Parlamentul European a cerut Comisiei conduse de președintele Ursula von der Leyen suspendarea discuțiilor de aderare a Turciei la blocul comunitar, relatează Euractiv.

Sesiunea Parlamentului European din februarie 2020, StrasbourgFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Rezoluția a fost adoptată miercuri cu o majoritate covârșitoare de 480 de voturi pentru, 64 împotrivă și 150 de abțineri.

Grupul Partidului Popular European din PE a scris pe Twitter:

„Plenul a adoptat cu o majoritate covârșitoare cea mai dură rezoluție cu privire la Turcia de până acum. Insistăm ca discuțiile de aderare cu Turcia să fie suspendate în mod formal dacă actualul trend negativ nu este inversat urgent și consecvent”.

Rezoluția notează că relațiile cu Ankara se deteriorează în loc să se îmbunătățească și îl acuză pe președintele turc Recep Erdogan că provoacă în continuare UE și statele sale membre.

Erdogan este acuzat de asemenea de către europarlamentari că îndepărtează Turcia de standardele europene.

„Îndemnăm celelalte instituții UE să condiționeze de reforme democratice orice agendă pozitivă pe care ar urmări-o vizavi de Turcia”, a declarat raportorul Nacho Sánchez Amor, membru al grupului Socialiștilor și Democraților din PE.

Însă decizia de a suspenda discuțiile de aderare ale Turciei rămâne în mâna statelor membre, până acum doar Austria și într-o oarecare măsură Franța sprijinind ideea.

Germania, Bulgaria și Ungaria au respins puternic o asemenea mutare.

Liderii europeni urmează să evalueze din nou starea relațiilor cu Ankara la un consiliu UE din luna iunie.