Eurodeputata olandeză Sophie In’t Veld a anunțat că va candida pentru președinția grupului Renew Europe, al treilea cel mai mare grup politic din Parlamentul European, relatează Euractiv.

Sophie In't VeldFoto: CHINE NOUVELLE/SIPA/ Profimedia

Anunțul olandezei vine după ce actualul lider al Renew Europe, Dacian Cioloș, a anunțat că va renunța la conducerea grupării după ce a fost ales președinte al USR.

„Ca lider al grupului ar fi misiunea mea să întăresc și consolidez în continuare familia noastră politică. Suntem mai mult decât suma părților sale componente, suntem unul pentru Europa”, a declarat aceasta pentru Euractiv.

„Am fost martoră la, și am susținut cu înflăcărare, lărgirea familiei noastre politice. Cred că trebuie să reconstruim centrul politic în Europa și Renew este în pole position să facă asta”, a adăugat In’t Veld.

Deocamdată nu este clar când va fi demarat procesul de lansare a alegerii noului președinte al Renew Europe dar o sursă din interiorul grupului a declarat pentru Euractiv că acest lucru ar trebui făcut „cât mai rapid cu putință”.

Dacian Cioloș a fost ales președinte al Renew Europe în iunie 2019.

Câteva luni mai târziu, în septembrie 2019, In’t Veld a stârnit controverse după ce noul președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a creat poziția de „Vicepreședinte pentru protejarea modului de viață european”.

In 't Veld a declarat la momentul respectiv într-un comunicat remis presei că „sugestia că europenii trebuie protejați de culturi externe este una grotescă și ar trebui respinsă”.