Cum a reușit România să obțină aprobarea PNRR? Din 11 criterii analizate, doar la unul s-a acordat un calificativ mediocru

de C.V.     HotNews.ro
Luni, 27 septembrie 2021, 18:57 Actualitate | MEET Your MEP


Calificativele primite de România la criteriile privind aprobarea PNRR
Foto: Dragos Pislaru
Pentru ca un PNRR să fie aprobat, trebuie îndeplinite 11 criterii, care arată împreună cât de relevant, eficace, eficient și coerent este un plan de reforme și investiții, explică europarlamentarul USR-PLUS Dragoș Pîslaru, membru al Comisiei Parlamentului European de monitorizare a PNRR. Pentru fiecare criteriu, Comisia acordă calificative de la A la C, unde A înseamnă că criteriul a fost respectat în mare măsură, iar C înseamnă că criteriul nu a fost respectat sau a fost respectat într-o mică măsură. Un calificativ C descalifică automat un PNRR.

România nu a obținut niciun calificativ C, iar din cele 11 criterii analizate la unul doar a primit B, la cel privind costurile.

România a obținut calificativul A la cele patru criterii obligatorii:

- măsurile țin cont de Recomandările pe care Comisia le face fiecărei țări de două ori pe an în Semestrul European;
- contribuie la obiectivele Mecanismului de Redresare și Reziliență #MRR (creează locuri de muncă, realizează măsuri sustenabile care aduc bunăstarea cetățenilor și creștere economică);
- investește 37% din fondurile disponibile în măsuri verzi;
- investește 20% din fondurile disponibile în măsuri digitale.

Pe lângă acestea, România a obținut încă șase calificative A pentru următoarele criterii:

- a avut măsuri pe toți cei șase piloni care stau la baza Mecanismului pe care l-am negociat;
- nicio măsură nu face rău mediului înconjurător (aplică principiul „Do No Significant Harm”);
- măsurile vor avea un impact pozitiv pe termen lung;
- planul are ținte, obiective și indicatori clari;
- există mecanisme prin care se monitorizează cum se pun măsurile în practică;
- planul este coerent, adică există un echilibru între reforme și investiții.

„România a obținut 1 singur calificativ B, la criteriul legat de costuri. Acest lucru ne arată că metodologia folosită nu a fost suficient de bine explicată, legătura între costuri și justificarea acestora nu este mereu clară, iar din acest motiv, evaluarea la acest calificativ a fost medie și nu am obținut A. Menționez că majoritatea statelor membre au avut calificative B la acest criteriu”, explică eurodeputatul Dragoș Pîslaru.

„De aici înainte, misiunea mea, în calitate de membru al Comisiei Parlamentului European de monitorizare a PNRR, este să stăm cu ochii pe implementarea proiectelor susținute cu cele aproape 30 de miliarde de euro venite prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Subliniez o dată în plus: acești bani pot avea impact real în România grație instituțiilor și autorităților serioase și puse pe treabă, prin investiții susținute de reforme”, a spus Pîslaru care a publicat și lista completă a criteriilor și modul de acordare a calificativelor este disponibilă aici.

Criteriile de evaluare pentru PNRRComisia evaluează relevanța, eficacitatea, eficiența și coerența planului de redresare și reziliență și, în acest scop, ține seama de următoarele criterii:

Relevanța:

(a) dacă planul de redresare și reziliență contribuie la toți cei șase piloni care stau la baza Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă;

(b) Dacă măsurile sunt în linie cu recomandările specifice de ţară, adică acele recomandări pe care Comisia Europeană le formulează de două ori pe an în cadrul Semestrului European;

(c) dacă planul respectă obiectivele Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, adică va contribui în mod eficace la creșterea economică, la crearea de locuri de muncă, la punerea în aplicare a pilonului european al drepturilor sociale, inclusiv prin promovarea politicilor în favoarea copiilor și a tinerilor, și mai ales la atenuarea impactului economic și social al crizei provocate de COVID-19;

(d) dacă planul respectă obiectivele de mediu ale Uniunii Europene şi mai ales, nu fac rău mediului (principiul Do No Significant Harm);

(e) dacă planul alocă 37% din fondurile disponibile pentru măsuri sustenabile, verzi;

(f) dacă planul alocă 20 % din fondurile disponibile pe măsuri digitale, măsuri care să contribuie la tranziţia digitală;

Eficacitatea:

(g) dacă planul va avea un impact de durată asupra statului membru în cauză;

(h) dacă măsurile propuse de statul membru vor asigura o monitorizare și o implementare eficace a planului, inclusiv a calendarului, a jaloanelor și a țintelor prevăzute și a indicatorilor aferenți;

Eficiența:

(i) dacă informaţiile furnizate de statul membru cu privire la valoarea costurilor totale estimate ale planului este rezonabilă și plauzibilă și este coerentă cu principiul eficienței din punctul de vedere al costurilor și proporțională cu impactul economic și social național preconizat;

(j) dacă măsurile propuse de statul membru vor duce la prevenirea, depistarea și corectarea corupției, fraudei și conflictelor de interese la utilizarea fondurilor puse la dispoziție în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă;

Coerența:

(k) dacă planul are acţiuni coerente şi are un echilibru între reforme şi investiţii.

---

România ar urma să primească prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) un total de 29,2 miliarde euro, din care 14,248 miliarde sub formă de granturi și aproximativ 14,935 miliarde sub formă de împrumuturi.
PNRR este structurat pe 15 componente care acoperă șase piloni: tranziția verde; transformarea digitală; creșterea inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii; coeziunea socială și teritorială; sănătate, reziliență economică, socială și instituțională; politici pentru noua generație.

Pe domeniul Transporturilor, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) depus de România la Bruxelles presupune „2 reforme majore și 4 tipuri principale de investiții, iar bugetul total propus însumează 7,62 miliarde euro” - totul cu termenul limită 2026. Pe rutier, ținta e de 434 de km noi de autostradă doar din PNRR, separat de ce va fi finanțat din clasicele fonduri europene ce vor fi la dispoziție României în continuare. Grosul investițiilor se duc în autostrăzile din Moldova - A7 și A8, iar pe feroviar ținta e modernizarea a peste 300 de kilometri de cale ferată, dar și achiziția de trenuri noi și, ca experiment, de trenuri pe hidrogen.

Conform Comisiei Europene, 18 state au deja aprobat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar 12 dintre acestea au primit primele tranşe de bani pentru proiectele de investiţii. Este vorba despre Grecia, Letonia, Cipru, Danemarca, Germania, Franţa, Spania, Lituania, Italia, Belgia, Luxemburg şi Portugalia.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11575 vizualizari

 • +16 (22 voturi)    
  Bravo Ghinea (Luni, 27 septembrie 2021, 19:08)

  Baboii [utilizator]

  si echipa de la minister care s-a ocupat de asta
  • 0 (6 voturi)    
   Un singur om nu poate sa faca un astfel de plan (Luni, 27 septembrie 2021, 20:58)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Baboii

   Este nevoie de aportul intregului guvern si al administratiilor locale. La fel si aplicarea unui astfel de plan si absorbtia celor 30 miliarde de euro.
   Intrebarea este daca prosti de politicieni vor inceta cu lupta politica si se vor apuca de treaba?
   • +10 (10 voturi)    
    Adevarat. Dar daca era un esec? (Luni, 27 septembrie 2021, 22:20)

    sile_v [utilizator] i-a raspuns lui ty

    Se mai punea problema in termenii astia, adica "e o vina colectiva, e si raspunderea primului ministru, sunt implicate si celelalte ministere si asa mai departe"?

    Aiurea. Ghinea era linsat in piata publica. El, pe persoana fizica.

    Asa ca eu cred ca pot spune fara sa gresesc "Bravo, Ghinea". Nu doar ca a coordonat tot proiectul, dar a si stat si a inghitit cu stoicism tonele de mizerii si de minciuni ce s-au revarsta asupra ceor ce lucrau la dosarul PNRR.

    Exemplu: cu doua ore inainte de semnarea acordului, newsweek a zis ca totul e o miniciuna sinistra, ca nu e nimic aprobat si ca dosarul nici macar nu e incarcat spre verificare in serverele comisiei.

    Si multi chiar au stat sa se uite in gura unuia ca Mircea Marian, om care a reusit sa ii bata la scor pe Gadea, badea, Ciutacu si Prepliceanu.
    • +2 (4 voturi)    
     Ma alatur... (Marţi, 28 septembrie 2021, 9:26)

     Nonidem [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

     Ma alatur aprecierii dumneavoastra:'Bravo, Ghinea"!Dar nu pot sa trec cu vederea josniocia luiCatu care nici macar nu a amintit de aportul esential al lui Ghinea!
    • 0 (2 voturi)    
     dacă era (Marţi, 28 septembrie 2021, 10:38)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

     un eșec, antrenorul e de vină.
     Nu înțeleg de ce @ty nu citește atent ce zice @Baboii, ”... și echipa...”.
     • +1 (1 vot)    
      Catu l-a invitat pe Ghinea la intalnirea cu Ursula (Marţi, 28 septembrie 2021, 20:55)

      ty [utilizator] i-a raspuns lui nahir

      L-am apreciat pe Ghinea din vremea cand nici macar colegii lui nu-l sustineau. Pe vremea cand ponta ii zicea ministrul zero. Am o parere buna despre el si azi.
      PNRR-ul este o munca de echipa a guvernului si a autoritatilor locale. Tot aceste autoritati trebuie sa-l puna si in practica. In loc de asta bezmetici nostri parlamentari se joaca de-a motiunea de cenzura. Ne mor zilnic vreo 200 de conationali de covid si nu avem nici macar ministru plin la sanatate. A fost un ministru credincios partidului si nu Romaniei pe a carei constitutie a jurat.
      Consider ca USR a facut o prostie enorma. Daca guvernul Catu cade orice guvern va veni va fi cu mult mai slab asa cum se intampla de obicei.
 • +4 (14 voturi)    
  Tandemul Iohannis-Cîţu s-a gândit doar la reforme (Luni, 27 septembrie 2021, 19:28)

  Propinatiu [utilizator]

  Redresarea ţării nu se poate face decât prin consens, prin neo-uselism. Fără Ghinea, fără Drulă. Iohannis, ca să repare executivul în criză, trebuie s-o aducă şi pe Dăncilă de la BNR în guvernul Cîţu. Acum, cu PNRR aprobat, se mai pot împrumuta 20 miliarde euro! Plăteşte tineretul, care nu prea contează la noi în politică.
  • 0 (2 voturi)    
   Mda (Luni, 27 septembrie 2021, 21:13)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Propinatiu

   Ura, stresul si atignerea lipsei rabdarii isi spune cuvantul, precum si lipsa educatiei, in cazul unora. Se pare ca nu au prins sarcasmul tau si au preferat sa-ti dea minus fara sa citeasca mai mult de primele 2 fraze.

   Desi as vrea sa ii critic pe cei care te-au "minusat", se vede "efectul Citu". Si incep sa realizez ca el chiar se crede "elita" si nu isi da seama ca e stereotipul de loser care e usor de manipulat de un mitoman duplicitar cu experienta cum e Iohannis.

   Aproape se vede oglinda Dragnea-Dancila in Iohannis-Citu. Macar in apararea blonde de la "Vide", ea nu era penala (decat la figurat).
 • -5 (13 voturi)    
  eficienta (Luni, 27 septembrie 2021, 19:43)

  gpavel [utilizator]

  deci jumatate din suma e din imprumuturi,sa nu uitam si contributia noastra(tot imprumuturi),sa nu uita ca cca 50%se folosesc pe energia verde si digitalizare,tinand cont ca energia verde e functie de vreme(vant si soare)iar consumul nu e practic legat de productie,iar acumularea nu e posibila la nivelul actual a tehnicii(doar centrale cu repompare care ne lipsesc),nu vom obtine nici un beneficiu(cel putin deocamdata,doar preturi de lux),nu mai vorbin de sume importante pe studii(fezabilitate,impact,mediu,..)banii se vor duce usor,iar rezultatul va fi dezamagitor(prea putine spitale,drumuri,cai ferate,..),in general vom avea un fel de sali de sport,piscine ,parcuri la tara!!!!deci multe cheltuieli fara rost,iar imprumuturile trebuie platite!e greu de spus daca resursele irosite pot fi acoperite de cele cateva investitii necesare si asteptate(si la ce pret)
  • +3 (5 voturi)    
   Imprumuturi pe 30 de ani cu o dobanda ca Germania (Luni, 27 septembrie 2021, 22:23)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   Aveti idee cu cat se imprumuta Romania acum? Cu ce dobanda si in ce termeni?

   Mai mult, toti banii sunt alocati unor proiecte clare, nu sunt imprumuturi pentru salarii, pensii speciale, consumabile sau panselute.

   Nu stiu zau cum ar trebui ajutat romanul ca sa fie si el multumit.
   • 0 (0 voturi)    
    stai sa-i vezi (Marţi, 28 septembrie 2021, 12:51)

    GNG [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

    ...banii promisi dar mai ales proiectele realizate...Cu administratia actuala, la toate nivelurile, sanse minime de realizare. Pe hartie toate arata perfect, cu punerea in aplicare stam mai rau...
 • +10 (10 voturi)    
  Aiurea (Luni, 27 septembrie 2021, 22:38)

  Ursuletul de Plus [utilizator]

  Ciolacu. Ala e omul care se pricepe. Sa ne zica Ciolacu cum stam cu PNRR-ul. Pai nu a zis el de vreo 50 de ori ca nu se aproba? Pe el trebuia sa-l intrebe UE ce note sa dea. Niste fraieri astia de la UE, nu stiu ei ce comoara avem noi cu Ciolacu.
 • +2 (2 voturi)    
  mda (Marţi, 28 septembrie 2021, 8:47)

  liviu_ [utilizator]

  usr cu munca banii

  pnl cu lauda

  hai sictir
  • 0 (0 voturi)    
   mă mir (Marţi, 28 septembrie 2021, 10:42)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   că cîțu nu s-a umflat încă în foale. Las că îl mai mângâie un pic pe creștet iohannis și să vezi cum găsește el ocazia. Păi ce, să fie obligat cîțu să se milogească de USR-Plus să implementeze PNRR-ul? Așa ceva nu se poate.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by