Parlamentul European a blocat joi ratificarea noului acord de investiții dintre Uniunea Europeană și China până când Beijingul va ridica sancțiunile impuse asupra unor oficiali europeni, relatează Euractiv.

Sesiunea Parlamentului European din februarie 2020, StrasbourgFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Rezoluția de a îngheța procesul de ratificare a acordului a trecut cu 599 de voturi pentru, 30 împotrivă și 58 de abțineri.

Acordul Complet de Investiții UE-China, convenit de negociatorii celor două părți în luna decembrie a anului trecut după ani de discuții, viza echilibrarea relațiilor comerciale ale companiilor europene în China.

Însă autoritățile de la Beijing au impus pe 10 martie sancțiuni împotriva a 10 oficiali europeni, precum și la adresa unor think tank-uri și corpuri diplomatice, drept răspuns la sancțiunile adoptate de UE împotriva unor oficiali chinezi acuzați de reprimarea minorității uigure din regiunea Xinjiang.

Printre oficialii UE împotriva cărora China a impus sancțiuni se numără și 5 membri ai subcomisiei pentru drepturile omului din Parlamentul European.

„Prin sancțiunile sale China a calculat greșit. Ar trebui să învețe din greșeli și să se gândească din nou. Acordul Complet de Investiții a fost băgat în frigider din cauza sancțiunilor Chinei”, a declarat Reinhard Butikofer, un eurodeputat german vizat de sancțiunile Beijingului.

Parlamentarii europeni afirmă că sancțiunile chineze nu se bazează pe dreptul internațional, spre deosebire de măsurile luate de UE, Marea Britanie și Statele Unite care vizează încălcarea unor drepturi ale omului prevăzute de tratatele ONU.

Beijingul respinge acuzațiile.

Blocarea acordului de investiții vine după ce Parlamentul European a adoptat la începutul acestui an o rezoluție prin care denunța înțelegerea, afirmând că aceasta afectează credibilitatea UE în privința drepturilor omului.

„Prin graba de a încheia acest acord fără a lua măsuri concrete împotriva încălcărilor grave ale drepturilor omului, de exemplu în Hong Kong, provincia Xinjiang și Tibet, UE riscă să își submineze credibilitatea ca un actor global în domeniul drepturilor omului”, nota rezoluția.