civile în Ucraina.

Cel mai probabil, rezoluția va fi votată cu o largă majoritate în cursul zilei de miercuri, notează The Guardian.

PE intenționează să ceară executivului de la Bruxelles să închidă porturile pentru navele ruse, cu excepția celor care transportă ajutoare umanitare.

De asemenea, se mai cere îngroparea definitivă a proiectului Nord Stream 2 (care a fost suspendat- n.red) și stoparea oricăror investiții în Rusia, dar și o extindere a sancțiunilor asupra Belarus.

Zelenski a acuzat marți Rusia de ”terorism de stat”, referindu-se la atacurile asupra obiectivelor civile din Harkiv, relatează și Reuters.

Rusia bombardează în mod deliberat zonele rezidențiale și infrastructura civilă din marile orașe pentru a induce panica în rândul populației, a declarat și un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

”Rusia bombardează în mod activ centrele marilor orașe, lansând atacuri cu rachetă și lovituri ale artileriei în zonele rezidențiale și administrative”, a spus consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak.

”Obiectivul Rusiei este clar- panică în rândul maselor, victime civile și daune la nivelul infrastructurii. Ucraina luptă cu onoare”, a mai spus oficialul.